Analiza

DUALITATEA UDMR are un numitor comun: BANII

Scris de 861

Uniunea Democratică a Maghiarilor din România este când partid, când asociere de asociații și ONG-uri, în funcție de cum se încasează banii. Dacă, conform rezultate electorale, UDMR ar încasa bani ca partid, liderii săi ar fi extrem de săraci și triști. Așa că îi încasează ca organizaţie reprezentativă a unei minorităţi. Iar liderii UDMR sun bogați și veseli. Și sunt din ce în ce mai bogați și mai veseli, încă de la înființare. În timp ce alegătorii lor, ca și ai celor ai partidelor politice românești, sunt din ce în ce mai săraci și mai triști.

Simple detalii, guvernarea să trăiască!

Formțiunea etnic-oengistă este la guvernare încă din 1990 (mai pe furiș atunci), pe față și asumat ca balama la guvernare, încă din 1996. Singurul lucru cu adevărat realizat de către politicienii UDMR pentru maghiarii din România a fost îmbogățirea nerușinată a elitei sale. Restul, susținătorii, sunt bogați doar în bășini patriotice, fix ca cei care au fost partenerii de dans șovin ai acestei formațiuni: PUNRT, PRM, PP-DD, AUR (și pe cine are să mai lase mămica serviciilor secrete din România să invite la un dans al lebedelor pe politicienii maghiari în viitor).

Putem spune că o isterie patriotardă o ajută pe cealaltă și, împreună, se cațără în Parlamentul României pe Tricolor (fiecare cu al lui, dar amândouă bine înodate în interesul parvenirii). Proști să fie, să-i voteze.

Cert este faptul că UDMR există la guvernare din 1996. De fiecare dată, Uniunea Democratică a Maghiarilor din România a guvernat până s-a sfârşit guvernarea, apoi a luat-o de la capăt, în funcţie de cerere şi ofertă. Din punctul acesta de vedere, UDMR este clar partidul economiei de piaţă.

Și cert este că balamaua UDMR nu scârţâie şi nu a scârţâit în nici o guvernare. Până acum. De ce naiba?!

Cum v-am mai zis, UDMR este beneficiară a fondurilor de stat, ca organizaţie reprezentativă a unei minorităţi, nu ca partid politic. În anul acesta, UDMR va încasa 43 de milioane de lei, potrivit Legii bugetului de stat, după ce în urmă cu un an a încasat 32 de milioane de lei. Dacă UDMR primea bani ca partid politic, în funcţie de rezultate, ar fi ajuns să încaseze de trei ori mai puţin. Ca să înțelegeți mânăria ”etnico-culturală” adăpată de la bugetul statului, UDMR primeşte echivalentul subvenţiei care intră în conturile USR, o formaţiune care la ultimele parlamentare a avut un scor aproape triplu faţă de partidul lui Kelemen Hunor.

În plus, fiind balamaua Guvernării PNL-PSD, UDMR are un vicepremier şi trei miniştri: ai Dezvoltării, Mediului şi Sportului – ministere bănoase, extrem de mănoase. În plus, în ciuda negocierilor purtate cu PSD şi PNL în toamna trecută, în urma cărora s-a convenit ca Uniunii să-i revină doar opt funcţii de secretar de stat şi de subsecretar de stat, până la urmă formaţiunea a ajuns să aibă 12 demnitari din al doilea eşalon ministerial. Cei mai mulţi demnitari îi are la Dezvoltare: un secretar de stat şi un subsecretar plus ministrul – că trebuie și ei să se dezvolte. Reprezentanţi au şi în alte entităţi-cheie, cum ar fi Ministerul Finanţelor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene sau la Ministerul Transporturilor. UDMR a primit în actuala formulă guvernamentală şi cinci prefecturi: Arad, Covasna, Cluj, Satu Mare şi Sălaj.

Ulterior, liberalii au reuşit să-i convingă pe cei din UDMR să renunţe la funcţia din Cluj. ”Convingere” ce ne-a ”costat” zeci de funcţii în deconcentrate şi agenţii, autorităţi sau oficii ale statului primite de UDMR.

Însă de la ugerul celeilalte oi de la care suge UDMR, FIDESZ, către ONG-urile UDMR sau apropiate de Uniune vin de câţiva ani fonduri consistente furnizate de Guvernul de la Budapesta.

Principala resursă e Fondul Bethlen Gabor al Guvernului ungar.

Potrivit publicaţiei independente ”Atlatszo Erdely”, care a investigat cu acribie aspectul fondurilor care vin de la Budapesta pentru comunitatea maghiară din Transilvania şi pentru fundaţiile din jurul UDMR, apogeul a fost în 2020, când 365 de milioane de euro ar fi plecat spre Transilvania. Anul 2021 a fost ”mai sărac” și s-ar fi primit ”decât” 91,5 milioane de euro (să-ți fie rușine, Dinu Patriciu!).

Printre fundaţiile din siajul UDMR sunt Fundaţia Communitas, Fundaţia pentru Şcoală, Fundaţia Pro Economica sau Fundaţia Eurotrans (ultima fiind condusă de şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor).

De asemenea, preşedintele executiv al UDMR, Balazs Attila, este membru al Consiliului de Administraţie al Pro Economica, o fundaţie care a dat drumul la un program de dezvoltare economică a Transilvaniei, cu sprijin de la Guvernul Ungariei. Tot în acel CA este şi Novak Levente (vicepreşedinte al UDMR – Departamentul pentru organizaţii teritoriale).

Banii Budapestei au mers şi în domenii mai vizibile pentru publicul larg, cum e fotbalul, clubul Sepsi OSK (deţinut de Sepsi OSK S.A., o societate pe acţiuni), a primit fonduri venite direct de la Executivul de la Budapesta. Așa s-a făcut și stadionul modern de la Odorheiul Secuiesc.

Deci avem așa: UDMR care e când partid, când ONG și care face joc dublu și cu banii din România și cu avantajele de la guvernare, și cu banii din Ungaria. Și-l avem pe Kelemen Hunor, șeful struțo-cămilei etnico-politico-culturale, care nu știe încă să aprecieze care buzunar atârnă mai greu, sau, mai curvește, care știe exact care buzunar atârnă mai greu, dar așteaptă să vadă dacă poate rămâne cu ambele intacte până se decid cei de la PNL-PSD dacă pot guverna și fără el. Sau până se uită acest ultim scandal.

Cum ar fi dacă i s-ar tăia banii și avantajele guvernării din România? Păi, ne-a zis-o Marko Bella, fostul președinte al UDMR, mai deștept și mai hârșit politic decât Kelemen Hunor: ”să nu ne pripim”.

Citez: ”Soluția nu este îndepărtarea UDMR din Guvern”, că ”ar duce la amplificarea unor tensiuni interetnice”.

În rest: ”Sunt nemulțumit și eu cu declarația lui Kelemen Hunor, fiindcă se vede clar că nu a vrut să-l critice pe Orban Viktor”. Păi, nu? Poate old school Marko îl învață cum să cântărească avantaje-dezavantaje pe avântatul politic Kelemen. Că orice curvă îmbătrânește (chiar și cele politice) și în lipsă de noutate în poziții de guvernare, poate fi dată afară din bordel.

Și-i sfătuim pe cei din Guvernul României să nu mizeze pe uitare. Mizeria rasială și xenofobă vomitată pe gură de Viktor Orban la Băile Tușnad este, vorba oficialilorSUA: ”impardonabilă”!

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 7 hours Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 20 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 23 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 1 day Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 1 day Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 day In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 day Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE