Afacerea zilei

Dovada că pandemia face ravagii: Grand Hotel Napoca, de la al doilea cel mai profitabil hotel din județ, la pierderi de jumătate de milion de euro

Grand Hotel Napoca din cartierul Grigorescu a avut rezultate financiare excelente în 2019, însă restricțiile impuse de pandemie au dus de râpă afacerea familiei Ghiran. Dacă în urmă cu doi ani, hotelul era al doilea cel mai profitabil din județ după Grand Hotel Italia din cartierul Bună Ziua, anul trecut a ajuns la pierderi de jumătate de milion de euro.

În 2020, cifra de afaceri înregistrată de SMAV EXIM SRL Cluj-Napoca (firma pe care operează Grand Hotel Napoca) a fost de 911 mii euro, în scădere foarte mare față de 2019 când valoarea veniturilor totale a fost de aproape 3,8 milioane euro. În 2018, cifra de afaceri a fost de 3,7 milioane euro. Doar în 2009, un an de criza economică, compania a mai avut o valoare atât de slabă a veniturilor totale: 884 mii euro.

Anul trecut, SMAV EXIM SRL a raportat pierderi de 563 mii euro. Este o cădere uriașă față de profitul de 806 mii euro din 2019 și profitul de aproape 853 mii euro din 2018. Cel mai mare profit, 900 mii euro, a fost declarat în 2017. Pierderi la fel de mari ca anul trecut au fost declarate în 2009.

Citește și:

Grand Hotel Italia a scăzut enorm din cauza pandemiei. A raportat pierderi de 1,3 milioane euro, anul trecut și o scădere la jumătate a numărului de angajați

Numărul mediu de salariați pe care îi avea Grand Hotel Napoca anul trecut a fost de 121, față de 143 în 2019. În 2018, numărul mediu al angajaților a fost similar cu cel de anul trecut.

SMAV EXIM SRL are trei asociați: Roxana Marc Ghiran (50%), Ioana Ghiran (49%) și Ana Maria Ghiran (1%). Firma este administrată de Ana Maria Ghiran.

Ioan Ghiran a fost proprietarul Grand Hotel Napoca până în 2016, când a încetat din viață. Ulterior, afacerea a fost preluată de copii și de soție.

Ioan Ghiran a cumpărat Grand Hotel Napoca în 1997. El a dezvoltat afacerea împreună cu soția Ana Maria și cu fiica Roxana. În plină criză economică, în anul 2008, a transformat hotelul de la 3 stele la 4 stele.

Citește și:

Pandemia a pus pe butuci Hotelul Golden Tulip Ana Dome al omului de afaceri Dumitru Ghișe. În 2020 a raportat pierderi de 342 mii euro, după cinci ani consecutivi de profit de cel puțin 1 milion euro

“Situat chiar în inima orașului, Grand Hotel Napoca, unul dintre hotelurile de top din Cluj-Napoca, a fost alegerea ideală atât pentru călătorii de afaceri, cât și pentru călătorii de agrement, din 1969 până în prezent. Hotelul are 150 de camere de diferite tipuri și 4 apartamente, toate dotate cu cele mai noi facilități”, scrie pe site-ul hotelului.

O singură firmă este conectată direct de SMAV EXIM SRL: Ava Industrial Building SRL, înființată în 2020. Asociat unic este Roxana Ghiran, iar obiectul de activitate al firmei este lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

sursa foto: travelminit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *