Din oras

Două blocuri de locuințe și spații comerciale se vor construi lângă cantina studențească din Hasdeu. Vecinii contestă proiectul imobiliar

Scris de 1,722

Un proiect imobiliar format din două clădiri de două etaje plus unul retras (locuințe și spații comerciale) va fi construit în vecinătatea cantinei studențești de pe strada B.P. Hasdeu și a viitorului parking. Deși vecinii s-au declarat împotriva acestei investiții și au sesizat unele probleme, Primăria propune aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD). Construcțiile aparțin firmei Boia Invest SRL Cluj-Napoca, înființată în 2016, al cărei obiect de activitatea este cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii. În 2016, firma a avut o pierdere de peste 47.800 lei.

În ședința de Consiliu Local de joi, 29 martie, va fi supus votului consilierilor locali un proiect de hotărâre privind aprobarea PUD pentru un proiect imobiliar de locuințe și spații comerciale, pe str. B.P. Hasdeu.

“Studiul privește o parcelă în înțeles urban, în suprafață de 1080 mp, situată pe frontul sudic al străzii B.P. Hasdeu, fiind delimitată de parcele cu fond construit în parte de est și vest și zona căminelor studențești pe latura sudică. Pe parcela studiată există fond construit propus spre demolare. Se propune construirea a două clădiri cu regim de înălțime P+2E+R – corp A, respectiv S+P+2E-R – corp B. Dezvoltarea pe parcelă se face în front continuu închis pe corpul de la stradă și cu retrageri pentru cel din interiorul parcelei, conform clădirilor fiind determinată de contextul generat de cadrul construit adiacent”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit proiectului de hotărâre, distanța dintre corpul A și corpul B va fi de minim 8 metri, accesul auto se realizează dinspre strada B.P. Hasdeu, staționarea autovehiculelor se realizează în spații specializate dispuse în subsolul corpului A.

Construcția a fost aprobată de Primărie, cu toate că vecinii s-au opus și au sesizat unele nereguli. Proprietarea unei case vecine a semnalat faptul că săpăturile pentru noua construcție îi afectează propria casă, aceasta fiind veche. Femeia a mai solicitat și un studiu de însorire, existând riscul ca imobil de două etaje plus unul retras să îi umbrească locuința.

Alți vecini ai noului proiect imobiliar au impus condiții ca să își dea acordul.

“În principiu, sunt de acord cu construcția, dar cu condiția, ca la rândul ei, dacă în următorii ani și eu voi solicita o aprobare asemănătoare de construcție, pe terenul meu de 126 mp, legal deținuți de către mine, beneficiarul construcției, oricine ar fi la acel moment, la rândul lor să aprobe construcția inițiată”, a declarat Bajusz Istvan Zoltan, vecin al viitorului imobil.

Studiu de însorire au cerut și reprezentanții unei firme aflată în vecinătate. Aceștia au precizat că în caz contrar nu sunt de acord cu proiectul imobiliar.

Clădirea se află în vecinătatea cantinei studențești. Universitatea Babeș-Bolyai a solicitat un studiu geo și stabilizarea versantului pentru a-și da acordul pentru construcție.

“Având în vedere apropierea clădirii propuse de Cantina Complexului Studențesc al Universității Babeș-Bolyai și diferența mare de nivel între cele două amplasamente (construcția propusă și cantina) veți avea în vedere la proiectare un studiu geotehnic de profunzime și măsuri de stabilizare a versantului. Se vor avea în vedere faptul că pe latura vestică a cantinei, la aproximativ 6 metri, urmează a se construi un parking de către Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu universitatea”, este notat în proiectul de hotărâre.

Alți vecini s-au declarat împotriva construirii celor două imobile din cauza faptului că nu există studiu de însorire, plus că se află la limita imobilului lor, iar construcția nouă ar afecta locuința vecinilor.

Proprietarii proiectului imobiliar, Boia Invest SRL, au precizat că toate problemele sesizate de vecini vor fi remediate. Studiul de însorire există, a fost întocmit în decembrie 2017 și arată că nu sunt umbrite locuințele vecinilor.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours In vizor
  PROTECȚIA POLITICĂ NU ȚINE DE PRICEPERE ÎN AFACERI: Afacerea imobiliară a fostul cameraman al primarului Boc, între insolvență și facturi de milioane de lei neachitate
 • Acum 9 hours Din oras
  Incendiu în parcul Industrial Tetarom. Focul a cuprins celula electrică din incinta unei hale iar doi bărbați au suferit arsuri și au fost transportați la spital
 • Acum 9 hours FOTOGRAFILA
  Parcat pe trotuar, coborând din mașină de lux, Boc ne anunță că pietonii sunt prioritari
 • Acum 13 hours Politica
  Ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru mamele și nou-născuții din familiile vulnerabile
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Trăiască inflația! Antreprenorul și corporatistul, mult mai bogați în 2022, camuflează bucuria simulând îngrijorare fața de 2023”
 • Acum 1 day General
  ROMÂNIA AFACERILOR DE CUMETRIE: Cele 600 de mașini de poliție reprezintă 25% din suma contractelor din ultimii 7 ani câștigate de Automobile Bavaria cu instituții publice. Record în 2022: contracte în valoare de 223 de milioane de lei
 • Acum 1 day Din oras
  De ce OSĂ devină strada Spiru Haret pietonală de Săptămâna Europeană a Sportului? Ca să vedem cum OSĂ arate după modernizarea pe care OSĂ o facă Nord Conforest S.A. Să n-arate ca ”Pădurea Clujenilor”…..
 • Acum 1 day Din oras
  Cum vă preziceam de dimineaţă: a apărut Emil Boc pe calul alb al împăcării şi toleranţei, să ne zică chestii înţelepte. Emil Boc: “Sunt convins că meciul dintre U și CFR Cluj va fi un MODEL de fair-play”
 • Acum 1 day Rautacisme
  Începe Săptămâna Europeană a Sportului. OSĂ avem parte de multe poze cu polisportivul Emil Boc: la paletă, la 100 metri cartofi în poală, la şut cu mingea, stop pe piept, preluat cu capul şi apărat de Însuşi El în poartă
 • Acum 1 day PubliNews
  Sezonul Movie Nights se încheie cu filmele „Invictus” și „Free Guy”. Luni, bucură-te în premieră de festivalul SoNoRo, în Iulius Parc!
 • Acum 1 day In vizor
  Comunicare de noaptea minţii a conducerii U Cluj: În timp ce afirmă că CFR Cluj nu are ce căuta pe gazonul de la Cluj Arena (pe care nici ei nu au ce căuta când UNTOLD arestează oraşul), afirmă că e nevoie de (probabil) dialog în acest “oraș multicultural care are nevoie, mai mult decât oricând, de toleranță, înțelegere”…
 • Acum 2 days In vizor
  UN MILION DE EURO pentru reabilitarea a 5000 de mp “de parc” în Piaţa 14 iulie. OSĂ avem din nou dală de la Videanu? Că afacerea a fost adjudecată de cumătrocraţia PD-L din PNL Cluj
 • Acum 2 days Eveniment
  LANȚUL CONSECINȚELOR: Un bloc din Turda e tăiat de la apă, un bărbat este găsit spânzurat pe malul Arieșului
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE