In vizor

Drumul județean DJ 172F din comuna Mica s-a SURPAT acum un AN. Consiliul județean a demarat abia acum licitația pentru repararea drumului

Primarul locuitorii din comuna Mica au trimis zeci de adrese Consiliului Județean Cluj vizavi de drumul județean 172F care pe o porțiune din localitatea Mănăstirea s-a surpat și pune în pericol viața șoferilor. Consiliul Județean nu a considerat însă că reprezintă o urgență, astfel că abia acum, un an mai târziu, a fost demarată licitația pentru refacerea drumului.

”Execuţia lucrărilor pentru obiectivul de investiţie „ Lucrări de refacere drum județean DJ 172F , km 12+850 – apărute în urma calamităților”, in conformitate cu prevederile instrucțiunilor de execuție ce vor deveni parte componentă a Proiectului tehnic. Obiectivul de investiție este situat în partea nord – estică a județului Cluj. Sectorul de drum județean DJ 172F, pe care se impune refacerea corpului drumului, se regăsește la km 12+850, pe malul drept al râului Someșul Mic, în localitatea Mănăstirea, județul Cluj. Sectorul de drum prezintă defecțiuni ale îmbrăcăminții rutiere (fisuri și crăpături longitudinale, rupturi de margine și denivelări), dar și defecțiuni ale complexului rutier ce au dus la  avarierea, prin rupere, a corpului drumului și a podețului transversal amplasat la km 12+850. Platforma drumului a fost afectată de mișcările din aval ale taluzului de rambleu”, potrivit anunțului publicat pe SEAP.

Consiliul Județean Cluj a lansat licitația în valoare de 3,3 milioane de lei pentru proiectarea și execuția lucrărilor de refacere a drumului. Termenul limită pentru primirea ofertelor este data de 2 iunie 2020, iar durata de execuție a lucrărilor este de 6 luni.

CJ Cluj a realizat anterior o expertiză care să stabilească ce a dus la surparea drumului

„La declanșarea alunecării au contribuit o serie de factori atât naturali, cât și antropici, aceștia fiind: configurația în pantă accentuată a versantului pe zona dintre drum și albia Someșului Mic, fenomenele meteorologice defavorabile (ploi torențiale, precipitații de lungă durată), structura litologică a terenului alcătiuit din depozite sedimentare cu caracteristici mecanice reduse, lipsa unei vegetații arboricole capabilă să stabilizeze terenul, eroziunea provocată la baza talazului de apele râului Someșul Mic, scurgerea necontrolată a apelor pe suprafața taluzului, suprasarcini aplicate la partea superioară a taluzului, vibrațiile generate de trafic, în special de traficul greu”, potrivit expertizei tehnice.

Liviu Hâncu, director la Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat anunța în noiembrie anul trecut faptul că a fost realizată o expertiză tehnică și va fi demarată licitația în regim de urgență. Au trecut șase luni de atunci și licitația a fost demarată abia luna aceasta. Între timp, în iunie se va împlini un an de când ploile abundente au determinat surparea drumului.

 „La Mănăstirea am primit săptămâna aceasta expertiza tehnică; urmează să demarăm procedura de licitație pentru proiectare și execuție, în regim de urgență. Doar una dintre benzi este afectată acolo”, a fost declarație lui Liviu Hâncu.

Primarul comunei Mica a făcut nenumărate sesizări privind starea proastă a drumului, nu doar în zona care s-a surpat, dar și în pe alte porțiuni unde lipsesc marcaje, indicatoare sau trecerile de pietoni.

”Drumul Judeţean 172 F, care tranzitează Comuna Mica, a devenit un coşmar pentru locuitorii din zonă, fiind un drum foarte aglomerat, fără marcaje şi indicatoare, pe care se circulă cu mare viteză. Drumul reprezintă un real pericol pentru cei care îl tranzitează, iar cetățenii care își au locuințele în zonă pot avea în orice moment probleme din cauza alunecărilor de teren. Eu, ca și primar, nu pot privi nepăsător această situație, care poate oricând duce la o nenorocire sau pierderi de vieți omenești. Deși am făcut nenumărate sesizări către Consiliul Judeţean Cluj, administratorul drumului, pentru a lua măsuri în această direcţie, până în momentul de faţă situaţia a rămas aproape neschimbată, intervenindu-se doar în unele zone pe raza localităţii Mica. De la o lună la alta, numărul participanţilor din trafic creşte, pe motiv că tot mai mulţi şoferi care se îndreaptă spre zonele Bistriţa şi Moldova, aleg ca rută ocolitoare DJ 172 F, tocmai pentru a evita aglomeraţia din zona Dejului”, potrivit primarului comunei, Tiberiu Zelencz.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *