Uncategorized

Doctoranzii UBB protesteaza, rectorul Ioan-Aurel Pop le cere banii de burse inapoi

Scris de 2,703

In timp ce doctoranzii Universitatii Babes-Bolyai se pregatesc sa reia maine protestele pentru neplata burselor din fonduri POSDRU, rectorul universitatii, Ioan-Aurel Pop acuza zeci de studenti ca nu si-au predat lucrarile la timp si li se vor cere banii inapoi. Academicianul mai spune ca UBB are, pe viitor, o rezerva in a mai accesa fonduri europene, iar pentru studiile doctorale se va organiza, din toamna, admitere pentru burse acordate de statul roman.

Rectorul UBB are si o veste buna: o parte din banii europeni au intrat in conturile universitatii, iar bursele restante vor fi platite in curand.

“Dupa cum se stie, in toata tara au fost probleme legate de platile din programul european de granturi POSDRU. Din motive variate, a caror analiza nu intra in tematica chestiunii de fata, programele europene destinate Romaniei din partea UE au fost un timp oprite si reluate recent. Am facut cinci demersuri la autoritatile romanesti de resort pentru grabirea virarii sumelor respective catre UBB. In acelasi timp, am facut fata cu succes unor controale detaliate, complexe si stresante, legate de derularea programelor europene incepute in anii 2007-2008. Vineri au fost virati o parte din bani. Prin urmare, bursele se vor plati foarte curand”, arata academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB Cluj.

Saptamana trecuta, cativa doctoranzi ai universitatii au protestat in fata sediului central al institutiei, cerand plata burselor, restante in unele cazuri de sase luni. De asemenea, ei au mai cerut si amanarea datei de sustinere a tezelor de doctorat, din motiv ca nu au avut resursele financiare sa-si duca la bun sfarsit lucrarile. In acest sens, universitatea a inaintat un memoriu Ministerului Educatiei, pentru a fi aprobata si schimbata data de sustinere a tezelor de doctorat.

Studentii care au proterstat fac parte din ultima generatie de doctoranzi POSDRU, in numar de 230, si au beneficiat de burse pe parcursul studiilor. Ei trebuie sa fie platiti, conform contractului, cu 1.850 de lei pe luna, iar in perioada de mobilitate in strainatate cu 4.000 de lei lunar.

Tinerii au reclamat, pe parcursul protestului,  lipsa de comunicare din partea UBB Cluj. Au fost chemati in prima zi de proteste la discutii, cand li s-a spus ca intarzierile apar din partea Guvernului.

In schimb, rectorul UBB nu vede nicio deficienta de comunicare.

“Am avut, din partea Rectoratului, un dialog cu studentii protestatari, explicandu-le situatia in care se afla institutia noastra. Vreau sa va reamintesc ca UBB a platit cel mai prompt si mai ritmic aceste burse doctorale, in comparatie cu toate universitatile din Romania. De asemenea, noi ne aflam printre putinele universitati care, neacceptand deschiderea unor linii de creditare oneroase la banci, suntem in stare de functionare, adica putem plati la timp salariile si ne putem achita, deocamdata, de obligatiile financiare curente”, se mai arata in raspunsul oficial transmis de rectorul UBB redactiei ziardecluj.ro.

Academicianul face referire la statul privilegiat pe care il au doctoranzii POSDRU, in comparatie cu ceilalti bursieri, si mai spune ca unii dintre ei si-au neglijat perioada de cercetare.

“Pe de alta parte, o bursa de stat doctorala in Romania este de circa 700 de lei. Bursierii in cauza au fost promotii experimentale privilegiate (in raport cu alti colegi), care s-au bucurat – desi cu anumite intermitente – de sume lunare mai mult decat duble, obtinute prin aplicatii facute de cadrele didactice ale UBB, pentru accesarea de fonduri europene. Dificultati sunt nu numai in plata regulata a burselor, ci si in indeplinirea obligatiilor contractuale de catre unii dintre studentii doctoranzi”.

Acuze grave: zeci de studenti vor trebuie sa dea banii de burse inapoi

“Avem zeci de studenti care nu si-au predat lucrarile la timp (nu au respectat termenele) si fata de care va trebui sa luam masuri de imputare a sumelor incasate ilegal”, spune rectorul Ioan Aurel Pop.

UBB are retineri in a mai accesa fonduri europene

“Va marturisesc ca, in conditiile tracasarilor si insecuritatii  acestor programe (cu regulamente definite destul de neclar din partea autoritatilor europene si romane in cauza), exista o mare retinere in a mai accesa alte asemenea fonduri in viitor. S-ar putea sa organizam admiteri la doctoratele din toamna numai cu bursele mici si putine date de statul roman, incat majoritatea celor admisi ar urma sa participe la programele doctorale fara bursa si (sau) cu taxa”, este concluzia rectorului UBB.

Ziardecluj.ro a scris despre situatia managerilor de proiect, care sunt platiti cu mii de euro pentru bunul mers al acestor programe si in cazul carora aceste intarzieri de plata nu au existat. Ioan Aurel Pop spune ca, in cazul personalului auxiliar, destinat programelor europene de la UBB,  plata se face in stricta concordanta cu legea. “Acest personal are regimul oricarui angajat cu contract de munca din Romania,
se ocupa de o multitudine de programe (nu numai de bursele doctorale) si, prin urmare, beneficiazade drepturile obisnuite prevazute in Codul Muncii. Cu alte cuvinte, plata salariilor acestor colegi este o obligatie a institutiei, independent de plata burselor doctorale, care plata, cum se vede, poate fi amanata (sau chiar oprita, in caz de nereguli grave) de catre autoritatile europene, de cele romanesti ori de ambele”.

In final, academicianul considera regretabil faptul ca studentii UBB nu si-au primit bursele la timp, si ii indeamna sa isi ceara in continuare drepturile. “Dar ii rog sa inteleaga si situatia noastra, sa accepte dialogul si sa protejeze venerabila institutie in care ne desfasuram activitatea cu totii”, incheie rectorul.

Foto: citynews.roULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 7 hours In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 8 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 17 hours Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 18 hours Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 18 hours Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 20 hours Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 1 day In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 2 days In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 2 days In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 2 days Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE