Vocea ta

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: “Intrarea României în Spațiul Schengen este, în 2022, o victorie la fel de mare precum aderarea la Uniunea Europeană în 2007”

Scris de 775

Declarațiile politice sunt optimiste, însă mulți oameni de afaceri ar fi preferat să vadă și o dată clară care să consfințească aderarea pe care o așteptăm (pe nedrept) de foarte mulți ani, de când criteriile tehnice fuseseră deja îndeplinite.

Nu s-a dorit ca România să joace în liga mare a afacerilor europene, astfel ca am fost ținuti deoparte, sursa de forță de muncă și ținta pentru exporturi și consum.

Se schimbă însă regulile jocului odată cu intrarea în Spațiul Schengen pentru că României i se facilitează, fără obstacole administrative, accesul la marile piețe europene, la lanțuri de distributie solide și la investitori interesați de oportunitățile enorme pe care le va avea de oferit Estul Europei – mai ales acum, când se traseaza noile granițe geopolitice.

Marii jucători economici din America, Regatul Unit, Asia, Peninsula Arabă și Nordul Africii vor beneficia de o nouă poartă de intrare cu acces rapid tranzitând România pentru a ajunge în Spațiul Schengen și piețele țărilor dezvoltate din Vestul Europei.

Porturile de la Marea Neagră vor deveni mult mai atractive pentru transportatorii maritimi din Asia, de unde vin marea majoritate a mărfurilor, iar din porturi transportatorii rutieri vor duce marfa la prețuri mai mici în toată Uniunea Europeană.

Oamenii de afaceri și turiștii din afara Uniunii Europene își vor putea lua o Viză Schengen de la birourile ambasadelor și consulatelor noastre astfel încât România va beneficia de și mai multă vizibilitate.

Da, România va juca după aderarea în Spațiul Schengen în liga mare a economiei Uniunii Europene, dar asta nu se va întampla peste noapte sau în absența unor politici publice coerente de prioritizare a segmentelor economice și fără o infrastructură adecvată de transport.

Așteptările de la guvernarea de după 2024 vor fi mult mai mari după aderarea României la Spațiul Schengen, avem încă restanțe la politici publice sustenabile privind reindustrializarea și infrastructura din energie, mâncare, chimie și apărare.

Daca guvernanții mută curajos și își asumă politici publice a căror efecte vor începe să se vadă începând cu 2025, atunci România are șanse mari să devină un hub regional care să lege Vestul Europei de noile realitați și oportunităti economice din Estul continentului.ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 8 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 11 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 14 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 15 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 15 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 16 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 17 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 17 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 18 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 18 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE