Ce se alege de reclamatiile facute impotriva doctorilor si cercetati de Colegiul Medicilor din Cluj? Aproape toate sunt finalizate cu stingerea actiunii disciplinare. In 2012, Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor a dat un avertisment si o mustrare, iar anul acesta a fost inregistrat un vot de blam.
Medicii clujeni sunt reclamati la Colegiul Medicilor din diferite motive. Spre exemplu, intr-unul dintre cazuri, Aurelia Necula a reclamat esecul unei interventii chirugicale suferite la Clinica Ortomed-Alex Bucur din Cluj-Napoca si a solicitat returnarea sumei de 15.000 de lei. Drept rasuns, Colegiul Medicilor din Cluj a precizat ca nu poate oblige medicii la despagubiri material catre pacienti, deoarece “eventualele riscuri ale actuluio medical au fost asumate de catre pacienta prin semnarea Consimtamantului informat”.
Un alt pacient, Arcadie Hoca a reclamat la Colegiul Medicilor ca i-a fost refuzat un control de specialitate in ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie, control solicitat prin scrisorile medicale ale Clinicii de Ortopedie si Traumatologie. Drept raspuns, Colegiul Medicilor a aratat ca medicul intimat in acest caz a respectat anumite prevederi legale.
Multe dintre plangerile inaintate la Colegiul Medicilor vin dupa decesul in spital a persoanelor. In cea mai mare parte a cazurilor insa, dupa analiza dosarului, medicii sunt scosi nevinovati. Spre exemlu, in dosarul 2.846/2012, familia Ambrus a cerut explicatii cu privire la decesul fiului lor Abrus Cristian.
“In urma studierii documentatiei aflate la dosar si a referatului de specialitate, Comisia Departamentului de Jurisdictie Profesionala a Colegiului Medicilor Cluj, a concluzionat ca medicii intimati au oferit ingrijire si terapie adecvata pacientului Ambrus Cristian Catalin si au avut o relatie corespunzatoare cu pacientul si apartinatorii acestuia. Evolutia nefavorabila, spre deces, a fost favorizata de necomplianta la terapia cortizonica in cazul unei boli autoimune, de terenul cu obezitate si imunosupresie, care a permis instalarea sepsisului sever. In concluzie, Comisia Departamentului de Jurisdictie Profesionala a Colegiului Medicilor Cluj propune stingerea actiunii disciplinare”, se arata in solutionarea dosarului.
Ziar de Cluj a atras atentia si fata de cazul medicului Ionel Mircu. Acesta a transmis unui pacient de-al sau un mesaj jignitor, spunandu-i bolnavului de cancer ca mai are atat de putin de trait si numindu-l “nesimtit”. Si in aces caz, Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor a acordat un vot de blam, adica a dezaprobat comportamentul medicului de familie.
Potrivit unei statistici, in 2010 Comisia de Disciplina din cadrul Colegiului Medicilor Cluj a solutionat 14 dosare, soldate cu o mustrare si un vot de blam. In 2011 nu s-a acordat nicio mustrare in cele 12 cazuri semnalate. In 2012, din cele 15 reclamatii, una a fost solutionata cu un avertisment iar alta cu o mustrare. In sfarsit, anu acesta s-a acordat un vot de blam in cazul medicului Ionel Mircu.