Anchete

Doi clujeni au fugit cu mașini de lux închiriate de la PHP. Mercedesul și BMW-ul valorează peste 65.000 de euro

Firma rent-a-car PHP Company a închiriat unor țepari un Mercedes CL și un BMW 525 pentru mai multe zile, iar după expirarea termenului de ”împrumut”, compania s-a trezit fără mașini. În cazul uneia dintre acestea s-a găsit un GPS abandonat într-o locație pustie, iar în cazul celeilalte nu a mai existat nici o urmă de localizare.  

Adrian Constantinescu și Marian Micu s-au prezentat la sediul PHP pentru a închiria pe mai multe zile două mașini de lux și au achitat în avans perioada de închiriere.  În scurt timp, după ce au obținut mașinile, cei doi au demontat aparatele GPS de pe mașini și le-au conectat la o baterie, care să emită un semnal static, pentru ca cei de la firma de închirieri să nu se prindă că au sustras mașinile.

Potrivit surselor apropiate anchetei, cei doi au folosit aparate de detectare pentru a localiza unde erau ascunse GSP-urile, ei fiind ”experți” în acest acest tip de înșelăciune. Unul dintre aceștia a mai țepuit o firmă cu un Porsche Cayenne și o altă companie din Iași, cu un Audi A5.

„Țepele acestea au devenit un fenomen și din păcate nu există un suport legislativ care să se stopeze chestia asta. Majoritatea firmelor rent-a-car se expun acestor riscuri, mai ales că această faptă este încadrată ca abuz de încredere. Cei doi și-au însușit un Mercedes CL și un BMV 525. Am sesizat autoritățile în urmă cu două săptămâni pentru că expirase perioada de închiriere și nu le returnaseră. Oamenii ăștia strâng mașini din toată țara și nimeni nu le prea poate face nimic, din păcate. În orice țară, după 24 de ore de când nu s-a returnat mașina se transferă fapta la furt, în România acest lucru nu se întâmplă. Nu interesează pe nimeni să ne ajute. Noi plătim atât de multe taxe și impozite pe acest segment și încercăm să facem o afacere, însă nu suntem protejați prin legi clare. Ia omul mașina, dă jos GPS-ul, îl găsești în tufișuri, pus pe o baterie și poliția cu procuratura îi dau doar control judiciar. Adică omul poate să colecteze în continuare alte zeci de mașini și dă cu subsemnatul odată pe săptămână. Mi se pare absurd”, a declarat unul dintre patronii PHP Company, Daniel Miclea.

 

Depistați cu ajutorul polițiștilor de la SIC și Turda

„Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, cu sprijinul polițiștilor din Turda și al Direcției Operațiuni Speciale, au depistat doi bărbați bănuiți de comiterea unor fapte de înșelăciune.

Conform probatoriului administrat, în perioada 17.06. – 23.06.2018, cei doi ar fi închiriat două autovehicule de la o societate de profil din Cluj-Napoca și nu le-ar mai fi restituit. După data scadenței contractelor încheiate, cei în cauză nu au mai putut fi contactați de către reprezentanții societății, iar autovehiculele nu au putut fi localizate, fiind demontat sistemul de localizare GPS.

În urma sesizării faptelor organelor de poliție, cei în cauză au fost depistați pe raza municipiului Turda, stabilindu-se că este vorba despre doi bărbați în vârstă de 30 și 33 de ani, din Viișoara și Turda. Față de cei doi a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Prejudiciul reclamat de societatea în cauză a fost estimat la circa 300.000 de lei (echivalentul a 65.000 euro), reprezentând valoarea autoturismelor”, arată reprezentanții IPJ Cluj.

 

Fenomen de amploare

 

„Acești oameni cu asta se ocupă. Noi implementăm tot felul de filtre de siguranță, dar ei reușesc să le ocolească. Firmele din acest domeniu se confruntă zilnic cu astfel de situații. Am încercat să ne protejăm cât de bine putem. Dar ei găsesc abordări noi.

Nu există în România nici o poliță de asigurare care să te ajute. Orice poliță de asigurare CASCO te de despăgubește dacă prezinți dovada de la poliție că este vorba de furt. Dar încadrările la aceste fapte sunt altele: abuz de încredere sau înșelăciune. Ei știu că acestea sunt infracțiuni ușoare și își permit.  Strâng mașini din toată țara și nimeni nu le face nimic. Și acum, au fost reținuți și din câte am înțeles le-au dat control judiciar. Ce e asta? Asta înseamnă că mâine ei vin și iau alte mașini. Cei doi care au luat mașinile de la noi, lucrează și prin interpuși ”curați”. Care vin, iau mașini și apoi declară că le-au dat lor”, a mai adăugat Daniel Miclea. 

Cât despre cei doi infractori, Adrian Constantinescu și Marian Micu, Parchetul Judecătoriei Turda continuă urmărirea penală, iar polițiștii încearcă să  recupereze cele două autovehicule.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version