General

După 4 ani, contractul oneros dintre Lukmed şi ICUTR Cluj a fost reziliat. Trebuie să reţineţi că Contractul dintre Institut și Lukmed prevedea că pacienții care mergeau în privat, erau tratați la stat, iar serviciile medicale erau facturate către firma privată

Scris de 1480

Conform Gazeta de Cluj, justiția clujeană, abia la începutul săptămânii trecute, a reuşit, printr-o sentință definitivă, desființarea unui contract încheiat în 2012 între SC Lukmed, firma chirurgului Mihai Lucan, și INSTITUTUL CLINIC DE UROLOGIE ŞI TRANSPLANT RENAL CLUJ-NAPOCA, în conducerea căruia a fost tot Mihai Lucan. Agenția Națională de Integritate (ANI) a deschis procesul pentru că Lucan a fost incompatibil în virtutea faptului că Institutul pe care îl conducea încheia contracte cu firma care îi aparținea tot lui. Ulterior Lucan a fost trimis în judecată pentru delapidarea Institutului clujean.

Contractul dintre Institut și Lukmed prevedea că pacienții care mergeau în privat, erau tratați la stat, iar serviciile medicale erau facturate către firma privată. Şi asta spune tot despre caracterul arivistului Mihai Lucan care s-a îmbogăţit pe spinarea statului şi a pacienţilor – care sugea banul statului şi, pentru acelaşi serviciu, îi forţa pe bolnavi să plătească.

La 1 octombrie 2021, Ziar de Cluj dădea, în exclusivitate faptul că: Tribunalul Cluj a anulat contractul de colaborare al ICUTR Cluj-Napoca și LUKMED. Mihai Lucan se afla în conflict de interese la momentul semnării contractului!

În material am descris cât de oneros era contractul şi, în plus, am arătat cum tergiversează aşa-zisa Justiţie, prin procurorii săi, dosarul în care Lucan este acuzat de spolierea bolnavilor în interes personal. Şi am mai scris şi despre protipendada politico-administrativă a Clujului care l-a favorizat pe Mihai Lucan în activitatea sa ilicită.

Magistrații din cadrul Tribunalului Cluj a admis acțiunea formulată de juriștii din cadrul Agenției Naționale de Integritate, prin care se cerea anularea contractului dintre Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) – Cluj-Napoca și Clinica Lukmed S.R.L, patronată de medicul Mihai Lucan, cercetat de DIICOT încă din decembrie 2017.

Cu toate că dosarul penal al acestuia stagnează, după ce în decembrie 2017 s-au efectuat percheziții la domicliului său, al fiului Ciprian Lucan, la Lukmed, ICUTR Cluj-Napoca și la domiciliul medicului Dan Emil Fofiu Sanpetreanu, pentru grup infracțional, delapidare etc, contractul dintre spitalul de stat și societatea comericială a familiei Lucan, în baza căruia se comandau analize medicale, nu a fost anulat.

Un comunicat, emis în data de 13 februarie 2018, informa că Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către LUCAN MIHAI, fost medic șef secție – Secția Clinică Urologie II din cadrul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, și fost membru în Consiliul de Administrație al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca. În perioada 26 iunie 2012 – 30 decembrie 2016, S.C. LUKMED S.R.L., societatea comercială la care acesta împreună cu soția au calitatea de asociați, iar fiul său calitatea de administrator, s-a aflat în relații contractuale cu  Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, în sensul încheierii unui contract de prestări servicii medicale și a patru acte adiționale pentru prelungirea duratei acestuia. Persoana evaluată a încălcat astfel dispozițiile art. 178, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 95/2006 potrivit căruia: „constituie conflict de interese deţinerea de către manager persoană fizică, manager persoană juridică ori reprezentant al persoanei juridice de părţi sociale, acţiuni sau interese la societăţi reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori organizaţii nonguvernamentale care stabilesc relaţii comerciale cu spitalul la care persoana în cauză exercită sau intenţionează să exercite funcţia de manager. Dispoziţia de mai sus se aplică şi în cazurile în care astfel de părţi sociale, acţiuni sau interese sunt deţinute de către rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei în cauză”, art. 185, alin. (15) din același act normativ potrivit căruia: „Dispoziţiile art. 178 alin. (1) lit. c), d), e) şi g) referitoare la incompatibilităţi şi ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese, sub sancţiunea rezilierii contractului de administrare şi a plăţii de despăgubiri pentru daunele cauzate spitalului, în condiţiile legii, se aplică şi şefilor de secţie, de laborator şi de serviciu medical din spitalele publice” și art. 187, alin. (13) din același act normativ potrivit căruia: „Dispoziţiile art. 178, alin. (2) referitoare la conflictul de interese se aplică şi membrilor consiliului de administraţie”.

Citește și: ANI, lovitură pentru medicul Mihai Lucan: conflict de interese

Astfel, cei de la ANI au cerut anularea contractului, dat fiind că documentul a fost întocmit în afara legii, Mihai Lucan aflându-se în conflict de interese la momentul semnării documentului.

Decizia dată de Tribunalul Cluj vineri, 1 octombrie, putea fi contestată în termen de 15 zile la comunicare. Ceea ce s-a şi întâmplat. Acesta este motivul pentru care Lucan a mai beneficiat de un an de “linişte”.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 3 hours PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 4 hours Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 4 hours General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 4 hours Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 6 hours Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 6 hours In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
 • Acum 8 hours In vizor
  După 9 ani de Cluj, doi tineri s-au mutat în Bucovina: “Clujul a devenit un oraș care nu mai e prietenos cu oamenii care stau acolo”
 • Acum 9 hours Rautacisme
  În sfârşit a aflat şi Emil Boc că guvernul i-o desconsideră pe “Antonia” şi face “cloud-ul IT regional” la Beclean
 • Acum 10 hours Din oras
  COŞMAR ÎN TRAFIC: Lucrările la Calea Mănăștur au dat traficul peste cap: “500 metri în 20 de minute!” Cei din autobuzele CTP au ales să meargă pe jos. Măcar “vinerea verde” a fost un succes!
 • Acum 10 hours Politica
  DIGITALIZAREA ÎN VIZIUNEA PNL: Prioritatea la coadă la ghişeu
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  După ce-şi bat joc cu lunile de afacerile celor care nimeresc în “şantierele” lui Boc, mai pun în pericol şi viaţa clienţilor acestora
 • Acum 12 hours Eveniment
  CĂUTAT DE POLIŢIE: A violat o fată de 14 ani!
Citește și...
la multi ani! General

10 ani cu Ziar de Cluj

Sunt deja 25 de ani de când fac presă de investigații. Am început în septembrie […]

Recomandările redacției
TOP CITITE