In vizor

După 14 ani de promisiuni, Centrul Cultural Transilvania înseamnă o parcare și niște studii în curs de elaborare

Prin 2004, primarul Emil Boc promitea că va face Centrul Cultural Transilvania, un proiect ambițios care să găzduiască, printre altele, sediul pentru Filarmonică și pentru Academia de Muzică. După 14 ani, nu există decât o parcare, niște studii și alte promisiuni. Până acum au fost cheltuiți 1,5 milioane lei pe studii. Pentru anul acesta s-au alocat 600.000 lei și un credit de angajament de 326 milioane lei.

Centrul Cultural Transilvania este unul dintre proiectele Primăriei care bat pasul pe loc de ani de zile. Motivele sunt multiple în acest caz: ba că nu s-a găsit partener privat, ba că nu sunt bani, ba că nu există chef. Acum, s-a ajuns la faza realizării unui studiu de fundamentare pentru începerea procedurilor de concesionare a lucrărilor pentru unele imobile. Dacă este vorba despre începerea procedurilor, știm cu toții că aceasta înseamnă că încă câțiva ani buni de aici înainte proiectul va fi blocat în hârtii.

“Pentru obiectivul Centru Cultural Transilvania – clădirea sălii de concerte, sediul Filarmonicii Transilvania, Piața Transilvania, anexe tehnice și parcaje subterane s-a elaborat  documentația studiu de fundamentare a deciziei de concesionare pentru demararea procedurilor necesare în vederea concesionării lucrărilor pentru realizarea  şi  exploatarea unor imobile cu funcţiuni complexe pe terenul, aflat în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca, B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 106 si documentatiile aferente. Prin H.C.L. nr.976 din 28 noiembrie 2017 s-a aprobat concesionarea lucrărilor pentru imobilul cu funcțiuni complexe, hotel sau clădire de birouri și atribuirea unui contract de achiziție publică pentru realizarea întregului ansamblu Centru Cultural Transilvania – clădirea sălii de concerte, sediul Filarmonicii Transilvania, Piața Transilvania, anexe tehnice și parcaje subterane, în conformitate cu opțiunea nr.1 din studiul de fundamentare aprobat prin aceeași hotărâre, urmând ca după aprobarea Caietului de Sarcini în Consiliul Local, să demarăm procedurile de achiziție”, se arată într-un răspuns transmis de Biroul Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, la solicitarea Ziar de Cluj.

Tot în curs de elaborare este și proiectarea reabilitarea unui imobil care va fi galerie de artă.

“Sunt în curs de elaborare serviciile de proiectare  la obiectivul de investiţii Reabilitare – restaurare și extindere (mansardare) imobil pentru amenajare galerie de artă contemporană, Bulevardul 21 DECEMBRIE 1989, nr.106”, au mai precizat reprezentanții Primăriei.

Valoarea totală decontată pentru obiectivul menționat este de  1.523.396,36 lei cu T.V.A.. din care 133.787,27 lei cu T.V.A. în anul 2017.

Tot ceea ce înseamnă Centru Cultural Transilvania este în curs de derulare, verificare sau aprobare. Nimic nu este finalizat.

“Se află în curs de verificare și aprobare în Consiliul Local al Caietului de Sarcini în vederea concesionării lucrărilor pentru realizarea  şi  exploatarea unor imobile cu funcţiuni complexe pe terenul, aflat în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca, B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 106. Se vor demara procedurile de achiziție și se vor finaliza documentațiile tehnice de proiectare pentru realizarea lucrărilor la obiectivul Reabilitare – restaurare și extindere (mansardare) imobil pentru amenajare galerie de artă contemporană, Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr.106. Pentru anul 2018 a fost alocată suma de 600.000 lei și credit de angajament 326.181 mii lei  pentru obiectivul Centru Cultural Transilvania – clădirea sălii de concerte, sediul Filarmonicii Transilvania, Piața Transilvania, anexe tehnice și parcaje subterane”, se mai arată în răspunsul transmis de Biroul Mass-Media.

Deocamdată, pe locul unde se va construi Centrul Cultural Transilvania s-a amenajat o parcare, care ar trebui să fie provizorie. Dar, după bunul obicei al instituțiilor de stat, aceasta ar putea deveni permanentă, la fel cum s-a întâmplat și în Piața Cipariu, lângă Catedrala Greco-Catolică. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *