Reportaj

Doua conserve de carne si una de pateu sunt "trufandalele" de pe masa imbelsugata de sarbatori

Sarbatorile nu vin pentru toata lumea cu mese imbelsugate, brazi impodobiti dupa ultimul trend si cadouri frumos impachetate. Pentru peste 22.000 de clujeni, sarmalele cu ciolan sunt doar un vis frumos, iar cel mai rafinat preparat de pe masa de Craciun sunt doua conserve de carne primite in dar de la autoritati. Iar pentru a-si asigura macar acest meniu, oamenii sarmani infrunta ploaia torentiala, frigul sau bolile care ii apasa.

Peste 22.000 de clujeni beneficiari de ajutor social, persoane cu handicap si varstnici, beneficiaza in aceasta perioada de pachete cu ajutoare alimentare. Dintre acestia, aproape 4.000 sunt asteptati sa-si ridice produsele la Clubul Pensionarilor de pe strada Aurel Vlaicu. Chiar daca un astfel de pachet valoreaza putin peste 20 de lei si nu contine mare lucru –  1l ulei, 1kg faina de grau, 1 kg orez, 1 kg zahar, 1 bucata conserva carne de porc, 1 bucata conserva carne de vita, 1 pateu porc – oamenii vin indiferent de conditiile meteo si se bucura pentru fiecare farama de ajutor primita.

Alimentele care indulcesc saracia

Vasile Dranda are 74 de ani. A lucrat peste 42 de ani de munca, timp in care si-a format o familie frumoasa – are trei fete si trei nepoti. A avut o viata plina de probleme, a lucrat in conditii grele, iar acum a venit la Clubul Pensionarilor sa ridice pachetul cu ajutoare pentru nepotul lui. Beneficiarul, un baietel de 1 an si jumatate, a suferit deja o interventie pe cord. Batranul spune resemnat si demn ca s-a nascut cu aceasta problema, “cum se mai nasc cateodata”. La intrarea in Clubul Pensionarilor, batranul este ajutat de coordonatorul centrului. Are in mana un cupon cu ajutorul carora ar trebui sa isi ridice ajutoarele de la Uniunea Europeana. Din pacate, acestea trebuiau eliberate inca din toamna, dar inca nu se stie nici macar o data estimativa pentru eliberarea lor. Totusi, omul e fericit ca se impart macar pachetele de la autoritatile locale si se bucura de putinul primit.

“A fost operat, a fost greu, foarte scump. Acum e mai bine, dar e cam greu cu banii, ca-s pensionar. Ajutorul asta conteaza foarte mult. Eu am fost sofer si-s umblat in lume, dar va zic sincer ca la cei care muncesc cinstit si nu fura sau care suntem pensionari amarati e foarte putin”, povesteste Vasile Dranda.

Masa de sarbatori, asigurata din plasa cu ajutoare

Dupa mai bine de 42 de ani de munca, Vasile Dranda are o pensie de 1.100 de lei. Poate s-ar descurca de pe-o zi pe alta, dar are si trei fete si trei nepoti pe care trebuie sa ii ajute din putinul lui.

„Daca eram in Occident aveam cel putin 3.000 de lei pensie dupa cat am muncit. Am lucrat si munca fizica, incarcam marfa, eram sofer, am lucrat si in mediu toxic, Dumnezo’ sa-i trasneasca pe nenorocitii aia de comunisti. Acuma sunt batran si nu mai pot, daca as putea as lucra in continuare sa mai castig un leu, dar nemernicii astia de patroni din ziua de azi nu se gandesc numai cum sa invarta lucrurile. Baiul e ca sunt foarte mari cheltuielile si ca sunt foarte multe greutati. Ma aleg cu aproape nimic din pensie, raman cu bani de bomboane. Pachetul asta conteaza pentru masa de sarbatori, mai schimbam si noi mancarurile”, conchide batranul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *