Justitie

Dosarul de corupție al Sorinei Pintea, ex-ministrul Sănătății, a dispărut? Procesul trebuia să înceapă din 2020

Maramureșanca Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății, a fost arestată în februarie 2020, fiind suspectată de săvârșirea unor infracțiuni de corupție. Anchetatorii o portretizau ca fiind o șpăgară de clasă înaltă, folosindu-se de funcție pe care o deținea – director al Spitalului Baia Mare, pentru a-și rotunjii veniturile prin procente din valoarea licitațiilor publice, pe care le primea cu titlu de mită. 
La scurt timp de la perchezițiile din 2020, Sorina Pintea a fost eliberată din arest preventiv și plasată, pe rând, în arest la domiciliu și control judiciar. Cum ancheta a fost condusă de către Structura Centrală a DNA, Sorina Pintea a fost trimisă în judecată la Tribunalul București. După ce dosarul a plecat de la capitală, a trecut pe la Tribunalul Maramureș, în cele din urmă s-a stabilit ca instanță competentă pentru judecare Tribunalul Cluj. Culmea, sursele Ziar de Cluj susțin că dosarul e ascuns departe de ochii lumii, existând suspiciunea că „a fost pierdut”. Sistemul de transparență decizională indică faptul din 12 aprilie 2021 nimeni nu a mai văzut fizic dosarul. Singura explicație plauzibilă ar fi că din primăvara anului trecut, un judecător de la Tribunalul Cluj nu a mai motivat decizia prin care valida rechizitoriul. 

Curtea de Apel Cluj trebuia să decidă legalitatea rechizitoriului
După ce Tribunalul Cluj a fost desemnat ca fiind instanța indicată pentru soluționarea dosarului (existând o cerere de strămutare în acest sens), pe 12 aprilie 2021, judecătorii au închis camera preliminară și au stabilit începerea judecății. Cum fostul ministru al Sănătății a invocat că urmărirea penală s-a făcut în mare parte în mod ilegal, în sistem apare că la două zile de la decizia prin care a fost confirmat rechizitoriul a fost declarată contestația. Ei bine, conform procedurii, în 30 de zile din acel moment, dosarul trebuia să fie predat instanței superioare, Curții de Apel Cluj, care să decidă final dacă Pintea trebuie judecată sau dacă procurorii au comis abuzuri/au dosarul incomplet, etc. 

Greu de găsit
În încercarea de a localiza dosarul pierdut, am luat legătura cu cei de la Tribunalul București, unde a fost inițial înregistrat dosarul. Cei de la Biroul de Relații Publice al instanței ne-au confirma că după rejudecarea unor etape, mai multe contestații la măsurile preventive și soluția de strămutare, dosarul „trebuie să fie sută la sută la Tribunalul Cluj”. 
Astfel, am contactat-o pe purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Cluj, judecătoarea Anca Rad, solicitându-i informații publice precum: la ce complet de judecată a fost repartizat dosarul, de ce nu există termene de judecată și când a fost ultima ședință de judecată. Magistratul a încercat telefonic să ne răspundă pe loc, consultând sistemul de indexare al dosarelor, însă lipseau informații, motiv pentru care ne-a solicitat să formulăm ”pretențiile” în scris. 
Ca să nu-i încurcăm cu prea multe întrebări, ne-am decis să cerem și studierea dosarului, dat fiind că pe portal figura că a trecut de camera preliminară de aproape un an.
Câteva ore mai târziu după ce am întocmit solicitarea, Tribunalul Cluj s-a prelevat de termenul legal de 30 de zile și ne-a răspuns pe mail că au înregistrat solicitarea scrisă și că vor reveni cu un răspuns vis-a-vis de cererea cu studierea dosarului. Despre toate celelalte aspecte solicitate nu ni s-a comunicat nicio informație. 

Sorina Pintea: „Nu mai sunt persoană publică”
Ziar de Cluj a luat legătura cu Sorina Pintea pentru a o întreba dacă știe ceva de procesul care trebuia să înceapă în urmă cu un an, dacă într-adevăr a dispărut dosarul său penal și alte detalii. 
Femeia a refuzat politicos să vorbească despre subiect, singura precizare pe care a făcut-o fiind doar că dosarul nu a dispărut. Întrebată când a avut loc ultimul termen de judecată, Pintea a subliniat că nu mai e o persoană publică și că nu vrea să mai răspundă la întrebări. 
Reamintim că Sorina Pintea a fost trimisă în judecată pentru că ar fi pretins și luat două șpăgi: una de 10.000 de euro și una de 120.000 lei, bani ce reprezentau un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică. 

Singura explicație legală prevede o ilegalitate 
Îl lipsa unor clarficări din partea Tribunalului Cluj, cu toate că le-am solicitat, putem deduce un scenariu mai puțin grav decât cel în care DOSARUL a dispărut COMPLET. O variantă plauzibilă pentru care dosarul nu a mai ajuns pe masa celor de la Curtea de Apel Cluj pentru a se tranșa definitiv legalitatea rechizitoriului ar fi ca judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Cluj, cel care a decis că procesul poate să înceapă, nu a motivat soluția dată în 12 aprilie 2021, cu toate că trebuia să facă acest lucru în 30 de zile de la pronunțare. 
Probabilitatea ca faptele descrise de procurori ca fiind săvârșite de către Sorina Pinea să fie prescrise este una foarte mică. Fostul ministru este trimis în judecată pentru infracțiuni ce pot fi pedepsite cu închisoarea între 3 și 12 ani, motiv pentru care termenul de prescriere de 10 ani (de la începerea urmăririi penale, din 2019) ar fi în 2029. Dacă dosarul REAPARE în circuit, procesul se mută pentru o perioadă la CURTEA de Apel Cluj care poate să întoarcă dosarul la procurori sau să confirme decizia de legalitate a rechizitoriului, ca doar după să fie dezbătute probelele de la dosar, iar Pintea să își demonstreze nevinovăția. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *