Duct City, proiectul major al administratiei locale clujene, prin care toate cablurile de telefonie si internet trebuie ingropate, este un mare rateu al administratiei Boc. In 2011, Cluj-Napoca trebuia sa fie curatat de cabluri. In schimb, in aprilie 2014, doar 25 de strazi au scapat de panza de paianjen de pe stalpi. CFO Integrator, firma care realizeaza infrastructura, a sapat numai 120 de kilometri din cei 300, prevazuti in contract. Acum, aceeasi firma spune ca acest contract trebuie suplimentat cu inca 160 de kilometri, din cauza extinderii orasului din ultimii ani. In acest ritm, clujenii nu vor scapa de cabluri niciodata.
In 2008, Primaria Cluj-Napoca a incheiat un parteneriat pentru realizarea unei retele subterane in care sa fie ingropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc) care sunt agatate pe stalpii din Cluj-Napoca. Societatea castigatoare, CFO Integrator, controlata de un grup de oameni de afaceri cu optiuni liberale, s-a obligat ca in termen de trei ani sa faca o retea de circa 300 de kilometri, pe care sa o administreze timp de 20 de ani. In contrapartida, Primaria Cluj Napoca trebuie sa primeasca 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea retelei si se obliga sa ii convinga pe operatorii de date sa isi mute cablurile de pe stalpi in subsolul Duct City.
In 2011, toate cablurile din Cluj-Napoca trebuiau ingropate, adica 300 de kilometri in tot orasul. Suntem in 2014, iar datele actualizate arata ca, pana acum, CFO Integrator a realizat nici jumatate din Duct City, adica 120 de kilometri.
Mai mult, cei de la CFO Integrator au o alta “surpriza” pentru Primaria Cluj-Napoca: extinderea orasului din ultimii ani a dus la o suprafata mult mai mare de cabluri ce trebuiesc ingropate. Contractul a fost semnat pentru 300 de kilometri, iar realitatea din teren indica 460 de kilometri!
“In momentul de fata, daca tinem cont de extinderea orasului, de aparitia unor zone rezidentiale ce nu existau in momentul 2006 (cand a fost redactat contractul, n.r.), atunci necesarul proiectului astazi este undeva la 460 de kilometri. Este o actualizare a necesarului de acoperit, tinand cont de dezvoltarea orasului. Nu am avut inca nicio discutie cu reprezentantii primariei legat de aceste noi date, deocamdata nu am ajuns nici la cei 300 de kilometri din contract. Nu stiu ce impact va avea asupra proiectului, dar va trebui sa tina pasul cu orasul. Este o investitie de viitor ce urmeaza a fi abordata”, a declarat pentru Ziar de Cluj administratorul societatii, Ciprian Iftode.
Pana acum, din cei 300 de kilometri s-au realizat 120 de kilometri de infrastructura.
“Daca realizam tot ce ne-am propus, vom ajunge la 256 de kilometri la sfarsitul anului, in conditiile in care vremea ne permite si putem sa desfasuram lucrarile pe toate strazile propuse”, adauga Ciprian Iftode.
Graficul de lucrari al societatii prevede ca anul acesta sa fie introdusa fibra optica pe un numar de 87 de strazi.
De asemenea, pana acum au fost dezafectate retelele de cabluri aeriene de pe 25 de strazi, iar alte 15 strazi se afla in proces de dezafectare.
Reprezentantul CFO Integrator mai spune ca in 2015 spera sa fie gata cei 300 de kilometri de sapaturi, prevazute in contractul cu Primaria Cluj-Napoca.
Odata realizate sapaturile, CFO Integrator notifica primaria cu privire la strazile unde s-a finalizat infrastructura, iar primaria transmite, la randul ei, notificari cu acele strazi catre operatori, dar si catre detinatorii de stalpi, respectiv Electrica, Compania de Transport Public etc. In termen de 45 de zile, potrivit HCL 565/2006, cablurile trebuiesc ingropate de catre operatori.
Consilierul local Ioan Bildea a solicitat o informare oficiala privind stadiul lucrarilor pentru proiectul Duct City.
Acesta este de parere ca modul in care s-a desfasurat acest proiect pana in prezent demonstreaza inca o data lipsa de interes si incompetenta cu care administratia Boc-Apostu abordeaza proiectele majore ale Clujului
“In curand se vor implini 10 ani de cand Emil Boc a preluat conducerea politica si administrativa a orasului si inca nu a reusit sa finalizeze proiectul de ingropare a cablurilor aeriene in subteran. Din discutiile pe care le-am avut cu directorul tehnic al primariei Cluj de abia in 2015 se vor finaliza ultimii 44 de kilometri din cei 300 de retea asumati prin contractul de asociere aprobat in HCL 841/2007 (art.4). Va fi nevoie probabil de inca 10 ani pana cand vor fi coborate toate cablurile in subteran si se vor finaliza cei 585 de km de retea despre care Emil Boc tot vorbeste ca se vor realiza pentru a da un aspect european orasului”.
Bildea a mai precizat, pentru Ziar de Cluj, ca va solicita lamuriri primarului privind cei 160 de kilometri in plus fata de proiectul initial.
“Avand in vedere ca pe site-ul CFO Integrator apar 460 kilometri de canalizatie, o sa cer lamuriri primarului si daca e nevoie, o alta hotarare de consiliu local pentru modificarea cifrei de 300 kilometri cu 460 de kilometri, cat spune asociatul municipalitatii”, mai spune consilierul local.
Foto: ziuadecj.realitatea.net