In vizor

După aproape 10 ani, marele proiect al lui Tișe, Spitalul Pediatric, abia e la faza semnării contractului de execuție

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat cu surle și trâmbițe faptul că a reușit, după aproape 10 ani de promisiuni să ssemneze contractul privind lucrările de construire a  Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii.

Contractul a fost atribuit, la finalul procedurii legale de licitație, asocierii BOG’ART – CCN ALTYAPI YATIRIMLARI VE İNŞAAT ANONIM ŞIKRETI – UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT – DACORUM GRUP – D.Z. MEDICALE – TERRATEST GEOTEHNIC S.A., prin lider al asocierii BOG’ART S.R.L,
 valoarea acestuia fiind de 970.011.238,95 lei, fără TVA.
Spitalul pediatrric monobloc va fi construit în cartierul clujean Borhanci și va deservi cca. 50.000 de copii/an, din întreaga țară.

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.

De-a lungul a 10 ani, declarațiile lui Tișe cu privire la spital s-au tot schimbat. La început, în 2016, noul Spital de Copii urma să fie finanțat din bugetul CJ Cluj. Între timp, Alin Tișe și-a dat seama că în ciuda declarațiilor sale optimiste, Consiliul Județean nu are bani ca să ridice acest spital.

Iată declarația lui Alin Tișe din 2016 cu privire la Spitalul pediatric: un proiect definitoriu ce se intenţionează a fi realizat în actualul mandat al conducerii forului administrativ judeţean îl reprezintă edificarea unui Spital pediatric monobloc, construcţie pentru care se are în vedere terenul de pe strada Victor Babeş. Consiliul Judeţean Cluj dispune de capacitatea financiară de a realiza acest obiectiv, în cel mai scurt timp, din bugetul propriu, suportând toate cheltuielile necesare în vederea ridicării acestei clădiri. De altfel, potrivit experţilor, construcţia în sine a imobilului va presupune costuri de circa 4 milioane de euro, ce pot fi suportate de Consiliul Judeţean, fonduri mai consistente urmând a fi necesare pentru dotarea unităţii medicale. O posibilă soluţie pentru suportarea acestor costuri o va putea reprezenta însă şi creditul în cuantum de 50 de milioane de euro ce urmează a fi contractat pentru lucrări în infrastructură. 

Cum s-au schimbat declarațiile lui Tișe odată cu trecerea timpului:

Nimic din toate aceste declarații nu s-au materializat. Ulterior, și-au dat seama că terenul ales nu este potrivit și au trecut ani întregi de căutări a unui teren potrivit. În 2020, alt an electoral (nu e deloc o coinicidență) Alin Tișe anunță că s-a găsit un teren potrivit pentru construcția spitalului, la patru ani de la marele anunț privind un nou spital pentru copii.

„Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de Hotărâre a Consiliului Județean Cluj care are ca obiect preluarea unui teren aflat în administrarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară – U.S.A.M.V. cu suprafața de circa 16 hectare în zona Becaș, având ca destinație noul Spital Pediatric Monobloc, respectiv transferul unui teren cu imobile din proprietatea județului Cluj în proprietatea Statului și ulterior în proprietatea U.S.A.M.V, teren și imobilele care actualmente sunt ocupate de Spitalul Pediatric de pe strada Moților nr. 66 – 68. Acestea urmează a fi predate U.S.A.M.V. imediat după eliberarea lor ca urmare a finalizării construcției noului Spital Pediatric Monobloc”, a fost anunțul Consiliului Județean din 2020. 

În 2022, Alin Tișe anunța că proiectul va fi finanțat prin PNRR, lucru care nu s-a întâmplat.

„Suntem într-un stadiu avansat cu această investiţie majoră prin care vom construi cea mai modernă unitate medicală pediatrică din ţară. Am impus şi am obţinut un ritm extrem de rapid de parcurgere a etapelor procedurale astfel încât în perioada imediat următoare vom depune proiectul în vederea finanţării prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Spitalul Monobloc de Copii este cel mai important proiect al Clujului, în domeniul sănătăţii”, declara atunci preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe. 

Între timp, valoarea acestui proiect a trecut de 1 miliard de lei, iar pentru realizarea lui au fost depuse tei oferte, fără a fi anunțat însă un câștigător.

În aprilie 2024, înainte de alegerile locale, Alin Tișe anunța victorios că a obținut finanțarea pentru a realiza Spitalul Pediatric Monobloc: „S-a emis o ordonanță de urgență a Guvernului săptămânile trecute prin care se aprobă finanțarea de spitale dintr-un împrumut cu Banca Mondială. Spitalul Pediatric Monbloc din Cluj este pe primul loc ca și criterii de stabilire a sumelor și repatizare a banilor, fiind cel mai avansat din România. Practic, o să avem asigurată finanțarea. Aproximativ 150 de milioane de euro. Nu se știe exact suma, dar este una consistentă care ne va permite să ridicăm spitalul. Pe parcurs vom putea găsi alte surse de finanțare pentru dotarea acestuia”.

Sperăm doar că nu vom ajunge în 2028 cu inaugurarea Spitalului și acesta va fi realizat mult mai repede, deoarece copiii clujeni au nevoie urgentă de o clădire la standarde europene.