Anchete

Dramă! Un copil a murit la 200 de metri de Clinica Chirurgie I. AVEM PROBE AUDIO că Șușcă nu i-a dat voie lui Ciuce să-l opereze și a chemat elicopterul! RAED ARAFAT: „Profesorul Ciuce este un chirurg excepțional, nu trebuia solicitat elicopter"

Sara Maria a murit așteptând un elicopter când salvarea putea să vină de la 200 de metri! Interdicția impusă de Petru Șușcă profesorului Ciuce de a mai opera copii în Clinica Chirurgie I are o istorie scurtă, dar a produs cu foarte mare probabilitate și prima victimă. Sara-Maria Șendroiu, o fetiță născută prematur, s-a stins în urma unui stop cardio-respirator în ambulanța care trebuia să o ducă la Clinica Chirurgie Infantilă din cadrul Spitalului Clinic de Copii. Această nenorocire s-a întâmplat după ce familia copilului a așteptat câteva ore sosirea unui elicopter chemat de Șușcă să o transporte de urgență la București.

Această dramă a avut loc în condițiile în care trei medici specialiști ginecologi au recomandat cu mult timp înainte de nașterea Sarei-Maria ca hernia diafragmatică descoperită în perioada intrauterină să fie operată imediat după naștere de către profesorul Ciuce, adică la Clinica Chirurgie I, la nici 200 de metri de spitalul unde s-a născut fetița.

Șușcă nu i-a dat voie lui Ciuce să încerce să salveze viața unui copil, invocând faptul că acesta nu are specializarea necesară!

Motivele managerului Spitalului le-ați putut citi pe larg în ancheta publicată ieri aici.

Merită să citiți, oricât de enervant ar fi, și legile pe care le-ar încălca, în opinia triumviratului care conduce Spitalul Județean Cluj: Monica Costin, Director de Îngrijiri, Cristina Ghervan, Director Medical și Majestatea Sa, Petrică Șușcă, profesorul Ciuce atunci când salvează viața unor copii. Publicăm integral aici, punctul lor de vedere.

 

 

Interesant este că acest punct de vedere a ajuns la redacția Ziar de Cluj doar ieri, 2 iulie, în condițiile în care răspunsul are număr de ieșire din data de 1 iulie. Este relevant acest lucru, pentru că în răspuns, din motive numai de ei știute, membrii Comitetului Director al Spitalului Județean AU ASCUNS FAPTUL CĂ FETIȚA SARA-MARIA A MURIT ÎN DATA DE 1 IULIE 2015, în jurul orei 16.30.

Drama familiei Șendroiu

Cu greu poate fi descrisă în cuvinte, drama prin care a trecut familia Șendroiu, stresul la care a fost supus acest cuplu de tineri ce încearcă de câțiva ani să își întregească familia cu un copil. Acești oameni au  fost purtați într-un hățiș birocratic absurd când în inima lor trebuia să existe liniștea că sistemul sanitar și medicii vor găsi cele mai bune și rapide soluții ca odrasla lor, încă nenăscută, să aibă o șansă cât mai mare la viață.

Familia Șendroiu, Dănuț și Cătălina (foto), își dorește de mai mulți ani să aibă un copil. Din păcate, din cauza unor probleme cu placenta, Cătălina a pierdut prima sarcină gemelară. Acum câteva luni, Cătălina a rămas din nou însărcinată și a aflat de la medicii ginecologi că fetița lor, Sara-Maria, se va naște cel mai probabil  prematur și că va trebui operată imediat după naștere din cauza unei hernii diafragmatice congenitale. Sarcina avea 7 luni și 2 săptămâni

Dănuț Șendroiu: „Cum este posibil ca după 10 ani de operații reușite la zeci de copii să i se interzică profesorului Ciuce să salveze alte vieți?

„Noi am ajuns la profesorul Ciuce la recomandarea a trei medici ginecologi, nu am venit de capul nostru la Cluj, suntem din Târgu-Jiu. După o sarcină gemelară pierdută, eu și soția mea eram disperați că vom pierde și al doilea copil, mai ales că am aflat că sunt probleme grave cu fetița încă nenăscută. În urma unor analize foarte amănunțite am aflat că, fetița noastră Sara are hernie diafragmatică, mușchiul diafragmatic nu s-a dezvoltat corect, iar stomăcelul i s-a urcat în cavitatea toracică, apăsând un plămân”, ne-a povestit, printre lacrimi, Dănuț Șendroiu, tatăl fetiței decedate.

Familia Șendroiu nu a avut pretenția ca medicii din Cluj să facă miracole pentru copilul lor încă nenăscut, a știut însă că unul dintre medicii cu cele mai bune rezultate din România pentru tratarea afecțiunii copilului lor este profesorul Ciuce.

„Știu că medicii nu sunt vraci, profesorul Ciuce și medicii neonatologi mi-au explicat foarte amănunțit că sunt șanse mici ca fetița noastră să supraviețuiască până la o eventuală intervenție. Ce nu am înțeles este încăpățânarea și cerbicia managerului Șușcă de a-mi interzice mie, ca părinte, să-mi încredințez copilul în grija unor medici care au avut rezultate atât de bune în tratarea unor copii cu aceeași suferință ca cea a fetiței mele. Și profesorul Ciuce și doamna profesor Natalia Hagău sunt niște profesioniști extraordinari. Am vorbit cu ei și le-am simțit căldura umană și empatia cu suferința noastră. Știu că ar fi făcut totul ca să-mi salveze copilul, dar nu au fost lăsați să-mi ajute fetița. Trebuia mutat doar un incubator în Chirurgie I, așa cum s-a făcut de atîtea ori și copiii au fost salvați, după operație s-ar fi întors fetița la Neonatologie. L-am întrebat pe Șușcă, aproape plângând: „CUM SE POATE SĂ AIBĂ GHINION DOAR COPILUL MEU SĂ NU FIE OPERAT DE CIUCE PENTRU CĂ AȚI DESCOPERIT CĂ ESTE ILEGAL?

 

Petru Șușcă: „Și dacă ar fi copilul meu, nu aș fi de acord să-l opereze Ciuce, pentru că este ilegal”

Dănuț Șendroiu a încercat încă din data de 29 iunie să primească un răspuns din partea managerului Șușcă la solicitarea ca profesorul Ciuce să-i opereze copilul. A fost refuzat verbal pentru prima dată în dimineața zilei de 29 și, mai apoi, definitiv, la câteva ore după ce s-a născut fiica acestuia. Disperat, omul a făcut o cerere scrisă înregistrată la registratura spitalului, la care nu a primit niciun răspuns, cerere în care spune foarte clar că își asumă toată responsabilitatea legală ca fetița lor să fie operată de doctorul Ciuce!

Din discuțiile la care au participat Petru Șușcă, Directorul Medical, Cristina Ghervan, Șefa Secției de Neonatologie, Profesorul Gabriela Zaharie, rezultă clar că NICIUNUL DINTRE CEI PREZENȚI NU A LUAT ÎN CALCUL CA INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ AR PUTEA  SĂ FIE EFECTUATĂ DE PROFESORUL CIUCE LA CLINICA CHIRURGIE I, ÎN CIUDA FAPTULUI CĂ PĂRINȚII ȘI-AU ASUMAT CA ACESTA  SĂ LE OPEREZE COPILUL, INCLUSIV CU RISCUL UNUI DECES ÎN TIMPUL ACESTEI INTERVENȚII!

Șușcă a chemat elicopterul pentru ca fetița familiei Șendroiu să fie operată la București, când copilul putea fi salvat la 200 de metri, în Clinica Chirurgie I!!!

„Am intrat în biroul domnului Șușcă, la câteva ore după ce s-a născut Sara. Starea ei era foarte gravă, personalul de pe secția de Neonatologie de la Ginecologie I ne-a explicat că trebuie să se ia repede o decizie, pentru că hernia diafragmatică era foarte mare și copilul respira cu dificultate. Nu știa nimeni unde trebuie dus copilul. Tot personalul  știa încă înainte de transferul soției de la Ginecologie II, la Ginecologie I că Șușcă a interzis ca fetița noastră să fie operată de Profesorul Ciuce în Clinica Chirurgie I. La discuția cu Șușcă, în biroul acestuia, a asistat și șefa Secției de Neonatologie, Gabriela Zaharie care era „montată” să refuze transferul la Chirurgie I cu toate că mi-au spus mai multe asistente de pe secție că aceeași doamnă doctor a mai trimis copii la profesorul Ciuce și s-au făcut bine. Și-a acoperit „pielea cu hârtii”, așa cum fac toți când au un șef nebun sau când vor să scape de responsabilitate. Am rămas uluit când mi-au spus că singura soluție este să cheme un elicopter care să-mi transporte copilul la București, elicopterul nu a ajuns și după mai multe ore de bâlbe administrative, o ambulanță a fost trimisă pentru a opera copilul la Chirurgie Infantilă. Prea târziu, fetița noastră Sara-Maria a decedat în salvare, în urma unui stop cardio-respirator”, ne-a povestit, îndurerat, Dănuț Șendroiu.

În timpul înregistrării, Petru Șușcă poate fi auzit cum invocă faptul că și managerul Spitalului de Copii, Cornel Aldea, i-a spus că este ilegal ca fetița familiei Șendroiu să fie operată în Clinica Chirugie 1. Contactat de Ziar de Cluj, medicul pediatru Cornel Aldea a negat că ar fi avut o discuție pe tema legalității intervenției în clinica condusă de chirurgul Constantin Ciuce.

„Nu este adevărat ce susține managerul Șușcă, nu am avut nicio discuție cu el despre legalitatea intervenției în cazul fetiței Șendroiu. Eu am fost contactat de Șușcă doar pentru a fi întrebat dacă suntem de acord să primim acest copil la Chirurgie Infantilă. Bineînțeles că am fost de acord. Nu puteam să spun că profesorul Ciuce nu poate să opereze un copil, atâta timp cât mai mulți medici pediatri din clinicile noastre au trimis de-atâtea ori copii grav bolnavi pe care i-a operat cu succes ”, a declarat pentru Ziar de Cluj Cornel Aldea, managerul Spitalului Clinic de Copii Cluj.

Raed Arafat: „Nu trebuia chemat niciun elicopter, copilul putea fi operat de profesorul Ciuce, este un chirurg excepțional”

Raed Arafat, Ministru Secretar de Stat, s-a arătat revoltat de situația în care a fost pusă familia Șendroiu și fetița lor grav bolnavă:

„ Să fim foarte clari, nu trebuia să zboare niciun elicopter către Cluj, profesorul Ciuce este un chirurg excepțional. Un om dedicat care și-a întrerupt nu odată concediile ca să opereze copii la solicitarea expresă a unor colegi medici sau a unor părinți disperați. Parcă am înnebunit toți în țara asta! Am ajuns să cerem hârtii unor oameni care operează de 10 ani și care și-au dovedit valoarea prin rezultate de excepție. Hârtia salvează vieți sau talentul și dedicarea unor medici? Dincolo de asta, decizia de a chema un elicopter este absurdă în condițiile în care copilul putea fi operat la nici 200 de metri de locul în care era internat. Mai mult decât atât, un copil care este într-o stare atât de gravă trebuie mișcat cu mii de precauții. Mă repet, elicopterul nu trebuia chemat, atâta timp cât părinții copilului au găsit un specialist de talia profesorului Ciuce care a luat decizia împreună să încerce să-i salveze viața. Oricum elicopterul nu a putut veni la Cluj pentru că era într-o altă misiune. Am aflat între timp că fetița s-a prăpădit, regret profund asta și transmit condoleanțe familiei prin dumneavoastră”, a declarat pentru Ziar de Cluj Raed Arafat.

Președintele Colegiului Medicilor Cluj, conferențiarul Bizo: „ Zeci de copii îi datorează viața profesorului Ciuce”

Poate cea mai relevantă poziție publică față de scandalul declanșat de interdicția impusă de managerul Șușcă, medicului Ciuce de a mai opera copii, a avut-o Colegiul Medicilor din Cluj, prin vocea președintelui acestei instituții, conferențiarul Aurel Bizo.

