Analiza

După 12 ani, Primăria demolează în sfârșit clădirea în paragină de pe 21 Decembrie. Oare după câți ani va construi un sediu nou pentru Filarmonică?

Scris de 96

Primăria Cluj-Napoca a avut nevoie de 12 ani pentru a demola o parte a clădirii care cândva a făcut parte din Cazarma de pe Bulevardul 21 Decembrie, asta deși se află în stare avansată de degradare și poate reprezenta un pericol pentru pietonii de pe trotuar. Acolo, trebuia să fie realizat Centrul Cultural Transilvania care să găzduiască Filarmonica și Academia de Muzică. Însă acel proiect a rămas pe pliantele cu promisiunile electorale ale primarului Boc, închise într-un sertar sau mai rău, aruncate la tomberon. 

Astfel Primăria va demola o parte a clădirii în timp ce cealaltă parte care este monument istoric va fi restaurată și transformată într-un spațiu cultural. Despre proiectul Centrului Cultural Transilvania, pentru care Primăria a anunțat că va și contracta un credit, nu se mai zice nimic. 

„Imobilul care urmează să fie construit, Pavilionul A, este parte componentă a fostei Cazarme Avram Iancu care a fost preluată în proprietatea municipiului, compusă în prezent din două construcții: pavilionul A și pavilionul B care este clasat ca monument istoric. Proiectul de restaurare a monumentului istoric Pavilion B, face parte din strategia de dezvoltare a municipiului și își propune redarea în folosul comunității prin introducerea unor funcțiuni care să corespundă cerințelor locuitorilor pentru spații culturale. Proiectul va fi propus spre finanțare în perioada programatică 2021-2027. Construcția care urmează să fie demolată este adicentă celei care este monument istoric. Potrivit Raportului de expertiză, acest corp de clădire se află într-o stare avansată de degradare, multe dintre elementele structurale sunt în stare de colaps, starea tehnică impunând demolarea de urgență pentru prevenirea accidentării trecăttorilor.  În locul acestei clădiri vor fi amenajate spații verzi, mobilier urban, împrejmuire cu vegetație”, se arată în proiectul de hotărâre.

10 ani de promisiuni pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania și a noii clădiri a Filarmonicii

Boc promite din 2004 realizarea Centrului Cultural Transilvania, proiect ce ar fi trebuit să rezolve problema sediilor pentru Academia de Muzică și pentru Filarmonică. Sătui să aștepte realizarea unui proiect care bate pasul pe loc, Academia de Muzică a reușit să obțină finanțare de la Guvern pentru un nou sediu ce se va construi în Mănăștur pe locația fostului spital de la Colina. Între timp, Filarmonica încă își desfășoară activitatea în clădiri închiriate, așteptând ca Boc să se țină de promisiune și să ridice un sediu nou.

Începând cu anul 2010, sediul Centrului Cultural Transilvania urma să fie realizat pe locația fostei cazarme de pe Bulevardul 21 Decembrie. Au urmat licitații anulate pe bandă rulantă deoarece niciun investitor nu a fost interesat de acest proiect. Între timp acolo Primăria a amenajat o parcare. 

După o serie de licitații anulate, Primăria pare că a înțeles că proiectul, în actuala sa formă nu este unul fezabil și dacă într-adevăr își dorește realizarea lui să găsească o altă formă, mai atractivă pentru potențialii investitori. Așa să tot spui că noi vrem să facem, dar nu e nimeni interesat demonstrează că scopul proiectului este în continuare unul pur electoral. Investitorii pot opta să construiască un hotel sau o clădire de birouri cu scopul de a-și scoate investiția, asta pe lângă realizarea propriu-zisă a Centrului Cultural Transilvania.

Clădirea va fi făcută cadou Centrului Cultural Transilvania

Primăria Cluj-Napoca intenționează să ofere clădirea monument istoric de pe 21 Decembrie Asociației Centrul Cultural Clujean, urmașa asociației care a pierdut tilul de Capitală Culturală Europeană.Primăria anunța în urmă cu doi ani că va investi 6 milioane de euro, parte bani auropeni, pentru modernizarea clădirii care ar urma să găzduiască sediul Asociației dar și spații expoziționale și culturale. Primăria pompează anual sute de mii de lei în această Asociație care în afară de faptul că a „reușit” să nu câștige titlul de Capitală Culturală Europenă nu are nicio altă realizare care să justifice fondurile uriașe primite de la Primărie. 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 6 hours Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 20 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 22 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 24 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 1 day Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 day In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 day Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE