Analiza

După 12 ani, Primăria demolează în sfârșit clădirea în paragină de pe 21 Decembrie. Oare după câți ani va construi un sediu nou pentru Filarmonică?

Primăria Cluj-Napoca a avut nevoie de 12 ani pentru a demola o parte a clădirii care cândva a făcut parte din Cazarma de pe Bulevardul 21 Decembrie, asta deși se află în stare avansată de degradare și poate reprezenta un pericol pentru pietonii de pe trotuar. Acolo, trebuia să fie realizat Centrul Cultural Transilvania care să găzduiască Filarmonica și Academia de Muzică. Însă acel proiect a rămas pe pliantele cu promisiunile electorale ale primarului Boc, închise într-un sertar sau mai rău, aruncate la tomberon. 

Astfel Primăria va demola o parte a clădirii în timp ce cealaltă parte care este monument istoric va fi restaurată și transformată într-un spațiu cultural. Despre proiectul Centrului Cultural Transilvania, pentru care Primăria a anunțat că va și contracta un credit, nu se mai zice nimic. 

„Imobilul care urmează să fie construit, Pavilionul A, este parte componentă a fostei Cazarme Avram Iancu care a fost preluată în proprietatea municipiului, compusă în prezent din două construcții: pavilionul A și pavilionul B care este clasat ca monument istoric. Proiectul de restaurare a monumentului istoric Pavilion B, face parte din strategia de dezvoltare a municipiului și își propune redarea în folosul comunității prin introducerea unor funcțiuni care să corespundă cerințelor locuitorilor pentru spații culturale. Proiectul va fi propus spre finanțare în perioada programatică 2021-2027. Construcția care urmează să fie demolată este adicentă celei care este monument istoric. Potrivit Raportului de expertiză, acest corp de clădire se află într-o stare avansată de degradare, multe dintre elementele structurale sunt în stare de colaps, starea tehnică impunând demolarea de urgență pentru prevenirea accidentării trecăttorilor.  În locul acestei clădiri vor fi amenajate spații verzi, mobilier urban, împrejmuire cu vegetație”, se arată în proiectul de hotărâre.

10 ani de promisiuni pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania și a noii clădiri a Filarmonicii

Boc promite din 2004 realizarea Centrului Cultural Transilvania, proiect ce ar fi trebuit să rezolve problema sediilor pentru Academia de Muzică și pentru Filarmonică. Sătui să aștepte realizarea unui proiect care bate pasul pe loc, Academia de Muzică a reușit să obțină finanțare de la Guvern pentru un nou sediu ce se va construi în Mănăștur pe locația fostului spital de la Colina. Între timp, Filarmonica încă își desfășoară activitatea în clădiri închiriate, așteptând ca Boc să se țină de promisiune și să ridice un sediu nou.

Începând cu anul 2010, sediul Centrului Cultural Transilvania urma să fie realizat pe locația fostei cazarme de pe Bulevardul 21 Decembrie. Au urmat licitații anulate pe bandă rulantă deoarece niciun investitor nu a fost interesat de acest proiect. Între timp acolo Primăria a amenajat o parcare. 

După o serie de licitații anulate, Primăria pare că a înțeles că proiectul, în actuala sa formă nu este unul fezabil și dacă într-adevăr își dorește realizarea lui să găsească o altă formă, mai atractivă pentru potențialii investitori. Așa să tot spui că noi vrem să facem, dar nu e nimeni interesat demonstrează că scopul proiectului este în continuare unul pur electoral. Investitorii pot opta să construiască un hotel sau o clădire de birouri cu scopul de a-și scoate investiția, asta pe lângă realizarea propriu-zisă a Centrului Cultural Transilvania.

Clădirea va fi făcută cadou Centrului Cultural Transilvania

Primăria Cluj-Napoca intenționează să ofere clădirea monument istoric de pe 21 Decembrie Asociației Centrul Cultural Clujean, urmașa asociației care a pierdut tilul de Capitală Culturală Europeană.Primăria anunța în urmă cu doi ani că va investi 6 milioane de euro, parte bani auropeni, pentru modernizarea clădirii care ar urma să găzduiască sediul Asociației dar și spații expoziționale și culturale. Primăria pompează anual sute de mii de lei în această Asociație care în afară de faptul că a „reușit” să nu câștige titlul de Capitală Culturală Europenă nu are nicio altă realizare care să justifice fondurile uriașe primite de la Primărie. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *