Din oras

Doi ani pentru studiul de fezabilitate pentru Turnul Pompierilor

Primaria a preluat in administrare in 2011 de la Federatia Nationala a Pompierilor din Romania Turnul Lacatusilor, cunoscut sub denumirea de Turnul Pompierilor pentru ca Federatia nu s-a achitat de obligatiile de a promova edificiul.

“In prezent, turnul isi pierde utilitatea si mostenirea istorica, ramas in paragina din cauza lipsei de fonduri si a proastei gestionari din partea detinatorilor actuali.In ultima perioada, in mass-media clujeana au aparut o serie de articole care sesizeaza lipsa de preocupare a autoritatilor fata de destinul tragic al acestui monument istoric. Urmare acestor sesizari si avand in vedere faptul ca Municipiul Cluj-Napoca aspira la titlul de Capitala culturala europeana, proiect in care o componenta importanta o constituie grija deosebita pentru conservarea si introducerea in circuitul turistic a monumentelor istorice, Directia patrimoniul municipiului si evidenta proprietatii a transmis Federatiei o adresa prin care ii solicita un raport privind modul de indeplinire a obligatiilor asumate. Pana la inceheierea acestui raport FNPR nu a raspuns solicitarii”, se arata in motivarea hotararii de Consiliu Local din 2011.

Numai ca nici Primaria, actualul detinator, nu a facut treaba mai buna cu readucerea Turnului in circuitul turistic decat Federatia de Pompieri pe care o critica. Dupa preluarea cladirii singura schimbare a fost lacatul, care a ramas pe usa inca de atunci. La finalul anului 2011, seful Directiei de Turism din cadrul Primariei declara ca se cauta un concept pentru reabilitarea Turnului si ca acesta va fi o prioritate pentru anul 2012.

A trecut anul si nu s-a intamplat nimic, a mai trecut o jumatate de an si Turnul Pompierilor zace inchis. Tot ce se va face anul acesta, in doi ani de la preluarea obiectivului, este un studiu de fezabilitate. Inca se cauta un concept pentru Turn.

“In acest moment se lucreaza la caietul de sarcini in vederea publicarii unui anunt de achizitie de servicii pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate, obiectiv prevazut In bugetul pe anul 2013. Acest document va prevedea tema de proiectare, respectiv functiunile posibile ale acestui obiectiv istoric, care sa puna in valoare aceasta cladire. Printre acestea se numara cele de spatiu expozitional, cupola de observare panoramica, spatiu multifunctional pentru activitati culturale. Avand vedere ca exista posibilitatea identificarii unor surse de finantare nerambursabila pe perioada programatica 2014 – 2020, municipalitatea analizeaza si posibilitatea aplicarii pentru obtinerea de fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea Turnului Pompierilor”, au declarat reprezentantii Primariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *