Din oras

Două blocuri de locuințe și spații comerciale se vor construi lângă cantina studențească din Hasdeu. Vecinii contestă proiectul imobiliar

Scris de 1,722

Un proiect imobiliar format din două clădiri de două etaje plus unul retras (locuințe și spații comerciale) va fi construit în vecinătatea cantinei studențești de pe strada B.P. Hasdeu și a viitorului parking. Deși vecinii s-au declarat împotriva acestei investiții și au sesizat unele probleme, Primăria propune aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD). Construcțiile aparțin firmei Boia Invest SRL Cluj-Napoca, înființată în 2016, al cărei obiect de activitatea este cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii. În 2016, firma a avut o pierdere de peste 47.800 lei.

În ședința de Consiliu Local de joi, 29 martie, va fi supus votului consilierilor locali un proiect de hotărâre privind aprobarea PUD pentru un proiect imobiliar de locuințe și spații comerciale, pe str. B.P. Hasdeu.

“Studiul privește o parcelă în înțeles urban, în suprafață de 1080 mp, situată pe frontul sudic al străzii B.P. Hasdeu, fiind delimitată de parcele cu fond construit în parte de est și vest și zona căminelor studențești pe latura sudică. Pe parcela studiată există fond construit propus spre demolare. Se propune construirea a două clădiri cu regim de înălțime P+2E+R – corp A, respectiv S+P+2E-R – corp B. Dezvoltarea pe parcelă se face în front continuu închis pe corpul de la stradă și cu retrageri pentru cel din interiorul parcelei, conform clădirilor fiind determinată de contextul generat de cadrul construit adiacent”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit proiectului de hotărâre, distanța dintre corpul A și corpul B va fi de minim 8 metri, accesul auto se realizează dinspre strada B.P. Hasdeu, staționarea autovehiculelor se realizează în spații specializate dispuse în subsolul corpului A.

Construcția a fost aprobată de Primărie, cu toate că vecinii s-au opus și au sesizat unele nereguli. Proprietarea unei case vecine a semnalat faptul că săpăturile pentru noua construcție îi afectează propria casă, aceasta fiind veche. Femeia a mai solicitat și un studiu de însorire, existând riscul ca imobil de două etaje plus unul retras să îi umbrească locuința.

Alți vecini ai noului proiect imobiliar au impus condiții ca să își dea acordul.

“În principiu, sunt de acord cu construcția, dar cu condiția, ca la rândul ei, dacă în următorii ani și eu voi solicita o aprobare asemănătoare de construcție, pe terenul meu de 126 mp, legal deținuți de către mine, beneficiarul construcției, oricine ar fi la acel moment, la rândul lor să aprobe construcția inițiată”, a declarat Bajusz Istvan Zoltan, vecin al viitorului imobil.

Studiu de însorire au cerut și reprezentanții unei firme aflată în vecinătate. Aceștia au precizat că în caz contrar nu sunt de acord cu proiectul imobiliar.

Clădirea se află în vecinătatea cantinei studențești. Universitatea Babeș-Bolyai a solicitat un studiu geo și stabilizarea versantului pentru a-și da acordul pentru construcție.

“Având în vedere apropierea clădirii propuse de Cantina Complexului Studențesc al Universității Babeș-Bolyai și diferența mare de nivel între cele două amplasamente (construcția propusă și cantina) veți avea în vedere la proiectare un studiu geotehnic de profunzime și măsuri de stabilizare a versantului. Se vor avea în vedere faptul că pe latura vestică a cantinei, la aproximativ 6 metri, urmează a se construi un parking de către Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu universitatea”, este notat în proiectul de hotărâre.

Alți vecini s-au declarat împotriva construirii celor două imobile din cauza faptului că nu există studiu de însorire, plus că se află la limita imobilului lor, iar construcția nouă ar afecta locuința vecinilor.

Proprietarii proiectului imobiliar, Boia Invest SRL, au precizat că toate problemele sesizate de vecini vor fi remediate. Studiul de însorire există, a fost întocmit în decembrie 2017 și arată că nu sunt umbrite locuințele vecinilor.ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 mins In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 40 mins Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 2 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 3 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 3 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 4 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 5 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 15 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 20 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 21 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 21 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 21 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
 • Acum 22 hours Din oras
  Profesorii clujeni protestează la Prefectură: “Suntem profund dezamăgiţi de lipsa de răspuns din partea Executivului”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE