In vizor

Doi clujeni care dețin un teren în pădurea Făget vor să obțină de la Primărie dreptul să construiască

Proprietarii unui teren situat în pădurea Făget cer Primăriei să le de-a dreptul să construiască sau să îi despăgubească pentru faptul că ei nu pot valorifica terenul pe care îl dețin. 

Prin plângerea prealabilă proprietarii terenului solicită modificarea încadrării terenului pe care îl dețin în Făget din zonă verde-pădure într-un UTR care să permită construirea.  Proprietarii susțin că terenul situat în Colonia Făget avea statutul de teren construibil, fiind încadrat în PUZ Făget din 1999.  

„La momentul la care subsemnații am dobândit dreptul de proprietate asupra terenului acesta avea statutul de teren construibil, fiind și considerentul unic pentru care subsemnații am achiziționat bunul imobil. Schimbarea regimului economic al terenului echivalează cu o adevărată expropriere și suntem îndreptățiți la o dreaptă și prealabilă despăgubire”, au transmis proprietarii.

Primăria Cluj-Napoca menționează că terenul este situat în Făget și are înscrisă în CF categoria de folosință pădure. Atât în vechiul PUG aprobat în 1999 cât și în noul PUG aprobat în 2014 terenul este încadrat în categoria păduri în intravilan. Amplasarea construcțiilor în zonele împădurite se va face numai cu aprobarea Inspectoratului Silvic, iar la utilizări interzise se menționează: orice construcție care ar deranja cadrul natural. PUZ-ul la care fac referire petenții s-ar referi la un alt teren care a fost în timp parcelat. 

„Zona nu era construibilă în sensul menționat de petenți, fiind necesară aprobarea Inspectoratului Silvic și reglementarea urbanistică prin PUZ sau PUD. Terenul avea și anterior noului PUG folosința pădure și nu se putea construi decât cu aprobarea autorității mai sus menționate, o asemenea cererea nefiind obligatoriu a fi aprobată, fiind la latitudinea autorității competente aprobarea unei asemenea cereri”, este punctul de vedere al Primăriei Cluj-Napoca.

În ceea ce privește despăgubirile solicitate de către proprietari, Primăria transmite că: Regimul terenurilor nu a fost drastic modificat și nu suntem în prezența unei exproprieri de fapt sau a unei încălcări a dreptului de proprietate. De o eventuală expropriere s-ar putea discuta doar dacă municipalitatea ar decide să facă o investiție în zonă 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *