Vocea ta

Dragoș Damian (CEO Terapia): A venit vremea ca în loc să dăm vina pe altii, să intrăm în COMPETIȚIE

Scris de 453

Dragoș Damian, CEO Terapia, face o analiză a evenimentelor politico-economice din ultimele zile, evenimente ce privesc o eventuală boicotare a intereselor economice austriece în România ca urmare a votului negativ legat de aderarea României la spațiul Schengen.

”Romania va fi o tara puternica si respectata care nu va mai fi calcata de nimeni in picioare daca va avea o economie puternica. A venit vremea ca in loc sa dam vina pe altii, sa intram in competitie.

S-a spus sa boicotam firmele austriece. Cele doua companii austriece de bauturi racoritoare, Red Bull si Rauch, prima un succes de marketing si a a doua un succes de familie, fabrica putin din portofoliul lor in Austria, marea majoritate este produsa in Elvetia si Germania. Asadar, decizia romanilor de a boicota produsele celor doua companii, ar desfiinta locuri de munca in Elvetia si Germania. Sau, privind din alt unghi de vedere, daca oamenii ar boicota cunoscuta marca Moncler, s-ar desfiinta sute de locuri de munca la Bacau.

Asta inseamna internationalizare si globalizare, procese naturale si obligatorii in economia de astazi, in care tarile puternice sunt tarile cu un PIB mare.

Internationalizarea si globalizarea sunt jocuri pe care Romania nu le-a inceput niciodata in zona industriala, pentru ca a inchis 7000 de fabrici. Aceste situri de productie, de fapt terenurile de sub ele, au incaput la privatizarea din anii ‘90 in mainile unor intreprinzatori “geniali” care le-au daramat sau le-au vandut unora care le-au daramat si le-au inlocuit cu mall-uri, cladiri de birouri si ansambluri rezidentiale.

Cateva domenii industriale au scapat – petrolul, automotive, electrocasnicele, medicamentele – pentru ca au fost vandute unor investitori strategici, au fost dezvoltate si apoi au fost introduse in circuitul international. Daca nu ajungeau la investitori strategici nu scapau nici acestea, nici o grija.

Da, nici macar petrolul nu scapa, apareau mall-uri si cladiri de birouri in locul rafinariilor.
La sectoarele de productie care au supravietuit s-au adaugat unitatile de productie industriala dezvoltate cu eforturi supraomenesti de catre antreprenorii romani, care acum, la 10-20 de ani de la infiintare, investesc in internationalizare si globalizare.

Nu ajuta sa acuzam Austria pentru ce se intampla acum, sunt tarzii initiativele de a boicota produsele fabricate in Austria, ineficiente si chiar periculoase pentru Romania cele de a evita bancile austriece si imposibile cele de a lua inapoi Petrom.

De fapt aceste intiative sunt tot ceea ce isi doresc politicienii – ati vazut ca le incurajeaza – pentru ca inventeaza orice vinovat de serviciu spre a devia atentia de la propria lipsa de performanta prin care au transformat Romania in izvor de resurse, colonie si linia frontului. Politicienii care se bat la televizor cu pumnul patriotic in piept despre dainurea semintiei romane nu sunt imbracati in costume de la Secuiana, nu au in picioare pantofi de la Anna Cori si nu folosesc creme de dureri de spate de la Antibiotice.

Romania va fi o tara puternica si respectata daca va avea o economie puternica, acestea sunt regulile lumii internationalizate si globalizate. Daca acceptam asta si actionam in directia asta, inseamna ca am intrat in competitie. La peste 100 de ani de la infiintare, Rauch este o companie infloritoare. La peste 100 de ani de la infiintare, Clujana intra in faliment. Indiferent de politicienii care ne-au condus, daca am fi cumparat pantofi de la Clujana, acum era o companie la fel de infloritoare precum Rauch. Si am fi avut un PIB mai mare decat Austria care nu ar fi avut curajul si puterea sa se opuna intrarii noastre in Schengen.

Cea mai mare satisfactie este sa bati la PIB alte tari, mai ales pe cele din Uniunea Europeana care te considera tara second-hand. Asta este competitia in care trebuie sa intram cu totii”, scrie Dragoș Damian pe pagina sa de Facebook.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Rautacisme
  Papagali “clujeni” cu care ne mandrim: azi, Cătălin Priscorniță, “antreprenorul” Blitz Imobiliare
 • Acum 9 hours Din oras
  Boc și Patachon. De ce primarul cu sindrom de personalitate multiplă nu va ajunge egalul lui Maniu, Bartolomeu Anania sau Florin Piersic
 • Acum 17 hours FOTOGRAFILA
  Poate ne spune un specialist în lege: în cazul statuii lui Iuliu Maniu asistăm la o vandalizare (faptă penală)? Că primarul ne minte ca o servitoare. Chiar muncitorii sunt de vină?
 • Acum 19 hours In vizor
  Tronsonul Nădășelu-Zimbor de pe Autostrada Transilvania rămâne încă o tură muzeu
 • Acum 19 hours In vizor
  PNL are patru ”dottore” în funcții înalte în stat. Scandalurile tezelor de doctorat ale premierul Ciucă și miniștrilor Bode, Cîmpeanu și Roman, dovada că celor din PNL nu le pasă de imaginea partidului. O dovadă în plus: Roman și Cîmpeanu se întorc în prima linie politică
 • Acum 20 hours Eveniment
  CLUJ-NAPOCA MILIONULUI DE LOCUITORI DUPĂ EMIL BOC, are sub 300 de mii conform recensământului din 2021, care s-a ținut în 2022
 • Acum 21 hours Eveniment
  Tânăr de 20 de ani din Cluj, dispărut de la unitatea medicală unde era INTERNAT. Dacă-l vedeți sunați la 112!
 • Acum 22 hours Analiza
  Comedia lui Boc: După 5 ani de studii de fezabilitate (a se citi bani irosiți), centura Cluj începe cu lărgirea unei străzi pe 2 km
 • Acum 22 hours Justitie
  Victor Piţurcă, eliberat și pus sub control judiciar. Primele declarații după ieșirea din arest
 • Acum 22 hours Cooltura
  DEMONII- Spovedania lui Stravoghin, un spectacol de excepție al Naționalului Clujean. In absentia lui Tihon, drama regizată de Tudor Lucanu îl scoate în evidență pe profetul Dostoievski
 • Acum 23 hours Justitie
  Victor Pițurcă, adus cu duba la DNA: a fost adus și fiul lui în fața procurorilor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu: “Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”
 • Acum 2 days PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE