Premierul Marcel Ciolacu s-a autointitulat fraierul de serviciu care isi asuma reforma sistemului bugetar – lucru care a declansat o furtuna de comentarii foarte vii in spatiul public, avand in vedere nu atat definitia pe care o are substantivul masculin fraier cat sensul peiorativ in care este utilizat colocvial. Formularea “ce fraier esti!” este intalnita foarte des si in terminologia de afaceri, iata cateva exemple de fraieri de serviciu din mediul economic.
Fraierii de serviciu platesc pana la ultimul leu toate taxele, impozitele si contributiile, unii mai platesc pe deasupra si o taxa de 15% pe cifra de afaceri. Ce fraieri sunt, in loc sa se duca unde trebuie si sa obtina scutiri, facilitati, scheme de ajutor si alte stimulente.
Mai mult, daca va puteti imagina asa ceva, exista fraieri de serviciu, chiar si multinationale, care raporteaza profit si platesc impozit pe profit in tara.
Fraierii de serviciu nu reusesc sa inteleaga cum in Romania evaziunea fiscala si munca la negru infloresc peste tot si nimeni nu se sesizeaza si ia masuri. De aceea sunt fraieri.
Fraierii de serviciu chiar cred ca platind 10% la CAS pacientii cu cancer vor fi salvati, contribuind cu 25% la CASS pensionarii vor avea o viata decenta si achitand 10% impozit pe venit copiii nu vor mai abandona scoala. Si astfel Romania va fi o tara ca afara. Sunt fraieri rau!
Fraierii de serviciu investesc in unitati de productie, proiecte mari si complicate, care necesita finantare intensiva, lanturi de aprovizionare foarte complicate si contracte internationale. Ce fraieri sunt, ar putea sa faca un simplu depozit si sa aduca totul din import.
Fraierii de serviciu obtin autorizatii de constructii dupa luni si luni de asteptari si rugaminti si insistente. Pana si inainte sa sape o groapa vin controale de la puzderie de autoritati. Sunt fraieri, pentru ca unii incep constructii fara autorizatii si nimeni nu-i deranjeaza.
Fraierii de serviciu investesc milioane de lei in pregatirea angajatilor in invatamant dual, in parteneriate cu colegii si facultati, in burse de studii, in stagii de pregatire. Exista fraieri de serviciu care s-au inhamat pana si la fondarea consortiilor de invatamant dual. Dar sunt fraieri, pentru ca ar putea sa reduca toate costurile furand de la alte companii angajatii gata pregatiti.
Fraierii de serviciu nu au organizatii care sa-i reprezinte, directori executivi, lobbisti, consultanti sau avocati – au incredere ca autoritatile inteleg si rezolva cauzele de la radacina problemelor din economie. Sunt fraieri daca cred ca e suficient sa ajunga o data pe an la un ministru, un secretar de stat, un director in ministere si ca acestia vor alerga sa le rezolve problemele.
Marcel Ciolacu, fraierii de serviciu cred ca singura solutie ca sa nu mai ingenunchiem, sa nu ne mai ploconim si sa nu mai executam ordinele cuiva este sa devenim o economie puternica reformand bugetul si consolidand finantele Romaniei, care acum sunt tinute captive de catre cei care rad de noi si ne numesc fraieri de serviciu.