Politica

Dragoș Damian (Terapia), după ce Dîncu, Isărescu și Chesnoiu s-au plâns de lipsa de specialiști în industrie: “Bine ați venit în ‘iadul’ oamenilor de afaceri!”

Scris de 510

Dragoș Damian, director general Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, reacționează la declarațiile unor oficial de rang înalt despre problema resursei umane calificate în domedii strategice. Într-un comentariu transmis redacției stiripesurse.ro, Dragoș Damian atrage atenția că oamenii de afaceri se plâng de mult timp de această situație, iar guvernanții întârzie să repoziționeze strategic sistemul de învățământ pentru a crea specialiștii de care au nevoie industriile.

“Domnule Ministru Dîncu, Domnule Ministru Chesnoiu, Domnule Guvernator Isărescu, bine ați venit în “iadul” oamenilor de afaceri, care nu găsesc oameni calificați în nici un domeniu.

În intervenții separate, Ministrul Apărării, Domnul Vasile Dîncu, Ministrul Agriculturii, Domnul Adrian Chesnoiu, și Guvernatorul Băncii Naționale, Domnul Mugur Isărescu, vorbesc de lipsa de specialiști în industria apărării și alimentației.

Ne spun că nu mai există școli profesionale, licee profesionale, facultăți, instituții etc., care să pregătească resursă umană în industriile strategice de apărare și alimentație.

Oamenii de afaceri din aceste domenii vorbesc de aproape 10 ani de golul de resursă umană calificată din cauza distrugerii eșafodajului educațional care producea specialiști necesari.

Din păcate autoritățile realizează aceste lucruri foarte – foarte – foarte târziu, când sunt greu de găsit soluții. Doar un exemplu din industria chimică, de care se leagă și cele de apărare și alimentație. La sfârșitul anilor 1990, România avea un sistem performant de învățământ (12 școli profesionale, 23 licee, 17 facultăți și 10 institute de cercetare), iar sectorul aducea circa 35 miliarde Euro, aproape 20% din producția industrială de atunci, Astăzi, în 2022, dacă a mai rămas un sfert din capacitățile de producție și din cele din învățământ, iar domeniul aduce la buget venituri de doar 3 miliarde Euro și aproape jumătate din deficitul balanței comerciale a României.

Importăm totul, apărare, mâncare, dar și multe, multe altele.

Să o recunoaștem, la modul general, nu mai avem în țară industrie de producție, pentru că nu mai avem muncitori și specialiști pentru ele.

Dacă guvernanții doar constată greșelile făcute și întârzie să repoziționeze strategic sistemul de învățământ pentru a crea specialiștii de care au nevoie industriile de producție din apărare, alimentație și alte domenii esențiale, atunci cine poate schimbă lucrurile în România?” afirmă Dragoș Damian.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, marţi seară, că industria de apărare are ”două viteze”, una în sectorul privat care s-a modernizat şi alta în sectorul de stat care a rămas ”la nivelul tranziţiei”. Dâncu a precizat că un program de înzestrare a Armatei ar dura şapte ani.

Vasile Dîncu a declarat, marţi seară, la Realitatea Plus, că industria de apărare din România a rămas fără specialişti.

”Industria noastră de apărare are două viteze. Avem o industrie de apărare care s-a modernizat prin privatizare, prin firme importante din străinătate. Şi avem o industrie de apărare care a rămas cumva la nivelul tranziţiei, ca să spunem aşa, în care nu a mai fost modernizată tehnica, foarte mulţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă, nu mai avem specialişti şi avem încă foste întreprinderi de stat din domeniul armamentului care nu sunt la cel mai înalt nivel al performanţei”, a declarat Vasile Dîncu.

Dîncu a mai declarat că a fost făcut un parteneriat cu Ministerul Economiei care deţine fabricile de armament din România.

”Am făcut un parteneriat cu Ministerul Economiei care deţine toate aceste fabrici, majoritatea fabricilor sunt la Ministerul Economiei acum, pentru a revigora ceea ce este viu în economia noastrăşi a reface economia noastră pentru că astăzi avem mai multe atuuri pentru asta. În primul rând că avem tradiţie. Încă există oameni, chiar dacă din păcate statistica pe care mi-au adus-o colegii mei astăzi arată că media angajaţilor din industria de apărare este peste 50 de ani. Este deja prea mult, trebuie să vină generaţia din urmă. Avem însă învăţământul dual care ne permite şi în anumite locuri am văzut că încearcă să folosească, pe baza învăţământului dual, să folosească această oportunitate pentru a reconstrui, a aduce forţă de muncă, tehnicieni tineri care să înveţe în domeniul acesta”, a declarta Dîncu.

Ministrul Apărării a precizat că un program de dotare a Armatei ar dura şapte ani.

”Avem, în acest moment, o urgenţă, până la urmă. Pe mine, ca ministru al Apărării mă interesează nu să cumpăr tehnică din afară, chiar dacă nu putem să producem totul. Nu numai preţurile sunt mari. Nu poţi să comanzi acum tehnică militară, trebuie să faci programe de înzestrare care durează şapte ani pentru că nu există produse pe piaţă şi atunci ai o problemă şi de oportunitate. Achiziţionăm din afară tehnică importantă, am luat baterii Patriot, rachete, sisteme de UAV-uri, drume, baterii de artilerie, vehicule”, a declarat Vasile Dîncu.

Dîncu a adpugat că România ar avea nevoie de o fabrică de pulberi.

”Ne-am tot propus, avem nevoie de o fabrică de pulberi. Este foarte greu pentru că în sectorul privat… nu am reuişit nici în corespondenţă cu Guvernul, cu Ministerul Economiei, să facem o articulare între sistemul de stat şi cel privat”, a declarat Vasile Dîncu.ULTIMA ORĂ

 • Acum 17 mins General
  Bă!!! V-ați tâmpit de tot? Aveți un suspect de crimă pe fugă și nu avertizați populația???
 • Acum 1 hour Eveniment
  Un mesaj al zidarilor de acum 85 de ani a fost descoperit la demolarea unui pod din Sibiu: ”Zidari din Cluj cari au executat tincuiala specială din mozaic”
 • Acum 3 hours In vizor
  România Educată e o poveste: 75% din elevi sunt analfabeți digital, o arată un studiu
 • Acum 4 hours Justitie
  CSM l-a exclus din nou pe Cristi Danileț din magistratură. Reacția judecătorului
 • Acum 4 hours Politica
  Ovidiu Cîmpean, viitorul secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene
 • Acum 5 hours PubliNews
  În urma unei investiții de 500.000 euro, Farmec relansează brandul din portofoliu cu același nume
 • Acum 6 hours Eveniment
  FINAL TRAGIC: Tânăra dată dispărută a fost găsită moartă, împachetată în saci menajeri, lângă Aleșd
 • Acum 6 hours De cartier
  Valea Seacă a devenit Valea Plângerii pentru șoferi. În orice moment există riscul producerii de accidente din cauza gropilor
 • Acum 6 hours General
  Paraşutist de la Baza Câmpia Turzii, mort într-un exercițiu militar! Eforturile medicilor de a-l salva au fost în zadar
 • Acum 7 hours Eveniment
  Un bărbat condamnat la închisoare pentru trafic de droguri, prins pe stradă în Cluj
 • Acum 7 hours Din oras
  Clujul Verde: în buricul târgului velo-pietonal, vopseaua nu stă nicicum pe pistele de biciclete
 • Acum 8 hours De cartier
  Parcul Armătura: «Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem». Dar ca să plantezi, tre’ să tai
 • Acum 8 hours Eveniment
  ANAF Cluj plătește 470.000 lei pentru stabilirea valorii bunurilor sechestrate
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE