Analiza

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, face o analiză rece a situaţiei economice actuale: “Încerc eu să răspund la întrebările pe care şi le pun antreprenorii români cu privire la situaţia actuală din economie”

Scris de 299

In timp ce antreprenorii romani stau la terapie de grup, coalitiile asociatiile, camerele de comert internationale si expiratele asociatii si camere de comert nationale sunt partenerii de dialog ai Guvernului, care, nu-l poti condamna, face ce poate cu astfel de consultanti.

Astfel incat, altii iau deciziile pentru antreprenorii romani, care raman cu intrebarile. Iata cateva raspunsuri la ele.

De ce la noi preturile cresc asa de mult? Se cheama specula si ati pus toti umarul la ea. Ati mers dupa principiul “lasa ca eu scap” si, iata, nu ati scapat.

De ce pretul la gaze a crescut atat de mult, daca avem gaze? Teapa pentru toata UE. A vrut sa respiram aer nepoluat si a trimis chimia in China, combustibilii si gazele in Rusia si a suprasubventionat energiile alternative, fara o pregatire a tranzitiei. Dupa care (sau tocmai de aceea) a venit razboiul.

De ce benzina si motorina au crescut atat de mult? Vezi raspunsul la intrebarea de mai sus. Plus, ati vrut capitalism, care vine cu cerere si oferta. Treceti pe langa o benzinarie si veti vedea cozi. Bravo lor, benzinarilor!

De ce importurile din agricultura au crescut atat de mult in cateva luni? Unde sunt combinatele de ingrasaminte chimice ale noastre? De ce a trebuie sa le inchidem si sa stam la mana strainilor? Pai, ne-am dorit din tot sufletul blocuri si mall-uri si cladiri de birouri, unde era sa le construim? Fagaras, Pitesti, Codlea, Tarnaveni, Tg Mures, Slatina, Victoria, Valea Jiului, etc. Floarea chimiei romanesti, odata cea mai mare exporatoare din Europa de Est, zace moarta, aruncata in sant.

De ce luam legume din Polonia si marfa noastra nu o ia nimeni, nu o iau retailerii? Poate pentru ca sunt straini? Un consultant economic de la Guvern, Presedintie sau Parlament o sa va zica ca se cheama “globalization” si “vertical integration” si “economy of scale” si “leverage”. Si o alta explicatie este in poza de mai jos, orarul unei hale agroalimentare romanesti. Trei zile a lucrat in total doar la jumatate din timpul in care au lucrat retailerii straini. Astfel de poze sunt peste tot in vitrinele magazinelor romanesti.

De ce nu au fost trecute irigatiile in PNRR, ca sa luam bani de la UE pentru refacerea acestui sistem? Voi chiar mai credeti ca PNRR-ul este executabil? Este sursa de banuti la cei care scriu proiectele si atat, pentru ca noi nu avem ingineri, muncitori, tehnologie si echipamente ca sa construim toata lista de cumparaturi de acolo. Si cu irigatii in PNRR, tot nu s-ar fi executat proiectele.

De ce nu mai avem zootehnie si am ajuns sa importam carne de porc? Pai importam orice, 90% din ce se afla in salile de hotel in care ati tinut conferintele este din import. Si ce ati mancat in pauza de networking era probabil tot din import.

De ce cresc dobanzile, de ce creste ROBOR asa de mult, cum sa creasca de la 1% la 6%? Cum crede Banca Nationala ca noi o sa putem plati o dobanda de 10%, ce politica face Mugur Isarescu?

Nu puteti sa nu observati ironia: Romania plateste dobanzi enorme la imprumuturile international si voi platiti dobanzi enorme la imprumuturile nationale.

De ce nu mai avem forta de munca, ce face guvernul? Unde sunt romanii nostri? E bine ca s-au prins antreprenorii romani ca nu au forta de munca, eu o spun din 2018. Pleaca toti romanii de aici, probabil au ramas mult sub 15 milioane in tara. O sa lucreze in tara asiaticii, care vin buluc. Inca un an-doi si o sa aveti destui.

Ce face guvernul cu taxele si impozitele pe care noi le platim, unde se duc banii, ca noi nu-i vedem? Acopera gaurile din evaziunea fiscala, munca la negru, facilitatile fiscale inutile si amnistiile clientelare. Crime fiscale la care contribuie cu sarguinta si antreprenorii romani.

De ce Orban isi apara tara si guvernantii nostri nu? Dintr-o opinie din 2021: “….imi doresc un Ministru al Economiei, al Sanatatii si unul al Afacerilor Externe asa cum are Ungaria. Imi doresc un Guvern puternic care sa ia decizii grele pe termen scurt si folositoare Romaniei pe termen mediu…”

(sursa: zf.ro)


ULTIMA ORĂ

 • Acum 43 mins In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 53 mins In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 1 hour Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 1 hour Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 2 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 2 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 3 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 3 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 4 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 4 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 4 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 5 hours In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
 • Acum 8 hours Eveniment
  169 de inele de peste 6.500 de ani vechime au fost găsite de arheologi pe traseul Autostrăzii A3
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE