Din oras

Doua studente la Jurnalism au creat platforma IDE3A, rampa de lansare pentru tinerii designeri din Cluj

Catalina Ciolan si iulia Romana Pop sunt doua studente la Sectia Engleza de la Jurnalism, care au creat platforma online IDE3A, locul unde sunt promovati tinerii designeri din Cluj. In acest fel, cele doua tinere imbina cele mai mari pasiuni pe care le poarta in suflet: moda si jurnalismul.

Romana si Catalina sunt doua tinere studente la Jurnalism, in anul III, care nu s-au multumit cu cateva cursuri teoretice despre mass-media. Nu au experimentat nici munca din redactiile traditionale, e drept, dar nici nu s-au visat crainice de televiziune, asa cum intalnesti la tot pasul in randul tinerilor absolventi de Jurnalism. Ele au ales sa-si faca propria redactie. Cu o camera de filmat, Romana si Catalina patrund in universul tinerilor designeri si stilisti din Cluj. Majoritatea dintre cei intervievati sunt produsul scolii clujene de Design Vestimentar, cunoscuta ca o pepiniera de tinere talente. Cu ajutorul platformei online IDE3A, acesti designeri au o sansa in plus sa fie vazuti si cunoscuti de publicul larg.

Totul a inceput in primul an de facultate, cand cele doua s-au inscris intr-un proiect european derulat la scoala. Aveau sa realizeze o emisiune in direct, transmisa online, despre moda, un proiect mai mult improvizat intr-o sala din Cladirea Echinox.

“Sincer, habar nu aveam ce facem. Dar, cumva, am facut o treaba buna. Ne placea foarte mult moda. Invitam in emisiune bloggeri clujeni, make-up artisti. Ne lasau sa facem ce vrem”, spune Catalina Ciolan, de 21 de ani.
Dupa ce proiectul a fost finalizat, profesorii le-au incurajat sa continue. Aveau echipamentul necesar, asa ca urma sa se extinda, pentru a fi mai vizibile.
 
IDE3A a fost a treia idee a tinerelor, dupa cum arata si numele ales pentru platforma de moda, si a fost lansata in decembrie anul trecut.
Intre timp, cele doua au fost plecate, timp de sase luni, cu o bursa Erasmus, in Madrid, dar proiectul lor de suflet nu a fost abandonat.
“Din Madrid am lucrat mai putin, pentru ca nu doream sa schimbam publicul tinta. Nu puteam mentine de acolo partea de interviuri, pentru ca noi ne filmam materialele”, povesteste Catalina.
Catalina si Romana au studiat la Madrid televiziune. 
“Acolo ni s-au deschis mult orizonturile. Totusi, am fost surprinse, ne asteptam sa avem cursuri mai practice, insa erau teoretice. Noi veneam cu practica si puneam multe intrebari”, povesteste Romana.
“Comparativ cu facultatea din Spania, in Cluj se pune mult mai mult accent pe practica, bineinteles, daca ceri si tu asta, daca arati profesorilor ca vrei”, completeaza colega ei.
Cele doua studente au vrut sa arate, prin platforma Ide3A, ca moda este accesibila tuturor. 
“Am vrut sa aducem publicul mai aproape de omul normal, pasionat de design vestimentar. De aceea, realizam interviuri cu oameni care sunt sau au fost in domeniu: stilisti, designeri. Ii cautam si pe cei care nu au facut niciodata cursuri de design, dar sunt talentati si pasionati. Genul de oameni pe care ii vezi pe strada si te intrebi cum le-a venit ideea sa se imbrace asa”, povestesc tinerele.

Cat priveste personjele care au fost deja intervievate, au fost alese din diferite medii. 
“Am incercat sa vedem moda din alte perspective, pe langa designerii care sunt, cumva, indreptatiti sa aiba o opinie in domeniu, bazata pe anumite studii, am abordat si alt fel de oameni”, arata Catalina Ciolan.
Despicand moda in sapte
 
Ultimul proiect pe care l-au realizat a fost intervievarea a sapte designeri, majoritatea absolventi ai sectiei de Moda-Design vestimentar de la Universitatea de Arte si Design din Cluj, cunoscuta ca o pepiniera de talente.
 
“Despicand moda in sapte” s-a numit proiectul lor, publicat apoi in Decat o revista, iar printre cei intervievati s-au numarat Lucian Broscatean, stilista Diana Flore, cea care a facut parte din echipa ultimului show X-Factor, Diana si Simona Zadic, doua studente alumni ale UAD, sau Alina Morar, in prezent masteranda la UAD. 
“Cei cu care am stat deja de vorba considera ca exista o comunitate a modei in Cluj”, spun tinerele.
 Romana si Catalina fac cam toata munca pentru proiect. 
“Mai avem doua persoane cu care colaboram, care ne ajuta sa filmam – Ruxandra Patrascu si Dan Rotea – in rest noi facem cam tot. Am inceput sa investim si in aparatura, pentru a putea fi mai independente”.
Pe langa interviuri, platforma de moda abordeaza si stilul vestimentar de strada, surprins in imagini realizate, mare parte, in Cluj-Napoca.
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *