Eveniment

Duetul Victor Plagiator Ponta – Traian Băsescu ne lovește la buzunare: România a pierdut la ICSID procesul pe certificatele verzi introduse de Victor Ponta. Despăgubiri de 42 milioane de euro plus dobânzi

România a pierdut la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID) un proces intentat de industria regenerabilelor și trebuie să plătească despăgubiri de 42 de milioane de euro plus dobânzi, a confirmat Ministerul Finanțelor în urma unei solicitări Economedia.

În anul 2013, Guvernul condus de Victor Ponta a instituit prin ordonanță de urgență una dintre cele mai favorabile scheme de stimulare a investițiilor în domeniul energiei regenerabile din Europa, respectiv 6 certificate verzi (CV) – pentru fiecare MWh de energie electrică generată de un producător – pe o perioadă de 15 ani și asigurarea unei piețe pentru vânzarea certificatelor verzi, în limitele unor praguri minime și maxime. Adică un fel de sclavagism energetic.

Schema a fost însă un subiect major de dispută între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu, care nu a vrut să promulge legislația. Astfel, ulterior, începând cu jumătatea anului 2013, România a modificat schema de ajutor prin mai multe acte normative, astfel că aceasta nu mai era la fel de atractivă. Normal, Prim Plagiatorul Mitoman, Victor Viorel Ponta, a dat vina pe Traian Băsescu.

CITEȘTE:

Document / Premierul Ponta justifică amânarea unor certificate verzi cu un document prezentat de Barroso: Prețul energiei în SUA scade, în Europa crește

Basescu, despre OUG privind certificatele verzi: Ponta minte

21 aprilie 2015 – Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:

În data de 23.05.2018, 10 societăți au notificat secretariatul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții (ICSID) că inițiază o procedură arbitrală internațională investițională împotriva României.

Reclamanții au fost dezvoltatorii LSG Building Solutions GmbH (Austria), Pressburg UK GmbH (Germania), Green Source Consulting GmbH (Austria), Solluce Romania 1 BV (Olanda), Risen Energy Solar Project GmbH (Germania), Core Value Investments GmbH & Co KG Gamma (Germania), Core Value Capital GmbH (Austria), SC LJG Green Source Energy Beta SRL (România), Anina Pro Invest Ltd (Cipru) și Giust Ltd (Cipru).

Companiile spuneau că, pe baza cadrului normativ avantajos stabilit anterior de Guvernul Ponta au investit în sectorul de energie regenerabilă construind mai multe parcuri fotovoltaice. Ulterior, datorită modificării legislației, ei spun că investițiile le-au fost afectate.

„Disputa între părți gravitează în jurul schimbărilor legislative reglementate de România în privința sistemului de promovare în energia regenerabilă, astfel cum au fost realizate în perioada 2013-2014 și 2017-2018. În acest sens, reclamanții susțin că, în urma ratificării de către România a Protocolului de la Kyoto la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, aceasta s-a angajat să adopte o serie de măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin scăderea dependenței de sursele convenționale de energie şi prin încurajarea producției de energie regenerabilă. Se afirmă că România a adoptat mai multe acte normative (relevantă este Legea nr. 220/2008  și modificările la aceasta reglementate până la nivelul anului 2012) prin intermediul cărora, în opinia investitorilor, a fost constituită una dintre cele mai favorabile scheme de stimulare a investițiilor în domeniul energiei regenerabile din Europa. Pe baza cadrului normativ stabilit anterior, reclamanții susțin că au investit în sectorul de energie regenerabilă construind mai multe parcuri fotovoltaice, însă, începând cu jumătatea anului 2013, reclamanții precizează că România a implementat o serie de măsuri adoptate prin mai multe acte normative care au avut efectul de a modifica regimul instituit în sectorul de energie regenerabilă, afectând în mod semnificativ și ireversibil investițiile acestora”, arată Ministerul Finanțelor.

Drept urmare, companiile au cerut daune României în timpul litigiului în valoare de 142,7 milioane euro.

În data de 20 februarie, Tribunalul arbitral a dat dreptate companiilor și a obligat România la plata către reclamanți a sumei de 42,2 milioane de euro plus dobândă de la data 1 ianuarie 2022. De asemenea, Tribunalul arbitral a mai obligat România la plata către reclamanți a sumei 600.000 dolari costuri de arbitraj și aproximativ 3,5 milioane euro reprezentând cheltuieli de apărare (60% din total) urmând ca la acestea să fie calculate dobânzi de la 30 de zile de la emiterea hotărârii.

Ministerul Finanțelor a mai precizat unul dintre arbitri ICSID a avut o opinie separată care a fost „mult în defavoarea României”. Hotărârea împotriva României a fost luată cu 2-1.

PS: Oricum aceste ”certificate verzi” în România erau afacerea băieților deștepți din energie. Mulți nu vă mai amintiți, așa că este bine să citiți?

Manuscrisele lui Cioran mai valoroase decât certificatele verzi

Nici aerul curat nu se mai vinde în România

Cum împachetează marmota certificate de poluare în valoare de trei miliarde de euro?

Facturile românilor reprezintă contravaloarea consumului real sau sunt furt ordinar?