Vocea ta

Dragoș Damian: ”S-a închis Sanevit. Bravo! Hai să mai închidem câteva fabrici! Care va fi următoarea fabrică închisă?”

S-a închis Sanevit, fabrică de seringi și ace de unică folosință din Arad. Bravo! Hai să mai închidem câteva fabrici! Care va fi următoarea fabrică închisă?

Ca să fim onești, Sanevit este închis de mult și nu mai fabrică de peste 10 ani (nici nu știu dacă a fabricat vreodată…), falimentul și dizolvarea au fost decise în urmă cu mult timp. Acum se vând terenul și activele de pe el. Dacă întrebați autoritățile, vă vor spune că managementul a fost incompetent, echipamentele depășite, costurile de producție prea mari și competiția din import foarte eficientă. Nu era un activ strategic, cum poate fi o fabrică de seringi de unică folosință un activ strategic, nu? Adică cui i-ar trebui seringi și ace de unică folosință?

Dar hei, nu disperați, vestea bună este că cele peste trei hectare ale fostei fabrici vor putea fi transformate într-un mall foarte frumos, sau într-o clădire de birouri foarte frumoasă sau într-un cartier rezidențial foarte frumos.

România a închis peste 3000 de fabrici în ultimii 30 de ani și continuă să închidă. Dezvoltatorii imobiliari se bucură, nu au ce face cu fabrici de mâncare, de medicamente, de energie, de apărare. Lor, pe bună dreptate, le trebuie terenuri cât mai mari și cât mai aproape de centrele marilor municipii, ca să facă dezvoltare imobiliară. Aia se vinde, nu seringi, truse de perfuzie, braunule, fașe, pansamente.

Dacă mergeți într-o secție de urgență a unui spital – sunt sigur că și în cele din Arad – și verificați ce se află în „aparat” (dulapul cu medicamente și echipamente pentru salvarea vieților oamenilor), veți vedea că în proporție covârșitoare toate cele dinăuntru sunt importate, nu sunt fabricate în România, cu foarte puține excepții. Așadar, seringi, truse de perfuzie, braunule, fașe, pansamente, perfuzabile, adrenalină , furosemid, cortizon, heparină, diazepam și toate celelalte sunt aduse din import, nu mai sunt fabricate la noi în țară. În situații de forță majoră – pandemii, cutremure, inundații, război etc. – o să stăm cu mâna întinsă la partenerii noștri din UE și NATO să ne ajute – poate o vor face, poate nu, pentru că dacă se vor afla și ei în situație de forță majoră vor avea nevoie de toate cele de mai sus pentru propriul uz.