Anchete

Dosarul ROMFEROVIA: Paul Ioan Lăcan și Florin Remus Lung, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală! Exclusiv

Procurorul Corina Adela Lazea, de la Parchetul Tribunalului Cluj, a dispus trimiterea în judecată a directorului Electro Energetica Ioan Paul Lăcan pentru delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală și fals în înscrisuri. Potrivit rechizitoriului, firma lui Lacan, Transferovia S.A, ar fi implicată într-o schemă de evaziune fiscală descoperită în urma unui control efectuat în urmă cu mai bine de cinci ani. Alături de Ioan Paul Lăcan au fost trimiși în judecată următorii: Chețan Alin Florin, Moldovan Paul Adrian, Oltean Iulian Ovidiu și Lung Florin Remus. Prejudiciul cu care Statul Român s-a constituit parte civilă este de peste 650 de mii de lei. Mai mult, procurorii au instituit măsura sechestrului asigurator pentru bunurile directorului Lăcan, încă din 2016 (pe un apartament în Cluj-Napoca și pe mai multe utilaje de transport). 

 

Romferovia: Prietenie până când procurorii ne vor despărții

Paul Lăcan a înființat Romferova S.A. în 2012, ca o companie de familie în care a intrat și soția acestuia, Lăcan Mihaela. Odată cu ei au intrat și Florin Remus Lung cu viitoarea lui soție Camelia Pintea (devenită Lung între timp). Obiectul de activitate ales era „Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”. 
Timp de doi ani, perioadă în care cei patru făceau parte din firmă, datele financiare ale firmei indicau un succes pe partea de cifră de afaceri și un eșec total pe partea de profit. 

Procurorii susțin că în perioada noiembrie 2012 – mai 2013, Lăcan Ioan Paul și Lung Florin Remus, în calitate de administratori ai SC Romferovia S.A. Cluj-Napoca, au conceput și pus în aplicare un mecanism prin care s-a urmărit fraudarea bugetului general consolidat al statului. 

Planul infracțional a fost pus în executare imediat după înființarea SC Romferovia S.A. Cluj-Napoca, în contextul în care societatea comercială a încheiat cu SC FCC Construction Barcelona mai multe contracte de prestări servicii extrem de oneroase, din care societatea a realizat venituri importante”, arată anchetatorii. 

Romferovia lucra cu Construction Barcelona pe lucrările obținute de cea din urmă la licitație. Însă lucrările se făceau doar pe hărtie. 
Anchetatorii au descoperit că în realitate Lăcan și Lung nu aveau angajații necesari sau utilaje pentru a onora lucrările. Astfel cei doi s-au apucat de subcontractări pe bandă rulantă. Iar la emiterea de facturi au folosit și complictatea celuilalt inculăat Oltean Iulian Ovidiu, cel care avea în administrare o firmă fantomă: Viz & Cris SRL. 

„Lăcan Ioan Paul și Lung Florin Remus au înregistrat în evicența contabilă a SC Romferovia S.A. Cluj-Napoca cheltuielile aferente unor achiziții nereale, constând în lucrări de întreținere pe timp de iarnă, cu prinse în șase facturi fiscale emise de Viz & Cris SRL, în valoare totală de 1,3 milioane de lei, deși cunoșteau faptul că această societate nu a executat serviciile menționate în actele justificative și prevăzute în cele două contracte. La realizarea planului infracțional, cei doi inculpați au fost ajutați de inculpatul Oltean Iulian Ovidiu – administrator al Viz & Cris SRL și de inculpatul  Modovan Paul Adrian”, mai arată procurorul Corina Adela Lazea.  

După doi ani de la înființare, în 2014, soții Lung se retrag subit din firmă (DATA DECIZIEI 1 aprilie 2014!!!): 

„Ca urmare a cesiunii de actiuni, se modifica structura actionariatului societatii, participarea la beneficii si pierderi, dupa cum urmeaza:
Lacan Ioan Paul – 45.000 lei – 45.000 actiuni – 50% capitalul social;
Lacan Ioana Mihaela – 45.000 lei – 45.000 actiuni – 50% capitalul social.

Ca urmare a cesiunii actiunilor detinute de catre Lung Camelia si Lung Florin Remus la Societatea ROMFEROVIA – S.A. si a renuntarii la mandatul de administrator de catre Lung Florin Remus, biletele la ordin emise de catre Societatea ROMFEROVIA – S.A. si avalizate de Lung Florin Remus in nume personal vor fi achitate de catre societate in solidar cu noii administratori. In conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, prin prezenta hotarare se acorda administratorului Lung Florin Remus descarcare de gestiune pentru activitatea desfasurata in calitate de administrator si presedinte al Consiliului de Administratie al Societatii ROMFEROVIA – S.A.  Dl Lung Florin Remus declara prin prezenta ca nu mai are nicio pretentie financiara fata de Societatea ROMFEROVIA – S.A., si societatea ROMFEROVIA – S.A., prin administratorii semnatari ai prezentului act, declara ca nu mai are nicio pretentie financiara/orice alt fel de pretentie fata de dl Lung Florin Remus si dna Lung Camelia aferenta calitatii de administrator sau asociat” se arată într-un extras din firma Romferovia S.A., publicat în Montiorul Oficial. 
În aceeași lună, procurorii intră pe firul infracțiunilor derulate de Romferovia SA, firmă despre care susțin că era un paravan al evaziunii fiscale. 

Ancheta începe după dezertarea soților Lung

Remus Florin și Camelia Lung și-au continuat afacerile  în firma Ronside Steel S.R.L., înființată în 2014. Ronside Steel SRL ”se mândrește cu realizările oamenilor săi care au ales să își pună în valoare calitățile și experiența dobândită în executarea unor lucrări de construcții cum ar poduri, viaducte, pasaje, structuri metalice, în cadrul proiectelor noastre”, după cum arată soții lung pe pagina oficială a firmei.

Cercetați penal și pentru celelalte firme

 Ioan Paul Lăcan și Lung Remus Florin mai au calitatea de inculpați în alte două dosare penale aflate în lucru la Cluj. Potrivit informațiilor obținute de Ziar de Cluj, Paul Lăcan și gașca trimisă în judecată în dosarul Romferovia au calitatea de inculpați, tot pentru infracțiuni economice (evaziune fiscala, spălare de bani șii delapidare) în dosarele 832/P/2014 ( Dosarul LS Electro SRL) și 833/P/2014 (Dosarul Electro Energetica, unde Paul Lăcan figurează ca director general, iar soția acestuia, Ioana Mihaela Lăcan, figurează ca director economic).

Lăcan, Lung și complicii lor au fost trimiși în judecată în luna iulie. În prezent, dosarul Romferovia se află în camera preliminară, unde avocații inculpaților contestă modul în care faimosul inspector Momeu Raul Florian s-a autosesizat din oficiu, pornind acest dosar. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *