In vizor

După 5 ani, 10.428 de persoane încă îl mai așteaptă pe ”europapagalul” PNL, Rareș Bogdan, să vină să le ia pensiile speciale ”în maximum 30 de zile”

Un număr de 425.460 de persoane beneficiau, în luna decembrie 2023, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale. Adică beneficiau de 1% din PIB-ul României. Dintre aceștia, 10.428 de persoane sunt cele care, deși au trecut 5 ani de când un papagal de la PNL, acum ”euroderutat” și primvicepreședinte al partidului de așa-ziși liberali, se lăuda că dacă lumea votează cu ei, ”în maximum 30 de zile de la preluarea puterii, pesiile speciale vor fi desființate”, încă mai așteaptă minunea.

La începutul toamnei trecute, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu (pensii „speciale”) a ajuns la 10.368 de persoane. Dacă în iulie 2023, România avea 10.310 beneficiari, în decurs de câteva luni, numărul pensionarilor speciali a crescut cu aproape 60 de persoane.

Conform proiectului controversat aprobat de Senat și Camera Deputaților la finalul lunii iunie, ale căror articole au fost declarate ulterior neconstituționale de către Curtea Constituțională a României (și care a fost trimis înapoi în Parlament), beneficiarii pensiilor speciale au la dispoziție o perioadă de grație de cinci ani, timp în care se vor putea pensiona în condiții similare cu cele din prezent.

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic. Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată, eşalonată, la pensii pe bază de contributivitate până în 2043.

La finalul lunii iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție a atacat la CCR legea pensiilor speciale, precum și legea prin care este interzis cumulul pensiei cu salariul.

Magistrații de la mai multe instanțe, inclusiv Curtea de Apel Cluj, au decis suspendarea activității, începând din 21 iunie 2023, nemulțumiți de modificarea pensiilor de serviciu, fiind judecate doar cauzele urgente. La finalul verii, magistrații de la Curtea de Apel Cluj au suspendat protestul și anunțau reluarea activității. Iar renumitul judecător #rezist, Cristi Danileț, și-a făcut cerere de pensionare specială la nici 48 de anișori.

În 2 august, Curtea Constituţională a României a decis să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

Atât de prost au făcut legea care interzicea cumulul pensie+salariu, încât la începutul lui octombrie 2023, CCR a decis că este neconstituțională, iar astfel pensia și salariul la stat vor putea fi cumulate în continuare. Că doar și-au angajat și liberalii curvele lor pensiunoate la 40 de ani în pita celui de-al doilea salariu.