Din oras

După ce a acuzat municipalitatea că voia să facă o licitație „cu dedicație”, firma fostului consilier local al PNL, Doru Stoica, a câștigat… licitația pentru coșuri de gunoi inteligente

Scris de 1511

După ce a contestat licitația de 750.000 lei a Primăriei din Cluj-Napoca pentru achiziția a 33 de echipamente stradale inteligente pentru colectarea selectivă a gunoiului lansată de Primărie în luna august 2021,  firma Skyline Engineering, controlată de un fost consilier local PNL, Stoica Doru Mugurel, a câștigat contractul de furnizare a respectivelor pubele, conform unui material publicat de site-ului actualdecluj.ro. Vorbim despre un fost coleg ”de grup al consilierilor locali” cu actualul viceprimar Dan Tarcea și despre un fost asociat în firma Das Engineering, care acum aparține președintei femeilor liberale Cluj, Alexandra Stoica.

Skyline Engineering a fost desemnată câștigătoare în 29 decembrie la valoare de 713.460 lei. Doru Stoica acuza în contestație că municipalitatea a introdus o condiție în caietul de sarcini în așa fel încât procedura să fie câștigată de firma care a furnizat aceste coșuri de gunoi stradale Primăriei – Elkoplast- și anume sintagma experiență identică.

Contractul de furnizare de unități inteligente pentru colectarea selectivă a deșeurilor stradale în spatiile publice a fost adjudecat de Primărie firmei Skyline Engineering în 29 decembrie pentru suma de 713.460 lei.
 • La licitație au participat firmele  Skyline Engineering și Megatitan din Beclean (specializată în servicii de prelucrarea a metalelor, companie fondată de Ioan Daniel Bălan). Elkoplast, firma care a furnizat astfel de echipamente Primăriei din Cluj-Napoca, nu a participat la procedură.

În iunie 2019 primarul Emil Boc și instituția a anunțat pe Facebook/printr-un comunicat de presă că în Cluj-Napoca se derulează un proiect pilot prin care deșeurile stradale se colectează printr-un sistem inteligent. Astfel, în oraș s-au montat 16 stații de colectare – câte una pentru deșeurile de plastic, respectiv pentru deșeurile din hârtie – în 8 puncte distincte din oraș.

„Dacă sistemul va fi un succes, vom cumpăra și alte sisteme inteligente de colectare a deșeurilor, pentru că dorim și în acest domeniu să oferim totul pentru România prin grija pe care o purtăm pentru mediu. Acest oraș și-a propus foarte clar să încurajeze mobilitatea alternativă la mașină, transportul public nepoluant prin autobuze electrice, să fie prietenos cu mediul, prin tot ceea ce înseamnă protecția mediului înconjurător, de la reciclare și colectare selectivă. Clujenii au dorit, au votat (n.red. Bugetare participativă 2017), noi doar am implementat ceea ce ei au decis. Este un proiect-pilot, pentru prima dată în România, sper să generalizăm în cât mai multe părți ale orașului. Îi invit pe clujeni să colecteze selectiv, pentru că așa este bine într-un oraș european cum este Cluj-Napoca!” a spus primarul Emil Boc pe Facebook în urma cu doi ani.

Atunci nu s-a anunțat numele companiei care a furnizat aceste sisteme, însă pe site-ul Elkoplast, compania a spus că aceasta a furnizat sistemele achizionate de municipalitate.

Achiziția a fost prezentată și la nivel național ca o premieră înregistrată de Cluj și de Primăria condusă de Boc.

Ulterior, Primăria a mai organizat o licitație în urma căreia a cumpărat alte 26 de pubele inteligente tot de la Elkoplast. „Primăria Cluj-Napoca a achiziționat noi unități de colectare inteligentă a gunoiului, cu panouri solare care acţionează mecanismul de compactare și tot sistemul de comandă. Au fost achiziționate 26 de unităţi, 6 pentru hârtie/ carton, 6 pentru deșeurile de plastic, 14 pentru colectarea deșeurilor stradale reziduale. Câștigătorul achiziției este Elkoplast România SRL, valoarea contractului fiind 597.740 lei fără TVA. Această achiziție este o completare la proiectul de Bugetare participatică prin care s-au instalat deja pe 8 amplasamente unităţi de colectare pentru hârtie și plastic”, arăta instituția în Jurnalul Municipal din luna decembrie. Licitația a fost organizată în septembrie 2019 și era estimată la 650.000 lei.

În 2021, Primăria a mai lansat în 19 august o nouă licitație estimată la 750.000 lei pentru achiziția a 33 de echipamente stradale inteligente pentru colectarea selectivă a gunoiului. Firma Skyline Engineering, prin administratorul Stoica Doru Mugurel (fost consilier local PNL), a contestat caietul de sarcini al licitației pe motiv că documentația e făcută cu dedicație în așa fel încât contractul să fie câștigat tot de Elkoplast. El arată că în documentație Primăria a introdus sintagma experiență identică în loc de experiență similară tocmai pentru a favoriza firma care a furnizat deja echipamentele de colectare a deșeurilor stradale.

Doru Stoica a intrat în Consiliul Local Cluj-Napoca în 2012, pe listele USL, din partea PNL. Până să treacă la noul mare PNL, alături de foștii democrat liberali, a fost cel mai acerb critic al lui Emil Boc, alături de actualul viceprimar Dan Tarcea.

Doru Stoica a fost unul dintre consilierii liberali care, la începutul anului 2014, au lansat o provocare pentru primarul Emil Boc, prezentând 13 proiecte preluate din bugetul local pe 2014,  spunând că edilul nu le va putea realiza deşi sunt de un real interes pentru clujeni. Se pare însă că i-a luat atunci gura pe dinainte pe toți cei care au pus pariul, pentru că unele proiecte s-au realizat, iar între timp au ajuns cu toții în aceeași familie PNL.

“Când bugetezi nişte lucrări, trebuie să le ai aproape finalizate, nu la început. Este cel mai mare buget de dezvoltare al municipiului, în mare parte rezultat din credite trase din proiecte care nu au fost încheiate anul trecut, cel puţin 50 milioane de euro. Probabil acestea vor fi cuprinse ca proiecte noi şi la anul”, spunea atunci consilierul Stoica.

“Noi ne dorim să pierdem aceste pariuri cu Emil Boc, iar dacă se realizează 9 dintre ele, vom spune: da am pierdut, şi vom avea puterea să recunoaştem acest lucru”, declara atunci și liberalul Dan Tarcea.

Doru Stoica e expert în contestații. Astfel, clinica de 5 etaje respinsă inițial pe Calea Turzii, aprobată după ce a apelat la consultanța fostului consilier local PNL

O clinică medicală de 5 etaje propusă pe Calea Turzii de către chirurgul oftalmolog Teodor Holhoș a fost respinsă în Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca deși respecta toate cerințele din Planul Urbanistic General. Beneficiarului i s-a recomandat să mai amenajeze trei locuri de parcare în plus, că așa ar fi mai strălucit proiectul.

Ei bine, în 8 martie, conform siteului ardeal24.ro, aceeași Comisie de Urbanism a avizat proiectul.

Conform sursi citate, arhitectul care a realizat documentațiile a menționat că a apelat la consultanța firmei Sky Park, care i-a prezentat o soluție prin care poate câștiga mai multe locuri de parcare. Astfel s-a ajuns la cifra de 24, față de cele 21 recomandate de Comisia de Urbanism.

 • Adică firma care aparține fostului consilier local PNL Doru Stoica. Firmă care a câștigat și licitația pentru parcările dedicate bicicletelor pe raza municipiului Cluj-Napoca. Doru Stoica a fost asociat și la firma Das Engineering, unde acum apare ca asociat unic Alexandra Stoica, președintele Organizației de Femei a PNL Cluj-Napoca.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours In vizor
  LACRIMI DE CROCODIL. Cică ”PNL luptă pentru justiție, nu pentru corupție!”, are tupeul să declare europarlavramentarul PNL Rareș Bogdan. Poate în 30 de zile ca la pensiile speciale. Ia să vedem care sunt senatorii PNL care au luptat pentru nerușinatul prag de definire a abuzului în funcție
 • Acum 2 hours Politica
  Marcel Ciolacu cere Ministerului Justiției să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu. ”PSD rămâne consecvent și va vota în Camera Deputaților, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniștii din justiție”
 • Acum 2 hours PubliNews
  La Iulius Mall Cluj se „simt” „(A)ere de primăvară” – expoziție care surprinde percepția asupra anotimpului renașterii de-a lungul timpului
 • Acum 4 hours Justitie
  IA BANUL ȘI FUGI! Contractele CNAIR cu Tirrena Scavi, firmă cu sediul social în Cluj, reziliate la CAB. Tribunalul Comercial Cluj a admis insolvența constructorului din Italia
 • Acum 5 hours General
  Începe să apară infrastructura de 5 stele pe viitorul culoar verde-albastru de mobilitate nemotorizată de-a lungul Someșului, de la Gilău la Apahida
 • Acum 6 hours In vizor
  Ludovic Orban, audiat ca martor la DNA în dosarul măștilor neconforme cumpărate de Romarm
 • Acum 7 hours Politica
  Senatul a votat introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, aproape identic cu pragul din celebra OUG 13 dată de tandemul Dragnea – Grindeanu
 • Acum 8 hours Politica
  Legea de modificare a pensiilor “speciale” a fost votată de Senat. Secretar de stat în Ministerul Muncii: “vor scădea cu până la 81%”
 • Acum 10 hours Eveniment
  MEDITAŢII CU CASĂ DE MARCAT ŞI PIOS. ANAF a ratat ceva: băbuţele cu leuştean care vând la colţul străzii
 • Acum 10 hours In vizor
  O firmă care va schimba gazonul de pe Cluj Arena a fost implicată într-o anchetă DNA şi ar face parte din anturajul lui Gigi Becali
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  Plantare copaci prin smulgere cu excavatorul pe strada Universităţii. Măcar aşa ştim cum l-au smuls de pe postament şi pe Iuliu Maniu
 • Acum 11 hours Eveniment
  Cu vile în localități defavorizate, cu reduceri de tarif, şefii Electrica Bihor, furau curent
 • Acum 12 hours Politica
  O IDEE BUNĂ: Achimaș-Cadariu propune conversia centrelor medicale mici: “S-ar putea ocupa de triaj, recuperare și paliație”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE