Dacă vă întrebați unde își pot depozita părinții cărucioarele, după ce își lasă copiii în creșele din Cluj-Napoca, răspunsul este foarte simplu: afară. Sau, în cel mai bun caz, în holurile de intrare sau pe sub scări. Sau, pur și simplu se pot întoarce cu el acasă, când nici măcar aceste spații de depozitare nu există.
Lunile de iarnă, după cum vă puteți imagina, sunt o adevărată provocare pentru părinții nemotorizați care se găsesc în imposibilitatea de a-și transporta copiii la creșă cu propriile mașini și, implicit, de a păstra căruciorul copilului în portbagajul acesteia.
Prin urmare, mama unui copil de creșă trebuie să înfrunte pentru a-și duce copilul la creșă: traficul sufocant, slalomul printre mașinile parcate nesimțit pe trotuare și pe care milițienii locali ai lui Marcel Bonțidean nu le observă dacă nu sunt date în consemn, frigul de pe timpul iernii ori aerul irespirabil din timpul verii și plin de praful “curățeniei la bordură” nefăcute cu lunile sub atenta supraveghere a inutilului city manager al municipiului Gheorghe Șurubaru, sau nădușeala din transportul public în comun din Cluj-Napoca (cât pe ce – capitală culturală europeană), inundațiile stradale la fiecare ploaie (de bine e realizată trama stradală și canalizarea orașului). După care aceasta își poate lăsa căruciorul copilului afară sau îl poate înghesui pe undeva sub scările creșei. Sau îl ia sub braț și merge în treabă. Cu adevărat grija față de om se manifestă plenar în acest municipiu!
Centrul Bugetar de Administrare Creșe este instituția publică, care se află în subordinea Consiliului Local, și răspunde de cele 15 unități destinate copiilor de vârstă antepreșcolară. Aceste creșe își desfășoară activitatea de creștere, îngrijire și educare timpurie a copiilor, în clădiri mai noi sau mai vechi, mai bune sau mai rele. Dintre acestea, nu ne vom referi la cele 5-6 unități care activează în spații mai noi (precum: “Ursulețul” – corp nou, „Patrocle”, “Vrăjitorul din Oz”, “Tom Degețel”), ci la cele care ar trebui să trezească un interes sporit municipalității clujene.
În restul creșelor din administrare, care sunt construcții mai vechi, cărucioarele se depozitează la intrare, sub scări (“Clopoțica”, “Casa Spiridușilor”, “Cenușăreasa”, “Scufița Roșie”, “Martinel”, “Veronica”, “Ursulețul” – corp vechi, “Micul Cercetaș”), sau nu există prevăzut nici un fel de spațiu de depozitare a cărucioarelor (“Motanul Încalțat”, “Prâslea cel Voinic”). Prin urmare, considerăm că avem de a face cu încă o problemă (minoră pentru unii, extrem de agasantă pentru mame), neglijată de autoritățile locale.
Am constatat situații în care părinții sunt nevoiți să își lase cărucioarele în imediata apropiere a containerelor de gunoi (iar în vreme ce lăzile pentru deșeuri se găsesc la adăpostul grilajelor metalice, cărucioarele copiilor mai au loc doar pe afară).
Desigur, pot fi înțelese neajunsurile și lipsurile administrației din Cluj: există proiecte mai importante care îi preocupă pe aleșii locali, precum organizarea concertelor, a festivalurilor sau a studiilor de fezabilitate pentru metroul din Cluj (un fleac de 3,5 milioane de lei).
Reamintim funcționărașilor lui Boc, mai obișnuiți să joace “Solitaire” și “Tetris” decât să-și vadă de atribuțiuni, că Regulamentul intern de Organizare și Funcționare a CBAC, aprobat prin HCL 718/2017, Articolul 16 prevede principalele atribuții ale Directorului Centrului Bugetar de Administrare Creșe, printre care: „o) desfășoară activități pentru promovarea imaginii creșei în colectivitate″. Probabil că una dintre cele mai potrivite acțiuni de „promovare″ ar consta tocmai în dotarea corespunzătoare a unităților pe care le administrează, chiar și cu spații special amenajate pentru cărucioare. Aceasta ar fi cea mai bună formă de publicitate. Ori, poate cea mai accesibilă modalitate pentru a rezolva lipsa spațiilor pentru cărucioare din creșele clujene ar fi completarea structurii organizatorice de personal (Art. 20,5), cu încă o funcție: cea de paznic la cărucioare.
Deocamdată însă, până se trezește municipalitatea clujeană din somnul ei iernatic, mămicile din Cluj au loc destul afară, sau la sub braț, pentru cărucioarele copiilor.