Editorial

DUMELE lui Boc despre fâsâita ”alianță” ”a ”Vestului” care ”și-a atins obiectivele”

Scăpat în fața microfonului la o emisiune de chitanțier unde poate spune pe gură ce vrea el, fără să-l tragă nimeni de mânecă, Emil Boc a susținut azi că ”Alianța Vestului” și-a atins obiectivele pentru care a fost creată:

“Și-a atins obiectivele pentru care a fost constituită: electrificarea liniei de tren Cluj – Episcopia Bihor, Autostrada Transilvania, trenul metropolitan, spital regional. Niciun alt primar din formula inițială nu mai este în funcție, înțeleg că cei nou veniți nu îi mai văd rostul. Putem colabora în continuare sub altă formă”.

Ia auzi?!

Poate în lumea lui imaginară și-a atins fâsul imagistic, numit pompos ”alianță”, obiectivele înșirate mai sus. În realitate, a fost un exercițiu de imagine și atât.

Alianța Vestului era anunțată în 2018 ”ca un mare proiect menit să rezolve problemele de infrastructură” ale celor patru municipii: Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timişoara, „prin atragerea fondurilor europene direct de la Bruxelles, fără intermediul Capitalei”.

”Fără intermediul Capitalei”!

Ori tot ce, cu nerușinare, a înșirat Emil Boc ca ”obiective atinse”, VOR FI FIIND CÂNDVA REALIZATE NUMAI PRIN INTERMEDIUL CAPITALEI. Că Boc le-a pasat frumos către acolo.

De atunci Gheorghe Falcă, Nicolae Robu, Ilie Bolojan și Emil Boc  nu au realizat nimic concret. Ba, pardon, pentru ei au realizat noi şi noi mandate (mai puţin Robu, prea compromis şi papagal să-l mai susţină cineva politic), iar pentru comunităţile pe care le-au păstorit: doar vorbe.

Anul trecut, în luna august, la ”bilanţul de patru ani de vorbe-n vânt”, i-a arătat Maestrului și Excelenței Sale și Asociația Metro Urban Cluj că, din 2018 până în în prezent, această asociere a produs ZERO rezultate:

  • ZERO proiecte MAJORE cu FINANȚARE EUROPEANĂ atrase de această asociere;
  • ZERO mari investitori aduși de Alianța Vestului;
  • ZERO discuții și măsuri concretete legate de DESCENTRALIZARE;

”Deși scopul alianței era unul clar, realizarea unor proiecte folosind fonduri europene, nici măcar atragerea unor fonduri guvernamentale pentru finalizarea unor proiecte importante, regionale, nu a fost pusă în practică”.

Autostrada Transilvaniei, Spitalul Regional de Urgență Cluj, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe, dezvoltarea aeroporturilor (excepția fiind Oradea unde investițiile sunt vizibile) poate că sunt finalizate de multă vreme și contribuabilii nu au aflat?

A, le-a rezolvat din gură Boc azi. A electrificat calea ferată, a finalizat Autostrada, circulăm cu trenul metropolitan, inclusiv pe noul fir pe care municipalitatea clujeană trebuie să-l facă și care tren nu era printre obiectivele asumate de ”Alianța Vestului”, că-i doare-n metropolitanul lor pe orădeni, sau arădeni, sau timișoreni de trenul metropolitan care există doar în minciunile lui Boc. Poate ar fi cazul să se trateze în Spitalul Regional de Urgență care s-a realizat din vorbe – altă ”realizare” de care îi doare-n propria lor urgență pe timișoreni, arădeni și orădeni.

Dar, cu nerușinare, le-a rezolvat Boc în fața jurnaliștilor de chitanțier care l-au consemnat cu realizările.

Boc nu reușește să rezolve problemele de trafic de la nivelul municipiului, dar are pretenția de a găsi soluții pentru problemele de infrastructură regionale. Clujenii sunt blocați în trafic deoarece Boc se concentrează pe proiecte bombastice care sunt încă la stadiul de proiect precum metrou, trenuleţe metropolitane, piste de biciclete, centură metropolitană. Dar pe care “OSĂ” le avem.

Deocamdată n-a avut bani decât pentru studiile de fezabilitate şi alte documentaţii numai bune de ţinut la sertar.

Până și amicul Bolojan s-a săturat de ifosele și dumele lui Boc, dar mâine OSĂ ne zică Însuși El, Excelența Sa și Maestrul, cum a rezolvat Însuși El, în plan regional, ca să se facă la Beclean Cloud-ul guvernamental.

Și presa locală de chitanțier o să-și înghită pișcotul și o să îl consemneze ca atare, fără să-i bată obrazul!

Victor Lungu