In vizor

Duct City, proiectul ratat al administratiei Boc. Clujenii vor scapa de cabluri abia in 2015

Scris de 1,159

Duct City, proiectul major al administratiei locale clujene, prin care toate cablurile de telefonie si internet trebuie ingropate, este un mare rateu al administratiei Boc. In 2011, Cluj-Napoca trebuia sa fie curatat de cabluri. In schimb, in aprilie 2014, doar 25 de strazi au scapat de panza de paianjen de pe stalpi. CFO Integrator, firma care realizeaza infrastructura, a sapat numai 120 de kilometri din cei 300, prevazuti in contract. Acum, aceeasi firma spune ca acest contract trebuie suplimentat cu inca 160 de kilometri, din cauza extinderii orasului din ultimii ani. In acest ritm, clujenii nu vor scapa de cabluri niciodata.

In 2008, Primaria Cluj-Napoca a incheiat un parteneriat pentru realizarea unei retele subterane in care sa fie ingropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc) care sunt agatate pe stalpii din Cluj-Napoca. Societatea castigatoare, CFO Integrator, controlata de un grup de oameni de afaceri cu optiuni liberale, s-a obligat ca in termen de trei ani sa faca o retea de circa 300 de kilometri, pe care sa o administreze timp de 20 de ani. In contrapartida, Primaria Cluj Napoca trebuie sa primeasca 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea retelei si se obliga sa ii convinga pe operatorii de date sa isi mute cablurile de pe stalpi in subsolul Duct City.

In 2011, toate cablurile din Cluj-Napoca trebuiau ingropate, adica 300 de kilometri in tot orasul. Suntem in 2014, iar datele actualizate arata ca, pana acum, CFO Integrator a realizat nici jumatate din Duct City, adica 120 de kilometri.

Mai mult, cei de la CFO Integrator au o alta “surpriza” pentru Primaria Cluj-Napoca: extinderea orasului din ultimii ani a dus la o suprafata mult mai mare de cabluri ce trebuiesc ingropate. Contractul a fost semnat pentru 300 de kilometri, iar realitatea din teren indica 460 de kilometri!

“In momentul de fata, daca tinem cont de extinderea orasului, de aparitia unor zone rezidentiale ce nu existau in momentul 2006 (cand a fost redactat contractul, n.r.), atunci necesarul proiectului astazi este undeva la 460 de kilometri. Este o actualizare a necesarului de acoperit, tinand cont de dezvoltarea orasului. Nu am avut inca nicio discutie cu reprezentantii primariei legat de aceste noi date, deocamdata nu am ajuns nici la cei 300 de kilometri din contract. Nu stiu ce impact va avea asupra proiectului, dar va trebui sa tina pasul cu orasul. Este o investitie de viitor ce urmeaza a fi abordata”, a declarat pentru Ziar de Cluj administratorul societatii, Ciprian Iftode.

Pana acum, din cei 300 de kilometri s-au realizat 120 de kilometri de infrastructura.

“Daca realizam tot ce ne-am propus, vom ajunge la 256 de kilometri la sfarsitul anului, in conditiile in care vremea ne permite si putem sa desfasuram lucrarile pe toate strazile propuse”, adauga Ciprian Iftode.

Graficul de lucrari al societatii prevede ca anul acesta sa fie introdusa fibra optica pe un numar de 87 de strazi.

De asemenea, pana acum au fost dezafectate retelele de cabluri aeriene de pe 25 de strazi, iar alte 15 strazi se afla in proces de dezafectare.

 

Reprezentantul CFO Integrator mai spune ca in 2015 spera sa fie gata cei 300 de kilometri de sapaturi, prevazute in contractul cu Primaria Cluj-Napoca.

Odata realizate sapaturile, CFO Integrator notifica primaria cu privire la strazile unde s-a finalizat infrastructura, iar primaria transmite, la randul ei, notificari cu acele strazi catre operatori, dar si catre detinatorii de stalpi, respectiv Electrica, Compania de Transport Public etc. In termen de 45 de zile, potrivit HCL 565/2006, cablurile trebuiesc ingropate de catre operatori.

Consilierul local Ioan Bildea a solicitat o informare oficiala privind stadiul lucrarilor pentru proiectul Duct City.

Acesta este de parere ca modul in care s-a desfasurat acest proiect pana in prezent demonstreaza inca o data lipsa de interes si incompetenta cu care administratia Boc-Apostu abordeaza proiectele majore ale Clujului

 “In curand se vor implini 10 ani de cand Emil Boc a preluat conducerea politica si administrativa a orasului si inca nu a reusit sa finalizeze proiectul de ingropare a cablurilor aeriene in subteran. Din discutiile pe care le-am avut cu directorul tehnic al primariei Cluj de abia in 2015 se vor finaliza ultimii 44 de kilometri din cei 300 de retea asumati prin contractul de asociere aprobat in HCL 841/2007 (art.4). Va fi nevoie probabil de inca 10 ani pana cand vor fi coborate toate cablurile in subteran si se vor finaliza cei 585 de km de retea despre care Emil Boc tot vorbeste ca se vor realiza pentru a da un aspect european orasului”.

Bildea a mai precizat, pentru Ziar de Cluj, ca va solicita lamuriri primarului privind cei 160 de kilometri in plus fata de proiectul initial.

“Avand in vedere ca pe site-ul CFO Integrator apar 460 kilometri de canalizatie, o sa cer lamuriri primarului si daca e nevoie, o alta hotarare de consiliu local pentru modificarea cifrei de 300 kilometri cu 460 de kilometri, cat spune asociatul municipalitatii”, mai spune consilierul local.

Foto: ziuadecj.realitatea.netULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 14 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 15 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 16 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 17 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 17 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 18 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 20 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 20 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 21 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 22 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE