Din oras

Dragan Petricevic, profesor pentru o zi la IEFS:”Diferenta dintre cel mai prost si cel mai bun antrenor uneori consta in doar trei victorii sau trei infrangeri”

Antrenorul principal al echipei feminine de baschet a Universitatii Cluj, Dragan Petricevic, a fost azi prezent in fata masteranzilor din cadrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport a UBB pentru a le impartasi din experienta sa de antrenor. In fata celor prezenti Dragan a tinut sa exemplifice cat de importanta este pregatirea fizica in jocul colectiv si care sunt principalele probleme cu care se confrunta echipele de baschet in Romania. 

La invitatia decanului IEFS, Vasile Bogdan, antrenorul echipei de baschet feminin a Universitatii Cluj, Dragan Petricevic a sustinut un curs in fata viitorilor antrenori si preparatori fizici din cadrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport. Tema abordata a fost pregatirea fizica si planificarea formei sportive in jocul de baschet, iar pe parcursul celor doua ore  Dragan Petricevic a expus care sunt etapele pregatirii fizice astfel incat sportivii sa aiba cea mai buna forma la ora jocului. Printre glume presarate pe alocuri antrenorul principal al echipei de baschet feminin a Universitatii Cluj a raspuns intrebarilor studentilor si a explicat care sunt diferentele intre echipele romanesti si cele straine in perceptia patronilor de club care de multe ori refuza sa pastreze preparatorii fizici alaturi de echipa pentru a face mici reduceri de cheltuieli. 

“La invitatia domnului Vasile Bogdan, decan al facultatii de sport, care imi este prieten de aproape 20 de ani, de cand am venit pentru prima data aici la Cluj. Dansul este un mare specialist si un mare antrenor. Am raspuns acestei invitatii cu foarte mare drag si foarte mare placere, in primul rand pentru ca doresc ca din cunostintele pe care le-am dobandit de-a lungul carierei de antrenor sa le impartasesc acestor tineri. Trebuie sa recunosc ca din discutia cu domnul profesor si masteranzii prezenti am reusit sa imi imbunatatesc si eu nivelul  de cunostinte si in acelasi timp sa imi prezint ideile mele despre pregatire fizica si planificarea formei sportive in jocul de baschet. Tema principala, forma sportiva, acest termen in baschet, in sporturile colective, nu poate sa aiba un singur varf sau doua varfuri de forma cum se zice ca exista. La echipa, noi practic avem varf de forma in fiecare sambata si la fiecare meci. Este si o apreciere data de sectia feminina de baschet Universitatea Cluj prin faptul ca antrenorul a fost prezent astazi in calitate lector. Dintr-un oras cum este Clujul provin foarte multi viitori antrenori si foarte multi preparatori fizici, viitori profesori, si nu este un cliseu daca afirm ca Clujul este un un oras al sportului poate cel mai dezvoltat din tara”, a declarat Dragan Petricevic.

Prin expunerea sa in fata celor prezenti, Dragan Petricevic a tinut sa mentioneza de ce a ales sa faca pasul de a antrena o echipa de baschet feminin si de ce a ales Universitatea Cluj. Totodata prin exemplele prezentate Dragan a mentionat cat de importanta este prezenta in staff a unor oameni profesionisti astfel incat jucatorii sa nu fie nevoiti sa se gandeasca decat la meci si la nimic altceva. Priceperea antrenorului consta in acest caz in rezolvarea unui puzzle a caror piese sunt pe de o parte jucatorii, iar de cealalta parte cei care ii ajuta pe acestia sa ajunga la forma fizica maxima la ora jocului.

“Daca nu iubesti ceea ce faci daca din start, chit ca esti profesionist ca antrenor, nu ai in tine aceasta pasiune acest mod de comunicare, daca din prima zi cand vii la o echipa nu incepi sa consideri aceasta echipa si acest oras ca si casa ta, daca nu ai apartenenta undeva, nu ai nicio sansa sa reusesti. Poti, la un moment dat, pe alocuri, pe unii oameni sa ii pacalesti; pe toata lumea tot timpul nu ai cum. Eu, de bine de rau, de 20 de ani de cand am venit in 1996 in Romania, reusesc sa las loc de intoarcere si de buna ziua. Rezultatele sunt relative, au ca factor si norocul, diferenta dintre cel mai prost si cel mai bun antrenor uneori consta in doar trei victorii. Sau trei infrangeri in plus. Dar cand oamenii recunosc si cand tu te simti mereu dator sa dai acestei comunitati care te-a chemat, acestui club, acestui grup de oameni care te-a chemat. La venirea mea la echipa, asa cum am mai spus, modul in care a expus problema domnul Liviu Alexa, directorul executiv al clubului, si de faptul ca este vorba de Universitatea Cluj si de orasul Cluj, toate la un loc au insemnat atat de mult pentru mine incat am facut trecerea de la baschetul masculin la cel feminin. Daca nu exista aceasta expunere din care eu am simtit foarte mult suflet, foarte multa caldura, foarte mare dorinta din partea dansului de a oferi ceva acestei comunitati prin echipa de baschet, cu siguranta nu veneam pentru ca era vorba de un contract mai putin sau mai mult avantajos”, a afirmat Dragan Petricevic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *