Politica

Dominic Fritz îl acuză pe Boc de „exercițiu de imagine” pe seama Alianței Vestului: „Nu a avut nici o finalitate”

Alianța Vestului, un proiect inițiat în urmă cu doi ani de zile, cu prilejul Centenarului Marii Uniri și care a dezbinat mai degrabă România, decât a consolidat-o, se găsește în moarte clinică, dovedindu-și caracterul speculativ-publicitar: „Doar un exercițiu de imagine”, astfel este apreciat proiectul de primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Alianța Vestului a reușit să creeze destulă rumoare la nivel național, iar în Ardeal a avut doar menirea de a suscita orgoliul provincial al clujenilor care și-au pus speranța într-un proiect pompieristic anunțat cu emfază de Emil Boc, alături de Ghoerghe Falcă, primarul de atunci al Aradului, Nicolae Robu, primarul de atunci al Timișoarei și Ilie Bolojan, primarul de atunci al municipiului Oradea. 

CITEȘTE ȘI„Alianța Vestului”, copia fidelă a proiectului unui cluster din Alba. Cum a “plagiat” Emil Boc ideea și a transformat-o în material de campanie electorală

Acum, după cum Ziar de Cluj semnala în repetate rânduri, Alianța Vestului se află în moarte clinică, după ce bula de săpun publicitar s-a spart:

CITEȘTE ȘIAlianța Vestului, în moarte clinică: Oradea, nr. 1 la atragerea fondurilor europene, a importat trei cargouri cu materiale sanitare din China și a distribuit tablete inteligente pentru elevi. Clujul privește de pe margine

Gheorghe Falcă a devenit între timp europarlamentar, Nicolae Robu a pierdut primăria, Ilie Bolojan a preluat noul mandat de la conducerea Consiliului Județean Bihor. 

Doar primarul Emil Boc e neschimbat. Singurul dintre cei 4 oficiali care a reușit să creeze furtună într-un pahar cu apă pe seama Alianței Vestului: clujenii trebuiau deja să călătorească cu transportul public din orașele așa-zisei alianțe cu aceleași bilete de la CTP Cluj-Napoca, a fost ales chiar sediul așa-zisei alianțe – în orașul de pe Bega, dar proiectele concrete nu s-au mai realizat.

CITEȘTE ȘIAlianța Vestului, marele fâs electoral cu ZERO realizări

Consiliul local s-a întrecut cu joaca și a aprobat chiar un buget în acest sens: fiecare clujean contribuie la susținerea unui proiect fantomatic.

Cca 165.000 euro anual reprezintă plata efectuată din buzunarul clujenilor pentru funcționarea Alianței Vestului

CITEȘTE ȘIAlianța Vestului: o tovărășie ce îi costă pe clujeni 165.000 de euro pe an

Fiecare clujean cotizează cu 0,5 euro/an pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare a aparatului tehnic-operațional al Alianței Vestului. În total, este vorba de cca 162.000 euro.

De asemenea, Clujul participă cu o contribuție de 20.000 lei la constituirea patrimoniului asociației.

CITEȘTE ȘIAlianța Vestului nu e pe gratis. Clujenii plătesc salariile membrilor asociației

Acum, primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat că „a auzit” de Alianţa Vestului şi că aceasta a fost, până acum, „doar un exerciţiu de imagine”.

Ce nu a reușit Boc, face Fritz

Dominic Fritz a anunțat în cadrul unei conferințe că vrea să ia legătura cu primarii din oraşele care alcătuiesc această alianţă şi le va propune să implementeze, împreună, proiecte concrete. 

Dacă aceste proiecte nu se vor concretiza, cei care formează Alianţa Vestului ar trebui să recunoască faptul că acesta „nu a avut o finalitate”, este de părere Fritz, citat de stiripesurse.ro

„Am auzit de Alianţa Vestului, din păcate, până acum a fost doar un exerciţiu de imagine şi cumva a rămas pe hârtie această idee, aş vrea să continui această Alianţă, dar să avem proiecte concrete. 

La începutul anului viitor voi discuta cu partenerii, dar să avem un plan de implementare a proiectelor. 

Dacă nu avem acest plan, să recunoaştem că Alianţa nu a avut o finalitate”, a declarat Dominic Fritz, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

În 8 decembrie 2018, primarii de la acea vreme, Nicolae Robu (Timişoara), Emil Boc (Cluj-Napoca), Gheorghe Falcă (Arad) şi Ilie Bolojan (Oradea) au semnat, la Timişoara, documentele de înfiinţare a Alianţei Vestului, iniţiativa prin care se dorea în special atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică a zonei de vest a ţării.

Iniţial, acţiunea celor patru primari a fost numită Patrulatera Vestului, însă având în vedere interesul mare pentru proiect arătat de alte administraţii publice locale din vestul ţării, odată cu semnarea acestui document, numele asocierii s-a schimbat din Patrulaterala Vestului în Alianţa Vestului (AVE), pentru a se evidenţia caracterul ei deschis.

Semnarea documentului a avut loc la sediul Primăriei Timişoara. Ulterior, Primăria Timişoara a anunţat că a alocat şi un sediu pentru Alianţa Vestului, în clădirea primăriei vechi din Piaţa Libertăţii.

Ce au promis, ce n-au făcut

Celebra alianță nu a reușit măcar să pună de-o platformă oficială, cu toți specialiștii IT din Cluj, din care să aflăm ce proiecte și, desigur, realizări a bifat.

Toate proiectele au fost share-uite prin intermediul mass-mediei, a declarațiilor simandicoase și nimic mai mult. 

La un moment dat, Alianța își propunea următoarele:

– promovarea unui set comun de infrastructuri specifice, printre cele mai importante fiind proiectele Autostrada Transilvania, Autostrada ViaCarpathia, Autostrada Timișoara-Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între cele patru orașe, dezvoltarea unei rețele de transport public intra și inter regional, respectiv creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren/ tramvai/ troleibuz/ autobuz electric/ metrou. 

– un pachet de facilități oferite agenților economici, susținerea parteneriatelor între universități, mediul de afaceri și administrația publică locală. 

 AVE își propunea să sprijine construirea Spitalelor Regionale de Urgență Cluj și Timișoara, ca poli de interconectare cu spitale județene. 

Și alte proiecte bombastice de acest fel.

La un moment dat, clujenii înghițeau promisiunea că vor călători în oricare din celelalte trei orașe, Oradea, Timișoara, Arad, cu un simplu bilet de la CTP Cluj-Napoca. 

N-a fost să fie. 

S-a mai semnat un acord pentru un proiect, de 7,3 miliarde de lei, de electrificare a liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. În acest demers, Timișoara a rămas pe dinafară. Iar proiectul a încăput într-un sertar din cauza pandemiei. 

Din păcate, chiar în timpul stării de urgență, în plină pandemie de coronacriză, când materialele sanitare lipseau din spitalele clujene, iar farmaciile din Cluj-Napoca anunțau: NU AVEM MĂȘTI, celebra Alianță a Vestului nu a găsit acea picătură de solidaritate atât de necesară pentru eforturi comune. 

În toată această perioadă, clujenii s-au mângâiat cu gândul că sunt primii.

Orgoliul ardelenesc s-a înfierbântat la gândul metroului de peste 30 de ani lumină, iar reprezentanții municipalității clujene au continuat să facă poze pentru paginile personale de socializare.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *