Adevarul e unul singur: IN FOARTE MULTE situatii, Sile Puscas, satmareanul care a construit sute de apartamente la Cluj, s-a folosit de anvergura numelui lui Ioan Rus, de faptul ca ii e ginere. Daca il mai auziti spunand asta, sa stiti ca minte. Sile e divortat de cateva saptamani. Nu ne intereseaza povestile de alcov ale nimanui. Dar ne intereseaza dumele lui Puscas. De exemplu, duma ca e dezamagit de atitudinea administratiei locale fata de el ca investitor si ca de aia pleaca spre Bucuresti si nu mai face nimic in Cluj. Nici vorba. Sile mai sta un pic sa mai construiasca si sa mai faca niste milioane. Aveti dovada mai jos, publicata de saptamanalul Gazeta de Cluj.
În scurt timp, clujenii din blocul Beyfin vor beneficia de o panoramă deosebită, un bloc de şase etaje va creşte curând în locul fostului club de bowling. Beneficiarul acestui imobil este una dintre firmele lui Sile Puscas, după ce societatea a cumpărat terenul de la investitorul italian Luciano Niccolai, preşedintele Beyfin.
Pe strada Alexandru Vaida Voievod, nr. 14, Primăria municipiului Cluj-Napoca a avizat construirea unui imobil mixt cu şase etaje (subsol + parter + cinci etaje + etaj retras). Noua construcţie se va construi pe fostul Club de Bowling Beyfin care a fost demolat. Ulterior terenul a fost vândut firmei EVO CENTER care este beneficiarul construcţiei.
Firma EVO CENTER este formată din SC IMO TRUST şi Muntean Marius. Acesta din urmă este asociat în cadrul firmei ieşene QUARTZ CONCEPT & SOLUTIONS SRL cu Dogaru Cornel, fostul şef al SRI Iaşi. Firma IMO TRUST îi are ca acţionari pe Ştefan Murg şi o altă firmă din Satu Mare, MENEROM SERV, firmă de consultanţă şi management, deţinută de Selnicean Aliz Anna. MENDROM SERV este o companie care se află în acţionariatul firmei de salubrizare Drusal, deţinută de familia Puşcaş. Acest Murg Ştefan este directorul tehnic la SC FLORISAL SRL, firmă controlată de Vasile Puşcaş
A reusit Sile Puşcaş, ce nu a reuşit Beyfin
Din 2010, societatea Beyfin România a cerut primăriei un certificat de urbanism pentru terenul de pe Al. Vaida Voievod, având în plan extinderea, etajarea şi schimbarea destinaţiei clădirii din club de bowling în cămin studenţesc. Ideea proprietarilor era de a transforma centrul de distracţii amplasat în zona universităţilor din cartierul Gheorgheni, care nu s-a dovedit a fi o afacere cu profit mulţumitor, în miniapartamente pentru studenţi.
”Din discuţiile cu arhitecţii şi cu cei de la primărie, am înţeles că nu este oportună o astfel de modificare, aşa că ne vom reorienta (…)”, a declarat în 2010 pentru presa locală, Augustin Abrudan. directorul Beyfin România.
Observăm cum un astfel de proiect a fost neoportun acum câţiva ani pentru Beyfin, dar se pare că a fost foarte oportun şapte ani mai târziu.
”De ce în Cluj toată lumea poate construi după bunul plac? De ce legea nu este pentru toată lumea? De ce unii pot obţine autorizaţii foarte uşor fără avizele necesare? De ce lasă Primăria să se construiască dacă construcţia aduce prejudicii vecinilor?”, sunt câteva din întrebările unui clujean care a reclamat recent o problemă de urbanism.
O aberaţie marca Evo Center
Într-o zonă neatinsă, pe strada Avram Iancu nr. 28 se construieşte o clădire de opt etaje. Imobilul se va construi în zona centrală a Clujului, într-o zonă istorică, protejată, lângă clădiri monument istoric cu valoare artistică ambientală. Pentru necunoscători, vorbim de cădirea din partea stângă a intrării spre Cimitirul Central – Cimitirul Hajongard – al municipiului Cluj-Napoca.
În aprilie 2015, a apărut pe clădirea de pe Avram Iancu nr.28, din stânga intrării de la Cimitirul Central, unde au fost magazine de pompe funebre, un afişaj de informare ”Consultare asupra propunerilor preliminare Plan Urbanistic de Detaliu”, privind o clădire de locuinţe şi comerţ, servicii, proiect al cărui iniţiator este SC EVO CENTER SRL şi elaborator SC ARHIMAR SERV SRL. Astăzi, clădirea mică, doar cu parter , unde au fost magazine de pompe funebre a fost demolată. Funcţionarii Primăriei Cluj-Napoca s-au gândit la o aberaţie şi au aprobat o clădire de P+8 etaje în locul acesteia. Lângă imobil se află Banca Comercială feroviară, o clădire P+3. Lângă ele, cimitirul Hanjongard, iar vizavi clădiri + 2 etaje. ”Mini-Platinia” de opt etaje îşi va face loc printre acestea, în oraşul care oricum suferă la acest capitol.
Din gunoiul sătmărean, în imobiliarele clujene
Vasile Puşcaş, afaceristul din Satu Mare a fost căsătorit cu fiica fostului ministru Ioan Rus şi controlează firmele Florisal şi Drusal care se ocupă cu gunoaiele din Satu Mare, respectiv Baia Mare. El s-a specializat în domeniul deşeurilor, acesta fiind primul lui business.
Conectat la robinetul cu bani de la bugetul de stat, Vasile Puşcaş a investit ulterior în mass-media, fiind proprietarul site-ului Vocea Transilvaniei. Portalul este editat de Asociaţia Infomedia Trust Satu Mare al cărui preşedinte este nimeni altul decât Vasile Puşcaş, vicepreşedinte Şumlaş Silviu Valentin, iar secretar Murg Ştefan.
Afacerile se dezvoltă în 2005, când SC FLORISAL SA, firma municipalităţii Satu Mare a fost vândută de către Primărie lui Puşcaş senior, pentru suma modică de 200.000 dolari.
Mai târziu, afacerea este preluată de Vasile Puşcaş, iar tarifele la salubrizare explodează în Satu Mare şi Baia Mare.
Cu puşculiţa plină, Vasile Puşcaş începe să arunce cu bani în piaţa imobiliară din Cluj, făcând numeroase investiţii precum ansamblul imobiliar de pe calea Dorobanţilor – investiţie de peste 12 milioane lei, un ansamblu în zona Pieţei Mihai Viteazu – un fleac de aproximativ 2,5 milioane euro şi cunoscutul Platinia Mall, o investiţie de 25 milioane euro. Astfel, aflăm că din adunatul de gunoaie din Satu Mare şi Baia Mare se pot investi 30 milioane de euro în imobiliarele din Cluj, numai că cele două societăţi ale lui Vasile Puşcaş care controlează mall-ul, Florisal şi Drusal au realizat împreună în 2014 un profit de 7,7 milioane de lei, echivalentul a 1,7 milioane de euro. Practic, banii făcuţi pe criterii politice la Satu Mare sunt investiţi în piaţa imobiliară clujeană.