Din oras

Dramele datornicilor in franci elvetieni: “Am pierdut casa, nu ne permitem sa platim o rata de 4.500 de lei pe luna”

Zeci de personae au protestat, astazi, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, solicitand Guvernului conversia creditelor din valuta in lei. Sunt romani care nu isi mai permit sa plateasca ratele la banci, care au crescut la sume fabuloase in ultimii ani. Multi dintre cei prezenti au povestit cum si-au pierdut casele si au fost hartuiti ani la rand de recuperatori.

“Vrem conversia creditelor din valuta in lei la cursul istoric plus 20%, asa cum arata directivele europene. Am luat un credit in 2008, plateam 1.450 de lei rata. La aceeasi suma, acum platesc 3.100 de lei rata lunara, in contextul in care salariile s-au redus”, povesteste una dintre participantele la protestul din Piata Unirii. Ca si ea, sunt zeci de mii de romani, aflati in aceeasi situatie. In ultimele saptamani, peste 20.000 de romani s-au reunit sub umbrela Grupului clientilor cu credite in CHF (franci elvetieni). Solicitarile membrilor acestui grup au fost inaintate in 20 ianuarie Guvernului Romaniei , si prevad dispunerea unei initiative legislative care sa solutioneze situatia grava in care se gaseste o buna parte a clientilor bancilor care au contractat credite in valuta (franci elvetieni, dolari, euro). Ei solicita conversia in lei a creditelor la cursul de la data semnarii contractului, plus o diferenta de maxim 20%, indiferent de tipul de cedit acordat. 

Majoritatea celor prezenti la protestul de la Cluj-Napoca au de dus in spate credite pe care nu si le mai permit, iar multi dintre ei si-au pierdut afacerea, masina sau casa. Este si cazul lui Dan Lupsa, in varsta de 42 de ani. El a venit din Baia Mare sa isi spuna off-ul si spera ca, macar pentru altii, sa se schimbe situatia. Pentru el este prea tarziu, si-a pierdut casa din cauza unui credit contractat in franci elvetieni.

“Acesta este efectul politicii camataresti pe care le au bancile, bineinteles cu girul Guvernului. Am contractat un credit in 2007, aveam o rata lunara de 1.500 de lei. Am luat in calcul orice risc, dar faptul ca francul a crescut inca o data de la contractarea creditului, rata lunara a crescut la peste 4.500 de lei lunar. Nu se gandeste Statul, care nu se sprijina, ca nu mai avem cum sa ne descurcam?”, spune acesta.

Barbatul a contractat creditul pentru a-si construi o casa. Avea un teren si o afacere profitabila la acea vreme, un magazin de service GSM, iar sotia lui, un magazin unde vindea articole pentru copii.

“Ne descurcam foarte bine, eu nici nu am vrut sa iau credit. Dar sotia mea a fost convinsa de unii angajati ai bancii de aceasta <> cu creditul in franci elvetieni”, povesteste el.

In timp, rata a cresut gradual, iar familia Lupsa a fost nevoita sa renunte la casa. Dan Lupsa are 42 de ani si spune ca a fost hartuit in tot acest timp de angajatii bancilor si de recuperatori. “Nu puteam sa ma concentrez o jumatate de ora la serviciu, ma sunat tot timpul de la banca. Pentru mine este o cauza pierduta, ar mai trebui sa platesc 25 de ani, asa ca am renuntat”, spune Dan Lupsa.
Proteste similare s-au desfasurat, astazi, in mai multe orase din tara, printre care Bucuresti, Craiova, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version