„Colegiul Medicilor Cluj a fost solicitat de către secretariatul general al Ministerului Sănătății să își exprime punctul de vedere în legătură cu cazurile pediatrice internate și tratate în clinica Chirurgie 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. De asemenea, în aceeași adresă se solicita același punct de vedere referitor la cazurile de chirurgie vasculară internate și operate în aceeași secție. Această solicitare a fost formulată în urma unui raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății, în care managerul spitalului își manifesta nemulțumirea asupra încălcării art. 380 alin. 1 din Legea nr. 95/2006.
Opinia Colegiului Medicilor Cluj a fost că toate cazurile pediatrice operate în clinica Chirurgie 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca de către Prof. Dr. Constantin Ciuce și echipa clinicii, au avut unele particularități, respectiv, din cauza patologiei complexe, majoritatea cazurilor presupuneau o echipă chirurgicală cu pregătire complexă, care să abordeze atât chiruirgia viscerală cât și chirurgia vasculară, competențe care nu există în cadrul Clincii de Chirurgie Infantilă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.
Chiar echipa de control a Ministerului Sănătății a sesizat că multe cazuri au fost urgențe medico-chirurgicale pentru malformații congenitale incompatibile cu viața, cazuri oncologice cu invadare vasculară. Această afirmație se bazează pe rapoartele a trei specialități care au solicitat ajutor din partea Clincii Chirurgie 1: gastroenterologie – dr. Pîrvan Alexandru, oncologie – Conf. dr. Gheorghe Popa, hepatologie și gastroenterologie pediatrică – dr. Pop Tudor. Din nefericire, în cadrul Clinicii de Chirurgie Infantilă Cluj-Napoca, nu există baza materială pentru intervenții de anvergură în chirurgia malformațiilor de căi biliare, de patologie vasculară sau chirurgie laparoscopică. Ori în aceste situații, un pacient pediatric nu poate fi privat de o conduită terapeutică corectă, acești copii trebuie să aibă o șansă pentru o intervenție chirurgicală din partea unei echipe de profesioniști.
Reiterăm afirmația că sănătatea pacientului este primordială, și dacă s-au obținut măsuri terapeutice de performanță, cum ar fi transplantul hepatic, transplantul renal ori alte intervenții salvatoare în patologia copilului, acestea s-au datorat doar profesionalismului unor oameni deosebiți, care au pus suferința copilului înaintea unor carențe legislative și lipsuri ale sistemului.
În același raport, se făcea referire că secția A.T.I. a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca nu are competență pentru îngrijirea copiilor post-operator. Trebuie să subliniem că majoritatea anesteziștilor care lucrează în secțiile de chirurgie pediatrică din Cluj și din țară, s-au format în cadrul secției A.T.I. a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, sub îndrumarea șefului secției A.T.I., Dna. Prof. Dr. Natalia Hagău, un renumit anestezist, care timp de 16 ani a asigurat anestezia și terapia intensivă a copilului operat pe cord.
Referitor la cazurile de chirurgie vasculară tratate în Clinica Chirurgie 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, vă informăm că dl. Prof. Dr. Constantin Ciuce deține gradul de medic primar în chirurgie vasculară din anul 2000, ceea ce îi permite, conform gradului profesional, și abordarea acestui domeniu de patologie.
 Referitor la întrebarea directă pe care mi-ați adresat-o, dacă cazurile de nefrologie pediatrică au apelat sau nu la serviciile echipei din cadrul secției de Chirurgie 1, o să vă dau un răspuns care nu are legătură cu statutul meu de președinte al Colegiului Medicilor Cluj și este o opinie personală pe care vă rog să o interpretați în afara contextului instituției pe care o reprezint.
Încă din anul 1994, odată cu demararea terapiei de substituție renală la copil în România, dl. Prof. Dr. Constantin Ciuce a fost primul care a fost alături de copiii aflați în grea suferință. Concret, a fost primul care ne-a asigurat abordul vascular, respectiv realizarea de fistule arterio-venoase, abordarea cateterismului de venă centrală. În anul 1998, Prof. Dr. Ciuce a realizat primele grefe vasculare la copil pentru abord vascular definitiv, respectiv fistule arterio-venoase. Ajutorul din partea Clinicii Chirurgie 1 a continuat apoi cu abordul în dializa peritoneală la copil, primele catetere de dializă peritoneală fiind montate în această clinică cu ajutorul deosebit din partea domnului dr. Grecea. Sprijinirea pacientului pediatric cu patologie renală a continuat apoi cu realizarea unei intervenții terapeutice extrem de delicate, care presupune mult profesionalism și o echipă redutabilă de anesteziști, respectiv paratiroidectomia în hiperparatiroidismul secundar la copil, intervenție care s-a efectuat în premieră națională la Cluj-Napoca. În momentul de față ne aflăm în imposibilitatea de a acorda asistență de specialitate acestor categorii de copii, asistând neputincioși la continuarea demineralizării osoase a acestora și evoluția spre osteodistrofie invalidantă, care va trimite copilul într-un scaun cu rotile.
Mă repet, este o opinie personală, care vine din partea specialistului implicat în îngrijirea copilului cu insuficiență renală cronică, și nu din partea președintelui Colegiului Medicilor Cluj, opinie care nu are intenția de a influența deciziile de ordin administrativ din partea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca”, arată Bizo în punctul de vedere al Colegiului Medicilor.

Liliana Constantin, mama unui copil de 9 ani operat de profesorul Ciuce: „Este o nebunie să-i interzici unui asemenea medic să salveze copii”

Articolul publicat ieri a suscitat foarte mult interes din partea cititorilor noștri. Mulți dintre părinții copiilor salvați de medicul Ciuce au scris comentarii de apreciere la adresa acestuia.
O doamnă din Brașov a cărui copil a fost operat cu succes acum un an a ales însă să ne sune pentru a-și exprima aprecierea față de profesionalismul acestuia.

„Copilul meu, Robert, care are are acum 9 ani și jumătate, a avut probleme grave de sănătate. La vârsta de 1 an și jumătate a făcut hemoragie internă, atunci a fost diagnosticat cu cavernom portal cu varice esofagiene, o malformație congenitală foarte gravă. Am fost îngrijiți ani de zile de pediatrul Pârvan de la Clinica Pediatrie 2. Ne-am chinuit ani de zile, acum un an, la recomandarea doctorului Pârvan, am ajuns pe mâinile „de aur„ ale profesorului Ciuce. Operația a fost o „operă de artă” a acestui medic extraordinar, lui Robert i s-a făcut un șunt mezenteric cu venă jugulară. Acest tip de intervenție, am aflat că se face în Occident, pe foarte mulți bani. Profesorul Ciuce nu a vrut să primească de la noi nici măcar o ciocolată. Este un om de caracter, cum rar am văzut, cu credință mare în Dumnezeu. Cum să interzici unui asemenea doctor să mai opereze? și mai apoi ce anesteziști fantastici sunt în clinica domnului Ciuce… Vă dau doar câteva nume, Natalia Hagău, Simona Cocu, doctori foarte buni. Este o nebunie să nu-i lași să-și practice meseriaȚ,a spus femeia.

Ziar de Cluj solicită o anchetă a Ministrului Sănătății cu privire la circumstanțele în care a murit Sara Maria Șendroiu și DEMITEREA URGENTĂ a managerului Petru Șușcă pentru ABUZ ÎN SERVICIU. Nu avem date certe că viața Sarei Maria putea fi salvată după nașterea ei prematură.

Sigur este însă faptul că o familie de tineri a fost pusă în situația să se roage până la Dumnezeu de un economist să le permită accesul la serviciile medicale ale unuia dintre cei mai buni chirurgi din România și au fost refuzați.

Cu ce drept intervine un om care are nu are nicio competență în domeniul medical în relația dintre un medic și o familie ce își asumă împreună salvarea unei vieți cu toate riscurile aferente?

Își asumă Șușcă moartea sau salvarea unor oameni ce sunt operați în clinicile Spitalului Județean Cluj ?

Solicităm public Ministrului Sănătății o anchetă asupra circumstanțelor în care a murit Sara Maria Șendroiu și o analiză serioasă a bâlbelor administrative ale conducerii SCJCJ în acest caz.

Din surse foarte credibile am aflat că ministrul Bănicioiu a avut o discuție foarte dură cu managerul Șușcă cu câteva ore înainte să moară fetița familiei Șendroiu. Nu știm însă dacă i-a cerut și demisia.

Domnule Ministru Bănicioiu, tot Clujul știe că managerul Șușcă se comportă ca un rinocer pentru că „îi ține spatele” membrul de vază PSD, neurochirurgul Ștefan Florian.

Știm de ce, și dumneavoastră știți. Întrebarea este: PÂNĂ CÂND?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *