In vizor

DREPTUL LA SĂNĂTATE ESTE ÎNSCRIS DEGEABA ÎN CONSTITUŢIE: Vaccinurile obligatorii pentru nou-născuți lipsesc din Cluj

România nu are suficiente vaccinuri pentru nou-născuți, iar în unele județe nu mai sunt deloc stocuri. În această situație sunt spitalele din județe precum Gorj, Harghita și Cluj.

Programul național de vaccinare începe încă din prima zi de viață a bebelușilor din maternități, atunci când acestora ar trebui să le fie administrat vaccinul antihepatitic B. Acest vaccin este livrat către unitățile medicale din depozitele direcțiilor de Sănătate Publică, însă în acest moment DSP Gorj, DSP Harghita și DSP Cluj nu mai au nicio doză din acest ser.

Sunt probleme și în ceea ce privește vaccinul ROR, care se administrează împotriva rubeolei, oreionului și rujeolei, se arată într-un material difuzat de Digi24TV.

Nici din acest ser nu mai sunt doze în direcțiile de Sănătate Publică din județele Gorj, Harghita și Cluj.

În ceea ce privește vaccinul hexavalent şi acesta există, dar lipseşte cu desăvârşire din judeţul care are, în reşedinţa de judeţ, cele mai prestigioase unităţi medicale din Galaxia cunoscută.

Printre altele, vaccinul hexavalent se administrează împotriva poliomielitei, difteriei și tusei convulsive. Fiecare bebeluș are nevoie de 3 doze din vaccinul hexavalent. Dar dacă nu e nicio doză i se face ciuciu – apoi, în cazul în care se întâmplă vreo nenorocire, responsabilii se spală pe mâini.

Ca să fie clar cât de implicate autorităţile în păstrarea sănătăţii noilor născuţi din România, reprezentanții direcțiilor de Sănătate Publică au fost anunțați că abia în luna decembrie este posibil să primească noi doze de vaccin, însă nu a fost înaintată o dată exactă la care vaccinurile vor fi din nou pe stocuri.

Poate ar fi posibil ca şi aceşti indivizi să nu-şi mai primească banii de salariu (proveniţi şi din din taxele şi impozitele părinţilor de nou născuţi), pe toată perioada în care nu există aceste vaccinuri?