Din oras

Doula, “inexistenta” in Romania, ajuta sute de femei la nastere

Doula este prietena care te ajuta sa treci cu bine peste emotiile nasterii si a primelor zile cu puiul tau. Doula ofera sprijin fizic si psihic femeii inainte, in timpul si dupa nastere. Termenul vine din limba greaca si inseamna “femeie ce serveste o alta femeie” sau “femeie ce ofera ingrijire”. Daca femeile din Vest nici nu isi inchipuie sa nasca fara o doula, romancele nu stiu de aceasta optiune, meseria nefiind reglementata in Romania, iar in cele mai multe cazuri doulele nu sunt bine vazute nici in sistemul de sanatate.

In perioada 22-28 martie are loc Saptamana Mondiala a Doulei, astfel in 26 martie, Ana Gogan, educator prenatal si doula va sustine un seminar gratuit pentru clujencele gravide.

“Doula este deocamdata o ocupatie cel putin in Romania care nu e reglementata si nu exista o educatie specifica. Poate sa fie o meserie pentru foarte multe femei, atata timp cat inteleg si empatizeaza cu oamenii. Empatia in principiu e calitatea de baza ca sa poti fi doula. In principiu doula ofera suport, sprijin, fizic si emotional. In masura in care nu te poti pune in papucii unei femei care tocmai intra in travaliu si trece prin niste schimbari foarte dramatice si fizice si emotionale, nu prea poti s-o ajuti si s-o sustii”, arata Ana Gogan.

Doula nu intervine in actul medical si nu ia decizii in locul mamei. Este sprijin sufletesc pentru mama in tot procesul nasterii si, in cazul in care i se solicita, si dupa aceea.

“Gravidele foarte putin pot fi ajutate din exterior, in afara medicamentelor, dar de obicei la nastere, gravidele se ajuta singure, atunci cand reuseste doula sau o persoana de suport sa le indrume sa isi caute puterea in interiorul lor.

Am lucrat pana spre 200 de femei cu care am facut pregatire pentru nastere, asistenta si chiar si post partum. Doulele pot sa apara chiar si dupa ce s-a intamplat nasterea in momentele alea de prime saptamani cu bebelusul cand mama se simte coplesita, obosita si un pic necunoscatoare intr-ale alaptataului sau pur si simplu nu se poate adapta la ritmul de viata acesta nou si atunci doula vine si o ajuta si in perioada asta post-partum”, a povestit Ana Gogan.

Serviciile unei doule pot costa intre 4-500 de lei si 1.500 de lei in functie de nevoile gravidei, durata si complexitatea lor.

“Tocmai pentru ca nici cadrul legislativ si sistemul medical nu recunoaste aceasta meserie de doula si nu-l promoveaza in niciun fel, este o meserie mai putin cunoscuta. Femeile cand merg la medicul de familie sau la ginecolog  cand afla ca sunt insarcinate sunt trimise in diverse directii pentru analize medicale, pentru ecografii si asa mai departe, dar nu sunt indrumate niciodata spre o doula, care ar oferi partea asta de sprijin non-material, emotional”, a mai spus femeia.

Tocmai din acest motiv doulele nu sunt intotdeauna binevenite in sala de nasteri, iar personalul medical este reticent in ceea ce le priveste.

“Pot sa apara dificultati tocmai pentru ca nu exista reglementari. Daca moasa are un statut foarte clar in spital este asistenta medicala care raspunde de femeia in travaliu, medicul ginecolog e cel care intervine in cazuri de complicatii, doula nu apare niciunde in schema asta oficiala. Sunt medici foarte deschisi la colaborarea cu o femeie gravida care are doula si altii sunt foarte inchisi, iar marea majoritatea sunt la mijloc. Nici nu stiu, nici nu au auzit, nici nu au primit vreo astfel sa solicitare de la vreo gravida sa li se permita acces cu doula la nastere. Personal am avut cazuri in care de la inceput gravida a intrebat medicul daca ar putea avea o doula si a pus nu clar si de asemenea situatii in care la inceput era de acord evaziv, iar in momentul nasterii nu a avut cea mai prietenoasa atitudine. Au tolerat, dar…”, explica doula.

Aceasta crede ca prin lipsa de informare a personalului medical se poate explica reticenta lor fata de doule.

“Nu cunosc teritoriul nostru de munca. Nu avem absolut nicio implicare medicala pentru ca de cele mai multe ori doulele nici nu au pregatire medicala, dar nu ne implicam absolut deloc in actul medical ci oferim doar sustinerea unu la unu a gravidei emotional si fizic. Foarte multi medici si moase nu cunosc exact ce face o doula isi imagineaza probabil ca dorim sa performam ceva in locul lor, nu stiu, probabil se tem ca gravida nu le va mai da bani”, mai spune aceasta.

In seminarul pe care il va sustine saptamana viitoare la Casa de Cultura Permanenta va vorbi despre ce inseamna sa nasti cu doula si ce beneficii poate avea o gravida apeland la suportul unei doula.

“Cel mai important pentru fiecare gravida in parte este sa se informeze si sa cunoasca faptul ca are optiuni, libertatea de alege te face puternica. Faptul ca ne consideram constranse sa nastem doar acolo, sa nastem doar asa, fara suport, ne sperie si ne fac sa avem nasteri grele si uneori traumatizante. Sa se informeze despre faptul ca sunt optiuni, sa cunoasca acest nou sprijin – doula la nastere, sau chiar daca femeia decide ca nu vrea o doula, vrea singura, dar decide asta in cunostinta de cauza nu constransa de cineva”, a incheiat aceasta.

Foto: voifimama.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *