In vizor

DSVSA Cluj și DSP Cluj, controale în Piața Mărăști: amenzi usturătoare și controale la sânge

Spectacol de neimaginat în Piața Mărăști, cunoscută drept „buba” de pe obrazul orașului Cluj-Napoca. Uzată și ilegală, piața este un miracol urban, o structură care sfidează toate așteptările, în condițiile în care este atacată din toate părțile de amenzi și controale. Cu o tenacitate remarcabilă, încă stă în picioare, acest simbol al ilegalităților, potrivit gazetadecluj.ro

Autoritățile clujene competente nu au reușit să pună încă lacăt peste această „bubă”, chiar dacă există unele instituții care aruncă cu amenzi și controale în stânga și-n dreapta. Dacă în materialul de săptămâna trecută am vorbit despre faptul că Piața Mărăști a primit nu mai puțin de 53 de amenzi de 330.000 de lei din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, acum este rândul altor două instituții să treacă la raport.

Ca urmare a adresei pe care Gazeta de Cluj a făcut-o la Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Cluj, prin care am solicitat informații cu privire la numărul de controale efectuate în Piața Mărăști în anul 2022 și anul 2023, precum și numărul total făcut la nivelul municipiului Cluj-Napoca, reprezentanții instituției ne-au transmis că DSP nu a efectuat niciun control în 2022 în Piața Mărăști.

Piața Mărăști, o „oază” de ilegalități pentru cei deștepți 

Cu toate acestea, anul acesta, DSP a binevoit să mai treacă pe acolo și i-a vizitat de 28 de ori, fiind aplicate 9 sancțiuni contravenționale principale, din care 2 avertismente și 7 amenzi contravenționale în valoare totală de 10.600 de lei.

Mergem mai departe și vă prezentăm răspunsul celor de la Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj, cu privire la controalele făcute în Piața Mărăști în anul 2022 și anul 2023, dar și la nivelul municipiului Cluj-Napoca.

Astfel, în anul 2022, DSVSA a avut 61 de controale oficiale efectuate, dintre care 2 au fost sancțiuni contravenționale în valoare de 11.200 de lei. De asemenea, reprezentanții DSVSA Cluj au dat 7 avertismente și au reținut produse 16 kg din produse din carne. Pentru anul în curs, surprinzător, DSVSA a făcut tot 61 de controale, dar au dat 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 de lei.

Reamintim că potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, în anul 2022, Piața Mărăști a primit doar două amenzi, însumând modesta sumă de 15.000 de lei.

Cu toate acestea, în anul 2023, numărul sancțiunilor a cunoscut o creștere spectaculoasă, atingând cifra aparent „magică” de 53, iar totalul amenzilor a ajuns la aproape 330.000 de lei.