Justitie

Dumitru Ovidiu Oltean, fiul primarului din comuna Mintiu Gherlii, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare

În februarie 2022, Ziar de Cluj scria, ÎN EXCLUSIVITATE, că

Fiul primarului din Mintiu Gherlii a fost reținut pentru trafic de droguri.

Bineînțeles că primarul din Mintiu Gherlii, Dumitru Oltean (în foto cu plagiatorul mitoman Victor Ponta, ex ministru al României), s-a opărit și ne-a amenințat cu judecata.

Deocamdată, fi-su, cu educația precare care i-a fost dată, a fost judecat și condamnat.

Magistrații de la Tribunalul Cluj au dispus condamnarea lui Dumitru Ovidiu Oltean – fiul primarului din comuna Mintiu Gherlii, Dumitru Oltean, la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive în formă continuată (38 de acte materiale), titrează Gazeta de Cluj.

Anchetatorii au dezvăluit că, în cursul anului 2021 și până la data de 16 februarie 2022, când a fost arestat preventiv, bărbatul a manipulat, distribuit contra cost și depozitat 47,8 grame de substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive, inclusiv ce conţin 3-CMC şi 4-CMC, obţinând suma totală de 3600 de lei.

Alături de Dumitru Ovidiu Oltean, au mai fost condamnați pentru trafic de droguri încă trei bărbați: Andrei George Rus, Simion Daniel Mureșan și Flaviu Casim Tămaș, care s-au ales cu pedepse mai mici.

Spre deosebire de ceilalți, fiul primarului din Mintiu Gherlii avea un mod de operare prin care încerca să-și scape pielea.

Dumitru Ovidiu Oltean vindea drogurile unei singure persoane, care se ocupa ulterior de distribuirea acestora. Conform înţelegerii celor doi, Oltean îi punea la dispoziţie substanţele pentru a fi vândute, urmând să obţină suma de 75 de lei pentru fiecare plic/gram vândut, astfel că cel care le distribuia în rândul consumatorilor avea posibilitatea de a stabili preţul final de vânzare, din care să îşi reţină diferenţa dintre preţ şi suma de 75 de lei. Distracția lui Oltean a luat sfârșit la data de 16 februarie 2022, când procurorii DIICOT au efectuat o percheziție la domiciliul acestuia și l-au arestat preventiv. Anchetatorii au descoperit că în interiorul autoturismului pe care fiul primarului din Mintiu Gherlii îl conducea se afla cantitatea de 3.5 grame de substanţă ce conţine 3-CMC. De asemenea, au fost descoperite în portbagajul mașinii o sabie scurtă şi o sabie lungă. În locuința acestuia au fost identificate, printre altele, un număr de 113 plicuri de tip zip-lock din plastic transparent, neutilizate.

Dumitru Ovidiu Oltean a fost trimis în judecată în octombrie 2022, iar în cursul procesului, bărbatul care procura drogurile de la fiul primarului și le comercializa ulterior consumatorilor a relatat metoda prin care își desfășurau activitatea infracțională. Acesta a declarat că l-a cunoscut pe Oltean la o petrecere, unde inculpatul îşi desfăşura atribuţiile de serviciu în calitate de agent de securitate la Scutul Negru. Cei doi au ajuns la o înțelegere prin care Oltean i-a spus că îi dă o anumită cantitate, la preţul de 80 de lei, şi ulterior trebuia să îi aducă banii obţinuţi în urma vânzării substanţelor cu 100 lei sau 90 de lei, intermediarul câştigând astfel suma de 20 de lei/plic.

De asemenea, bărbatul a declarat că a vândut petru fiul primarului din Mintiu Gherlii aproximativ 25 de grame, susţinând că din fiecare vânzare îi revenea 20 de lei. De asemenea, în relaţia dintre cei doi, Oltean se comporta foarte urât cu el, îl lovea, îl înjura şi avea o poziţie de autoritate. Intermediarul i-a spus la un moment dat lui Oltean că nu mai doreşte să vândă substanţe interzise pentru el, motiv pentru care acesta din urma „S-a turat la telefon. A fost nervos tare”, conform descrierii făcute de bărbat.

Instanța a reținut că Dumitru Ovidiu Oltean a încercat să recruteze și o altă persoană pentru a vinde substanţe interzise în numele său.

Instanța: „Fapta săvârşită de inculpat prezintă o gravitate foarte ridicată”

La sfârșitul anului trecut, magistrații de la Tribunalul Cluj au dispus condamnarea lui Dumitru Ovidiu Oltean la pedeapsa de 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

„Din perspectiva circumstanţelor reale, evaluate în funcţie de împrejurările şi modul de comitere, mijloacele folosite, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, instanţa constată că fapta săvârşită de inculpat prezintă o gravitate foarte ridicată.

Astfel, din probele administrate în cauză nu rezultă că inculpatul ar fi fost consumator de substanţe interzise, existând însă unele declaraţii de martori care atestă acest lucru. În desfăşurarea activităţii infracţionale, inculpatul a început să distribuie substanţe psihoactive către diferite persoane, dezvoltând un adevărat mod de viaţă din comiterea infracţiunii, activitatea acestuia fiind una amplă şi de anvergură în municipiul Gherla, spre deosebire de activităţile desfăşurate de ceilalţi inculpaţi.

În primul rând şi cel mai important, de natură să agraveze răspundere penală, este faptul că inculpatul a săvârşit infracţiunea în una dintre cele mai periculoase forme, respectiv prin intermediul altor persoane, punând la dispoziţie substanţele psihoactive numitului, care proceda la identificarea potenţialilor cumpărători, prin expunerea sa în public, în timp ce inculpatul a rămas ascuns, îngreunând cu mult şansele de identificare. Faptul că a redus în consecinţă sumele de bani pe care le putea încasa din vânzarea substanţelor nu prezintă relevanţă. De altfel, inculpatul a căutat să îşi dezvolte „afacerea” prin încercarea de recrutare a numitului (…) pentru a vinde pentru el, fiind însă refuzat. Prin această modalitate, inculpatul şi-a planificat atent activitatea infracţională, în scopul reducerii şanselor de a fi identificat, profitând de alte persoane disponibile să se îmbogăţească pe seama consumatorilor finali, asemenea inculpatului.

În al doilea rând, alt element de natură să agraveze răspunderea este conducerea unei politici agresive înspre atingerea obiectivului, prin apelarea la forţa fizică şi la intimidări, atât faţă de numitul (…) (cu referire la intimidări, ton ridicat, insistenţe agresive verbal de a-i aduce banii), cât şi faţă de alte persoane cumpărătoare, aşa cum a reţinut instanţa cu ocazia descrierii situaţiei de fapt.

În al treilea rând, în tot acest context, se observă că deşi activitatea infracţională documentată de organele judiciare ar fi început în vara anului 2021 şi ar fi ţinut până în data de 15.02.2021, aceasta a fost una amplă, caracterizată de comiterea unui număr foarte ridicat de acte materiale. (…) Prin conduita acestuia, inculpatul nu a făcut altceva decât să alimenteze adicţia persoanelor consumatoare, punând în circulaţie substanţe dăunătoare organismului uman (pericolul acestora rezultând şi din recalificarea dată legiuitorului substanţelor 4-CMC şi 3-CMC, care sunt în prezent considerate droguri de mare risc), toate acestea în scopul obţinerii unor sume de bani, precum şi să încurajeze plasarea de cerere şi ofertă pe piaţa de consumatori din mun. Gherla, inculpatul fiind suficient de cunoscut în localitate ca persoană care vinde substanţe interzise.”, au motivat magistrații de la Tribunalul Cluj.

De asemenea, magistrații au dispus, cu titlu de pedeapsă complementară, interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat şi de a comunica cu coinculpaţii, pe o durată de 3 ani.

Decizia nu este definitivă și a fost atacată deja cu apel de către Dumitru Ovidiu Oltean.