Din oras

Doi bloggeri au plecat sa promoveze Clujul prin Europa, cu bani de la Bucuresti

Bloggerii Dan Ciulea si Gabriel Aldea au pornit astazi intr-o calatorie prin 16 orase in care vor avea intredeveri cu responsabilii proiectelor Capitala Culturala Europeana (CCE), vor filma parerilor oamenilor de pe strada despre cum au le schimba acestea orasul si vor urca totul pe Internet. Toate acestea au ca scop promovarea candidaturii Clujului la mult ravnitul titlu din 2021, precum si schimbul de experienta cu orase care au fost, sunt sau vor fi astfel de capitale. Totusi, cei doi nu au gasit prea multi sponsori pentru demersul lor la Cluj, asa ca salvarea a venit de la Bucuresti. 

Cei doi au plecat astazi, in jurul pranzului, cu o masina oferita de un sponsor din Capitala, acelasi care le plateste si combustibilul de care au nevoie pe parcursul calatoriei. Tot din Bucuresti este si firma care le-a oferit cazarea in calatorie.

„Cjx.ro este un proiect inceput din luna august anul trecut, momentul in care cei doi au venit la noi cu ideea. Uite ca dupa 10 luni ajungem sa il demaram. Este un proiect important pentru noi, ca oras candidat la titlul de CCE pentru simplul motiv ca vom reusi sa parcurgem doua din multele criterii de evaluare din partea juriului. Primul se refera la implicarea societatii civile, a clujenilor, a ONG-urilor in acest proiect. Cei doi bloggeri demonstreaza interesul clujenilor. Al doilea criteriu se refera la contactele pe care pe care ei le vor stabili pe parcursul calatoriei lor in cele 16 orase pe carele vor vizita. In acest sens, este important sa putem demonstra juriului ca am cautat sa luam experienta si exemplul de bune practice ale altora pe care sa le folosim in demersul nostru. De fapt, pe langa cele 16 orase mai este unul, Sibiul, pe care il vor vizita la intoarcere”, a precizat Florin Morosanu, director executiv al Asociatiei Cluj-Napoca CCE 2021. 

Dan Ciulea s-a aratat putin emotionat inaintea plecarii, insa cu „emotii constructive”. 

„Cele mai mari asteptari le avem de la Riga, oras care in acest an este CCE. Primul popas va fi la Pecs. In fiecrae oras vizitat avem stabilite intalniri cu asociatiile care se ocupa de castigarea titlului, vom vedea orasul si ce s-a schimbat datorita candidaturii. Am luat si mape de prezentare a Clujului pe care le vom lasa cadou dupa fiecare vizita”, a precizat bloggerul, marturisit ca va purta cu el o bratara daruita de sotia sa, ca sa ii poarte noroc. 

Totul va dura 35 de zile, iar bugetul total este de aproximativ 7.000 de euro. 

„Finantarile au fost destul greu de obtinut, nu insa si imposibil.Mai receptive au fost firmele din Bucuresti decat cele de la Cluj”, a marturisit el. 

Intrebat de jurnalistii de televiziune ce oras crede ca ar trebui sa castige titlul de CCE, Ciulea a mentionat Clujul „pentru ca si-a dat interesul si s-a gandit la acest lucru timp, plus ca este un oras care ar putea sa sustina aceasta titulatura”. 

„Nu am emotii, abia asteptam sa ajungem. Familia mea a aflat dupa ce am propus proiectul, apoi le-am spus ca voi pleca o luna vara aceasta.Intamplarea face ca ne vom si vedea, pe parcurs. Din cele 16 orase am mai fost in Kosice si Florenta. Sunt nerabdator sa ajungem la San Sebastian si la Riga. Prefer marea si, din fotografiile pe care le-am vazut, San Sebastian arata extraordinar. Nu cunosc ce se intampla la Timisoara sau Iasi, dar sunt in Cluj de 7-8 ani, am vazut cum a evoluat si cred ca are potential sa mai evolueze in continuare”, a declarat si Gabriel Aldea. 

Mai exact, traseul celor doi va include orasele Pecs, Linz, Maribor, Genoa, Marseille, San Sebastian, Guimaraes, Lille, Mons, Luxembourg, Essen, Leeuwarden, Riga, Plzen, Wroclaw si Kosice. Vor sta cate o zi-doua in fiecare dintre ele. 

„Noi i-am ajutat cu intermedierea contactului cu asociatiile care se ocupa ori s-au ocupat de proiectele CCE si sfaturi. Pe langa intalnirile acestea, vor filma oameni de pe strada care vor povesti in ce fel le-a schimbat CCE orasul, cu bune si rele sau, dupa caz, ce asteptari au. Bloggerii vor avea de scris despre fiecare experienta si vor trimite la Cluj toate datele si inregistrarile, acestea trebuind sa fie traduse in in engleza. Totul va fi pus in timp util pe siteul cjx.ro si pe site-ul asociatiei noastre. Vor avea intalniri-surpriza in orase, cu alti oameni din Cluj pe care ii veti recunoaste. E un proiect unic, pentru ca pana acum nu s-a gandit nimeni sa faca asa ceva.Toate acestea ne vor ajuta sa raspundem la intrebarea: ce alte orase si experiente ati contactat”, a precizat Morosanu. 

Proiectul a fost initiat, conform unui comunicat al Asociatiei Cluj-Napoca 2021 CCE „pentru sustinerea candidaturii Clujului la titlul „Capitala Culturala Europeana 2021”, prin promovarea orasului ca destinatie turistica, oras Capitala Europeana a Tineretului 2015 si ca posibila viitoare Capitala Culturala Europeana”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *