Din oras

Doua spitale din subordinea Consiliului Judetean au platit lucrari de reparatii fictive

Scris de 489

In cursul anului 2012 atat Spitalul Clinic Judetean, cat si Spitalul de Pneumoftiziologie au platit mii de lei din bani publici pentru lucrari de constructii si reparatii, care s-au executat doar pe hartie. Situatia a iesit la iveala cu ocazia auditului financiar din vara anului trecut efectuat de Curtea de Conturi.

“La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca au fost acceptate la plata si decontate situatii de lucrari, majorate nelegal cu suma de 112.060 lei datorita includerii in situatiile de plata a unor lucrari care nu au fost efectiv executate, in cazul contractului de lucrari 12488/28.09.2012, incheiat cu SC Bovan SRL Cluj-Napoca”, arata raportul Curtii de Conturi.

Platile au fost efectuate la obiectivul de investitii “RK- lucrari de procurare si montare lift transport bolnavi cu targa la Clinica de Diabet”, obiectiv finantat partial din fonduri alocate de catre Consiliul Judetean Cluj.

“In concret aceste lucrari neexecutate dar inscrise in situatia de lucrari si acceptate la plata de institutia verificata sunt urmatoarele: 45,5 metri cubi de beton (diferenta stabilita intre 19,50 metri cubi turnat si 65 de metri cubi inscrisi in situatia de lucrari); 5.036 de kilograme de armatura (diferenta stabilita intre 7.868 de kilograme – cantitate stabilita din plansele desenate ale proiectului tehnic si 12.904 kilograme – cantitatea inscrisa in situatia de lucrari); 453 de metri patrati de cofraje de turnare beton (diferenta intre 260 mp stabilita in urma inspectiei pe teren si 713 mp – inscrisi in situatia de lucrari) si 340 de ore de macara (diferenta stabilita intre 184 de ore, stabilite in urma inspectiei pe teren si 524 de ore de macara inscrise in situatia de lucrari)”, arata documentul.

Lucrarile efectuate au fost receptionate in 31.10.2012, iar comisia de receptie “nu a consemnat faptul ca exista lucrari neexecutate ci au specificat ca “lucrarile au fost efectuate de SC Bovan SRL fiind corespunzatoare din punct de vedere calitativ si cantitativ (in baza masurilor efectuate)”.

La prejudiciul adus de 112.060 lei au fost calculate beneficii nerealizate, la nivelul dobanzii de referinta a BNR pentru luna iunie 2013, rezultand suma de 2.321 de lei.

O alta unitate spitaliceasca, aflata in subordinea forului judetean a pagubit bugetul Clujului, platind lucrari de reparatii, care de fapt nu s-au realizat.

“In cursul anului 2012, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca au fost acceptate la plata si decontate situatii de lucrari, majorate nelegal cu suma de 10.098 de lei datorita includerii in situatiile de plata a unor lucrari care nu au fost efectiv executate in cazul contractului de lucrari nr. 335/06.07.2011, incheiat cu SC Robacon Impex SRL Gherla”, arata auditorii.

Plata lucrarilor fictive s-a facut la obiectivul de investitii “Modificari interioare si reparatii exterioare la “Pavilion 1 – Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie”.

“In concret aceste lucrari nexecutate dar inscrise in situatia de lucrari si acceptate la plata de catre institutia verificata sunt urmatoarele: 1.298 de kilograme montat confectii metalice aparente pentru rigola, 1.298 kilograme procurare confectii metalice aparente pentru rigola, 70 de kilograme vopsitorii obisnuite pe suprafete metalice. Valoarea lucrarilor acceptate la plata si neexecutate fizic in teren, asa cum a fost stabilit in urma inspectiei pe teren din data de 19.06.2013 este estimata la 10.098 de lei”, specifica raportul.

La asta se mai adauga suma de 537 de lei, reprezentand beneficii nerealizate, calculate la nivelul dobanzii BNR din iunie 2013.

„Spitalul Clinic Judetean de Urgenta – furnizorul de lucrari a emis o factura de stornare a sumei reprezentand lucrari neexecutate, suma care s-a compensat cu lucrarile executate in anul 2013 in cadrul aceluiasi obiectiv de investitii.  Spitalul Leon Daniello – lucrarile constatate nerealizate au fost executate si receptionate in anul 2013 conform procesului-verbal de receptie a lucrarilor. Spitalele au incasat de la furnizorii de lucrari si au virat in contul Judetului Cluj sumele reprezentând beneficii nerealizate, calculate conform Raportului Curtii de Conturi”, au declarat reprezentantii Consiliului Judetean pentru Ziar de Cluj.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 13 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 16 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 20 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 20 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 21 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 21 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 22 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 22 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 23 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 23 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE