In vizor

Dublarea prețului pentru Euthyrox, soluția MinisteruluI Sănătății pentru a readuce medicamentul în farmacii

Scris de 102

Încă din luna februarie cei peste 500.000 de pacienți care suferă de afecțiuni ale tiroidei au găsit tot mai greu medicamentul Euthyrix în farmacii. Astfel, de 9 luni Ministerul Sănătății tot caută vinovați fără însă a găsi o soluție care să readucă medicamentul în farmacii. 

Peste 500.000 de pacienți sunt umiliți de 9 luni de către Ministerul Sănătății și aleargă de la o farmacie la alta încercând să facă rost de tratamentul care îi ajută să supraviețuiască. Cei mai norocoși au rude în alte țări și își procură medicamentele de la ei. Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România tot anunță ba că criza s-a rezolvat, ceea ce este departe de adevăr, bă că încă se caută soluții. 

Farmaciile, țapi ispășitori

Cum guvernanții noștri nu sunt niciodată de vină, au fost acuzate farmaciile că nu fac comenzi și nu își dau interesul pentru ca medicamentul Euthyrox să ajungă la toți pacienții. 

Președintele Colegiului Farmaciștilor din Cluj recunoaște că a eliberat doar 10-25 de comprimate încercând să asigure tratament pentru cât mai mulți pacienți.

”Necesarul de medicamente în România este de 50.000 de cutii pe lună. Noi am eliberat pacienților câte 10-25 de comprimate că să le asigurăm necesarul pentru o anumită perioadă de timp. Am fost acuzați că  medicamentul lipsește deoarece noi nu facem comenzi. A fost o dezinformare gravă, pentru că ne-a complicat și mai mult activitatea. Sunt prea puțini cei care au reușit să își facă stocuri, de unde să își facă stocuri, deoarece problema este destul de veche și am semnalat această problemă în mod repetitiv. Euthyroxul lipsește și nu am avut cantități suficiente pentru a satisface necesitățile pacienților. Dacă primesc două cutii o dată la două săptămâni nu pot elibera o cutie, doar necesarul pe 10 zile sau două săptămâni. Nu poate să fie acuzată farmacia ca ultima verigă de absența medicamentului”, a declarat într-o inervenție la Epoch Times, Elena Dinte, Președintele Colegiului Farmaciștilor Cluj.

Ulterior Ministrul Sănătății a recunoscut că funrizorii de medicamente sunt cei care preferă să livreze medicamentele în alte țări unde pot obține un preț mai mare. 

“Din informaţiile noastre, pe care le avem în acest moment, sunt cantităţile necesare. Noi rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm şi distribuitorii. În condiţiile în care unii optează pentru politică de preţ, creşterea preţurilor, în condiţiile în care la noi plătesc 7 lei şi în alte ţări plătesc 12 euro, acei distribuitori preferă să meargă în partea cealaltă. Mai este şi partea în care, să spunem, de grijă sau de temere, mai luăm şi mai facem şi câte un depozit acasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Prețul medicamentului se va dubla, dar măcar va fi găsit în farmacii

Un Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial, prevede aprobarea prețului pentru importul unei cantități de 400.000 de cutii de Euthyrox. Astfel, nouile prețuri vor fi 21,39 lei/cutia cu 100 comprimate Euthyrox 75 mcg și 27,32 lei/cutia cu 100 comprimate Euthyrox 125 mcg. Anterior, prețul unei cutii de medicamente nu depășea 10 lei. Acest preț foarte mic este și cauza pentru lipsa medicamentului din farmacii. Euthyrox a devenit neprofitabil pe piața din România atât pentru producători cât și pentru distribuitori. 

După 9 luni criza Euthyrox pare că se va sfârși, iar umilința bolnavilor cu afecțiuni ale tiroidei va ajunge la final. 9 luni, atât au avut nevoie cei din Guvern să găsească o soluție pentru ca pacienții să nu mai colinde fiecare farmacie pentru a primi măcar 10-15 comprimate. Timp de 9 luni au acuzat farmaciile și apoi chiar bolnavii pentru că ar fi cumpărat medicamente în exces, însă s-a dovedit că problema era în altă parte. De această dată soluția ar trebui să fie una care să rezolve criza și nu să tărăgăneze din nou lucrurile. Vorbim aici de nevoile unor pacienți, pentru mulți dintre ei medicamentul fiind vital, este inadmisibil ca timp de 9 luni să fie pasată responsabilitatea de la unul la altul fără să fie găsite soluții. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 21 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 22 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 1 day Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 1 day PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 1 day Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 1 day Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 1 day Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 1 day Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 1 day In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 1 day Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 1 day Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 1 day In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 1 day Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE