Analiza

DUALITATEA UDMR are un numitor comun: BANII

Scris de 471

Uniunea Democratică a Maghiarilor din România este când partid, când asociere de asociații și ONG-uri, în funcție de cum se încasează banii. Dacă, conform rezultate electorale, UDMR ar încasa bani ca partid, liderii săi ar fi extrem de săraci și triști. Așa că îi încasează ca organizaţie reprezentativă a unei minorităţi. Iar liderii UDMR sun bogați și veseli. Și sunt din ce în ce mai bogați și mai veseli, încă de la înființare. În timp ce alegătorii lor, ca și ai celor ai partidelor politice românești, sunt din ce în ce mai săraci și mai triști.

Simple detalii, guvernarea să trăiască!

Formțiunea etnic-oengistă este la guvernare încă din 1990 (mai pe furiș atunci), pe față și asumat ca balama la guvernare, încă din 1996. Singurul lucru cu adevărat realizat de către politicienii UDMR pentru maghiarii din România a fost îmbogățirea nerușinată a elitei sale. Restul, susținătorii, sunt bogați doar în bășini patriotice, fix ca cei care au fost partenerii de dans șovin ai acestei formațiuni: PUNRT, PRM, PP-DD, AUR (și pe cine are să mai lase mămica serviciilor secrete din România să invite la un dans al lebedelor pe politicienii maghiari în viitor).

Putem spune că o isterie patriotardă o ajută pe cealaltă și, împreună, se cațără în Parlamentul României pe Tricolor (fiecare cu al lui, dar amândouă bine înodate în interesul parvenirii). Proști să fie, să-i voteze.

Cert este faptul că UDMR există la guvernare din 1996. De fiecare dată, Uniunea Democratică a Maghiarilor din România a guvernat până s-a sfârşit guvernarea, apoi a luat-o de la capăt, în funcţie de cerere şi ofertă. Din punctul acesta de vedere, UDMR este clar partidul economiei de piaţă.

Și cert este că balamaua UDMR nu scârţâie şi nu a scârţâit în nici o guvernare. Până acum. De ce naiba?!

Cum v-am mai zis, UDMR este beneficiară a fondurilor de stat, ca organizaţie reprezentativă a unei minorităţi, nu ca partid politic. În anul acesta, UDMR va încasa 43 de milioane de lei, potrivit Legii bugetului de stat, după ce în urmă cu un an a încasat 32 de milioane de lei. Dacă UDMR primea bani ca partid politic, în funcţie de rezultate, ar fi ajuns să încaseze de trei ori mai puţin. Ca să înțelegeți mânăria ”etnico-culturală” adăpată de la bugetul statului, UDMR primeşte echivalentul subvenţiei care intră în conturile USR, o formaţiune care la ultimele parlamentare a avut un scor aproape triplu faţă de partidul lui Kelemen Hunor.

În plus, fiind balamaua Guvernării PNL-PSD, UDMR are un vicepremier şi trei miniştri: ai Dezvoltării, Mediului şi Sportului – ministere bănoase, extrem de mănoase. În plus, în ciuda negocierilor purtate cu PSD şi PNL în toamna trecută, în urma cărora s-a convenit ca Uniunii să-i revină doar opt funcţii de secretar de stat şi de subsecretar de stat, până la urmă formaţiunea a ajuns să aibă 12 demnitari din al doilea eşalon ministerial. Cei mai mulţi demnitari îi are la Dezvoltare: un secretar de stat şi un subsecretar plus ministrul – că trebuie și ei să se dezvolte. Reprezentanţi au şi în alte entităţi-cheie, cum ar fi Ministerul Finanţelor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene sau la Ministerul Transporturilor. UDMR a primit în actuala formulă guvernamentală şi cinci prefecturi: Arad, Covasna, Cluj, Satu Mare şi Sălaj.

Ulterior, liberalii au reuşit să-i convingă pe cei din UDMR să renunţe la funcţia din Cluj. ”Convingere” ce ne-a ”costat” zeci de funcţii în deconcentrate şi agenţii, autorităţi sau oficii ale statului primite de UDMR.

Însă de la ugerul celeilalte oi de la care suge UDMR, FIDESZ, către ONG-urile UDMR sau apropiate de Uniune vin de câţiva ani fonduri consistente furnizate de Guvernul de la Budapesta.

Principala resursă e Fondul Bethlen Gabor al Guvernului ungar.

Potrivit publicaţiei independente ”Atlatszo Erdely”, care a investigat cu acribie aspectul fondurilor care vin de la Budapesta pentru comunitatea maghiară din Transilvania şi pentru fundaţiile din jurul UDMR, apogeul a fost în 2020, când 365 de milioane de euro ar fi plecat spre Transilvania. Anul 2021 a fost ”mai sărac” și s-ar fi primit ”decât” 91,5 milioane de euro (să-ți fie rușine, Dinu Patriciu!).

Printre fundaţiile din siajul UDMR sunt Fundaţia Communitas, Fundaţia pentru Şcoală, Fundaţia Pro Economica sau Fundaţia Eurotrans (ultima fiind condusă de şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor).

De asemenea, preşedintele executiv al UDMR, Balazs Attila, este membru al Consiliului de Administraţie al Pro Economica, o fundaţie care a dat drumul la un program de dezvoltare economică a Transilvaniei, cu sprijin de la Guvernul Ungariei. Tot în acel CA este şi Novak Levente (vicepreşedinte al UDMR – Departamentul pentru organizaţii teritoriale).

Banii Budapestei au mers şi în domenii mai vizibile pentru publicul larg, cum e fotbalul, clubul Sepsi OSK (deţinut de Sepsi OSK S.A., o societate pe acţiuni), a primit fonduri venite direct de la Executivul de la Budapesta. Așa s-a făcut și stadionul modern de la Odorheiul Secuiesc.

Deci avem așa: UDMR care e când partid, când ONG și care face joc dublu și cu banii din România și cu avantajele de la guvernare, și cu banii din Ungaria. Și-l avem pe Kelemen Hunor, șeful struțo-cămilei etnico-politico-culturale, care nu știe încă să aprecieze care buzunar atârnă mai greu, sau, mai curvește, care știe exact care buzunar atârnă mai greu, dar așteaptă să vadă dacă poate rămâne cu ambele intacte până se decid cei de la PNL-PSD dacă pot guverna și fără el. Sau până se uită acest ultim scandal.

Cum ar fi dacă i s-ar tăia banii și avantajele guvernării din România? Păi, ne-a zis-o Marko Bella, fostul președinte al UDMR, mai deștept și mai hârșit politic decât Kelemen Hunor: ”să nu ne pripim”.

Citez: ”Soluția nu este îndepărtarea UDMR din Guvern”, că ”ar duce la amplificarea unor tensiuni interetnice”.

În rest: ”Sunt nemulțumit și eu cu declarația lui Kelemen Hunor, fiindcă se vede clar că nu a vrut să-l critice pe Orban Viktor”. Păi, nu? Poate old school Marko îl învață cum să cântărească avantaje-dezavantaje pe avântatul politic Kelemen. Că orice curvă îmbătrânește (chiar și cele politice) și în lipsă de noutate în poziții de guvernare, poate fi dată afară din bordel.

Și-i sfătuim pe cei din Guvernul României să nu mizeze pe uitare. Mizeria rasială și xenofobă vomitată pe gură de Viktor Orban la Băile Tușnad este, vorba oficialilorSUA: ”impardonabilă”!

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 13 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 14 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 14 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 14 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 15 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 18 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 18 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 20 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 20 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 20 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 21 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE