In vizor

Dosar penal pentru viol la Untold. Poliția confirmă pentru Libertatea. Și ne confirmă și o tentativă de mușamalizare a faptei

Poliția a deschis dosar penal pentru infracțiunea de viol, după ce în noaptea de 5 spre 6 august, o femeie a sesizat Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, la festivalul Untold. Surse au povestit pentru Libertatea că „agresiunea și violul ar fi avut loc în spatele scenei, în zona băilor”. Organizatorii au știut de situație, dar transmit că persoana reclamantă nu a depus plângere.

  • NOTA REDACȚIEI ZIAR DE CLUJ: Ca să vezi: ”organizatorii au știut despre viol” dar, dacă ”persoana n-a depus plângere”, s-au făcut că plouă. Dar nesesizarea unei fapte penale nu constituie în sine o faptă penală? Întrebăm și noi pentru organele în drept care nici ele nu au sesizat nimic, din contră, veți vedea, în ciuda legii invocate, au informat despre procedură organizatorii Untold (probabil ca să doarmă liniștiți, că nu va transpira nimic către presă).

Peste 420.00 de oameni au participat la festivalul de muzică Untold, în perioada 3-6 august, aflat la cea de-a opta ediție în acest an. Cel puțin așa au declarat ”bombastic” organizatorii, care au și transmis presei de chitanțier cu 70 de milioane de euro ”au intrat în economia Clujului”, iar aceasta a preluat, ca în fiecare an, pe bani de semințe, știrea.

Numai ce să vezi? În penultima seară de festival, pe 5 august 2023, o fată, cetățean străin, a acuzat că a fost violată în incinta festivalului Untold din Cluj-Napoca. În plus, conform surselor ziarului, ea ar fi reclamat și o agresiune fizică.

„S-a întâmplat în spatele unei scene”

„Din ce înțelegem, s-a întâmplat în spatele unei scene. Așa am înțeles noi. Ni se pare foarte grav ce s-a întâmplat, dar povestea n-a răsuflat pe nicăieri”, explică pentru Libertatea un reprezentant al forțelor de ordine prezent la festival.

Cum să răsufle când autoritățile locale sunt la dispoziția acestul festival pe GPL de manele electronice pe stick?

„Fata a sesizat autoritățile noaptea, în jurul orei 00:30. Agresiunea și violul reclamate au avut loc în zona băilor”, adaugă acesta.

Prin urmare, cetățeanul străin a reclamat agresiunea autorităților. Care s-au prevalat de faptul că nu s-a depus reclamație scrisă (de unde era să știe cetățeanul străin care este procedura?), ca să încerce o mușamalizare în interesul imaginii festivalului.

Abia după  trei săptămâni de la sesizarea faptei, IPJ Cluj a catadicsit să dea un răspuns: dosar penal pentru viol

Pe 11 august, Jandarmeria Mobilă Cluj a transmis, la solicitarea ziarului, că „efectivele de jandarmi prezente la misiune au fost sesizate cu privire la producerea prezumtivă a unei astfel de fapte” în cadrul festivalului Untold.

Libertatea a adresat o întrebare și către IPJ Cluj pe 6 august, iar răspunsul a venit după mai bine de trei săptămâni.

În document, poliția confirmă că a fost înregistrat un dosar penal ce vizează infracțiunea de viol în noaptea de 5 august.

La nivelul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Biroul de Investigații Criminale a fost înregistrat un dosar penal ce vizează infracțiunea de viol. Organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la fapta care s-ar fi produs în data de 05.08.2023, efectuând cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Fapt ascuns de către IPJ Cluj în toate raportările de presă. De ce, tovarășii de la IPJ Cluj? Vă lăudați cu fiecare bășină, dar când e să acoperiți fapte grave, dinspre comunicarea voastră se aude doar bâzâitul muștelor la rahatul pe care doriți să-l dosiți.

Că, de data aceasta, IPJ Cluj face recurs la lege. Cică ”rmărirea penală este nepublică, conform art. 285 din Legea nr.135/2010.”

Art. 285 Noul Cod de Procedură Penală Obiectul urmăririi penale Dispoziţii generale

Noul Cod de Procedură Penală actualizat 2023 – Legea nr. 135/2010

Obiectul urmăririi penale

(1) Urmărirea penală are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârşit o infracţiune şi la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.

(2) Procedura din cursul urmăririi penale este nepublică.

Procedura este nepublică, nu comunicarea faptei și existența acesteia, altfel înseamnă că ați încălcat legea cu fiecare buletin informativ în care ați comunicat presei deschiderea de dosare penale. Așadar vorbim despre MUȘAMALIZARE, BATISTA PE ȚAMBAL, ar cam trebui să vă fie rușine să fiți părtași la așa ceva.

În fine, conform Libertatea,  ”Poliția nu a oferit mai multe detalii despre locul în care ar fi avut loc infracțiunea sau în ce circumstanțe s-ar fi petrecut aceasta.”. Ceea ce se încadrează în articolul de lege CPP invocat.

Ce spun organizatorii Untold despre ascunderea acestui incident deosebit de grav?

Contactat de Libertatea, Edy Chereji, Chief of Public Affairs Untold, a transmis că în timpul festivalului „am fost informați de către reprezentanții M.A.I. de faptul că o persoană adultă a sesizat o agresiune sexuală și că, conform procedurilor, Poliția a deschis un dosar în vederea soluționării cazului”.

Reprezentanții Untold au adăugat însă că, în aceeași zi, au fost informați că „persoana reclamantă a refuzat să depună plângere și că a refuzat controlul medical de specialitate, care se impune în astfel de cazuri”.

Păi, dragă conducere a IPJ Cluj, transmiterea de astfel de informații către organizatorii Untold (ca să doarmă liniștiți, presupunem), nu se bate cap în cap cu motivul invocat de a nu pune la curent opinia publică cu această gravă faptă penală? Adică organizatorilor Untold li se pot da detalii de procedură („persoana reclamantă a refuzat să depună plângere și că a refuzat controlul medical de specialitate, care se impune în astfel de cazuri”), contrar legii invocate? De fapt, nu este prima dată când organizatorii Untold sunt tratați a fi deasupra legii, iar organele în drept ale statului, preșul de care se șterg aceștia!

Conform Libertatea, întrebați ce măsuri concrete iau reprezentanții Untold pentru a preveni situații de agresiune sau abuz sexual, fizic, aceștia au transmis că au fost mii de lucrători MAI la festival, alături de care fac „planul de măsuri menit să ofere siguranța participanților și să minimizeze orice risc”.

Ziarul a întrebat și dacă au mai fost sesizări, de-a lungul celor opt ediții, cu privire la astfel de situații, dar reprezentanții au spus că toate edițiile Untold s-au desfășurat „fără incidente majore”.

CEEA CE ESTE O MINCIUNĂ MAJORĂ. Dar ce să te aștepți la adevăr de la organizatorii Untold? Și ăștia mint după cum respiră, ca mentorul lor, Emil Boc

Ziar de Cluj a scris cum la ediția din 2017, în văzul minorilor care au acces nepermis de nelimitat la acest festival, s-a consumat un act sexula în tribune.

CITEȘTE ȘI:

Este legal ca minorii să aibă acces la un festival nocturn unde se consumă alcool, unde doi tineri au fost surprinși făcând sex?

Și ar mai fi o sinucidere la ediția din 2015, a unui tânăr pompier din Baia Mare.

„În jurul orei 9.00, Poliția a fost sesizată cu privire la faptul că un bărbat a fost găsit spânzurat de un gard pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca. Acesta a fost identificat, avea 25 de ani și era din Baia Mare. Polițiștii fac cercetări pentru stabilirea circumstanțelor care au dus la decesul acestuia, cadavrul fiind transportat la IML în vederea efectuării necropsiei”, a spus Jucan.

Surse judiciare au declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că tânărul avea pe încheietură o brățară de acces la Festivalul Untold și că la fața locului au fost descoperite mai multe cutii goale de bere.

„Tânărul era decedat cu câteva ore înainte de a fi anunțată Poliția. Necropsia ne va spune ora decesului și dacă, în afară de bere, mai consumase și altceva”, au spus sursele citate.

Ar mai fi prezența permanentă a drogurilor la acest festival, cea a accesului tot mai lax al minorilor la acest festival (și la ultima ediție, Cazul Gheboasă a demonstra cu prisosință ce efect nociv are această încălcare a legii), cea a încălcării Legii Artificiilor, care anul acesta era să se lase cu o tragedie, care a fost foarte rapid tratată cu indolență de autoritățile complice cu organizatorii.

CITEȘTE ȘI:

NIMIC DESPRE ILEGALITĂȚILE DE LA UNTOLD, TOTUL DESPRE GHEBOASĂ? Curat constituțional, Coane Emile!

Joi, în jurul orei 01:30, a mai fost un incendiu pe scena principală fix când UNTOLDSuperbet era la un apogeu “muzical”. Scena a luat foc tot de la efectele pirotehnice și s-a intervenit prompt pentru a evita un dezastru. Este un incident repetitiv pentru că acum patru ani un echipament de pe scenă a luat foc.

CITEȘTE ȘI:

Doru Șupeală: Untold, lăcomia care (va) ucide

Prin urmare, ce să ne mirăm că acest Chereji minte ca o servitoare prinsă cu tacâmurile de argint vârâte sub fuste?

Tot incidente sunt și cele enumerate de Libertatea și despre care Ziar de Cluj a scris, în ciuda încercărilor de minimizare a faptelor încercate chiar de către Chereji în mesaje trimise ziaristului Liviu Alexa, patron al televiziunii locale NCN și al Ziar de Cluj

  • Amenzi pentru artiști, pentru organizatori și dosare penale pentru șoferi Mai mulți artiști au fost amendați cu câte 1.000 de lei, de către Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, pentru «proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora»”, după concertele susținute pe scenele festivalului Untold. Artiștii sancționați sunt trapperul Gheboasă, rapperul Macanache și membrii trupei Paraziții.

CITEȘTE ȘI:

Jandarmeria Cluj aplică o frecție Untold, după ce numai Ziar de Cluj a scris că erau blocate căile de acces în timp ce scena principală ardea de la artificii: Amendă de 2.500 de lei. Atâta ”valorează” punerea în pericol a zeci de mii de festivalieri

  • Și organizatorii festivalului Untold au fost amendați de către inspectorii de la ISU Cluj (în bătaie de joc față de gravitatea faptei), cu suma de 2.500 de lei pentru blocarea căilor de acces pe stadionul Cluj Arena la concertul Imagine Dragons. Amenda a fost achitată în aceeași zi, au precizat cei de la ISU. La concertul susținut de trupa americană Imagine Dragons au participat peste 115.000 de oameni, au transmis organizatorii numărul record, dar și dublu față de cel admis de ISU pentru Arena Cluj, de 63.800 de persoane.
  • 40 de dosare de cercetare penală au fost întocmite și de Poliția Rutieră, în trafic, pentru șoferii depistați sub influența substanțelor psihoactive (32), sub influența băuturilor alcoolice (1), pentru conducere fără permis (5) și pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, conform IPJ Cluj.

Peste 300 de jandarmi și aproximativ 400 de polițiști au asigurat zilnic „măsurile de ordine publică, investigații criminale, investigarea criminalității economice, rutieră, arme și substanțe periculoase, acțiuni speciale și prevenire”, anunța un comunicat al Prefecturii Județului Cluj alături de MAI în 3 august, înainte de startul festivalului.

Se pare că au cam fost nu ca să protejeze cetățenii, ci pe organizatorii festivalului...

 

PS: FOTOGRAFIA MAIN ESTE DE LA EDIȚIA DIN 2017 A UNTOLD, CEA ÎN CARE, CONFORM DECLARAȚIILOR LUI CHEREJI, NU S-A ÎNTÂMPLAT NIMIC