Din oras

Doctoranzii de azi, somerii de maine

Scris de 1,387

Universitatile clujene produc, pe banda rulanta, doctoranzi. In acest an, la principalele institutii de invatamant superior din oras, cerceteaza peste 1.500 de tineri doctoranzi. Specialistii in resurse umane sustin ca piata fortei de munca din Cluj-Napoca nu ii poate integra pe toti tinerii doctori in concordanta cu studiile lor. De cealalta parte, absolventii de doctorat gasesc cu greu posturi la Cluj-Napoca, pentru ca sunt putine firme interesate sa-si dezvolte cercetarea si se orienteaza catre somaj. Universitatile spun ca nivelul de cercetare din oras e atat de avansat, incat tinerii cercetatori sunt ofertati de institutele de cercetare din Vestul Europei sau din Statele Unite ale Americii (SUA).

In Cluj-Napoca tinerii cercetatori de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) spun ca nu-si gasesc job-uri in concordanta cu studiile pe care le au. Ca varianta de back-up, tinerii absolventi aleg sa-si depuna dosarele pentru somaj.

“Nu am vrut sa merg sa ma angajez in multinationale. In urma doctoratului nu ai experienta practica deloc. Eu am doctorat in marketing, insa piata nu e interesata foarte mult de studiile mele. In plus, nu poti sa-i pretinzi unui angajator sa-ti dea 3.000 de lei pentru simplul fapt ca ai diploma de doctor. Cand ma angajez, ma duc pe entry level. Asa ca am ales sa-mi depun dosarul de somaj”, a spus o tanara absolventa de doctorat de la UBB.

206 doctoranzi de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) au absolvit, astazi, proiectul european “Q-DOC Cresterea calitatii studiilor doctorale in stiinte ingineresti pentru sprijinirea dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere”, proiect in valoare de peste 20 de milioane de lei. De-a lungul anilor de studii, tinerii doctoranzi au primit burse de 1.850 de lei pe luna.

Reprezentantii Universitatii Tehnice sustin ca majoritatea absolventilor de studii doctorale de la UTCN isi gasesc de lucru in institute de cercetare din strainatate.

“Toti cei care termina o scoala doctorala sunt persoane care pleaca dupa aceea. Multi din ei sunt plecati din tara. In general nu prea exista absolventi de doctorat de la UTCN care sa nu-si gaseasca de lucru. Acest lucru e caracteristic altor universitati. Probabil ca absolventii de comunicare sau de studii europene nu o sa-si gaseasca de lucru la reprezentantele diplomatice ale Romaniei in Europa. Sunt niste meserii care candva au fost utile. In inginerie lucrurile sunt putin altfel. Ingineria progreseaza, fiindca inginerul, doctor sau nedoctor,  are o admiratie retinuta fata de realizarile sale si stie ce datoreaza trecutului. (…) Inginerul are o gandire algoritmica, care doreste sa realizeze ceva. Multi lucreaza inca din timpul facultatii, de pe vremea masteratului”, a explicat, pentru Ziar de Cluj,  presedintele Consiliului de Administratie al UTCN, profesorul Radu Muntean.

In urma celor 3 ani de studii prin Q-DOC, la UTCN s-au realizat 5 co-tutele cu universitati de prestigiu din strainatate si au fost obtinute peste 50 brevete si cereri de brevete de inventie. Dascalii de la UTCN sustin ca salariile de incadrare pentru absolventii cu studii superioare sunt mai mari.

 “Salariile de incadrare, in Romania, sunt mai mari in cazul absolventilor cu studii superioare. Multi dintre Alumni UTCN sunt in strainatate. Din toti doctoranzii mei de la PRODOC toti sunt angajati in alte tari. Pe multi incercam sa-i angajam ca si cadre didactice aici, insa, din pacate nici acest lucru nu prea e posibil. Romania e inca in urma cu numarul de doctoranzi la nivelul tarii, fata de alte tari din Europa. Tot ceea ce se intampla aici e spre binele tarii”, a explicat decanul Facultatii de Constructii de Masini a UTCN, Daniela Popescu.

Universitatea “Babes-Bolyai” a admis, in acest an, 390 de tineri la studii doctorale. La UBB au absolvit, in 2013, 280 de tineri cercetatori.

Potrivit Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, in 2012, 22 de doctoranzi si-au depus dosarele pentru somaj. In 2013 sunt in plata 29 de dosare ale tinerilor doctoranzi. Absolventii cu studii superioare primesc o indemnizatie de somaj de 50% din salariul de referinta.

“In general companiile mari, multinationalele sunt interesate sa angajeze oameni pentru partea de cercetare. Daca vorbim despre Nokia, pe vremuri, ei cautau specialisti IT, tehnici sau economici. Acum, doar companiile care au departament de cercetare si imbunatatirea tehnologiei angajeaza experti, IMM-urile mai putin”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour In vizor
  RUȘINE, BĂ, CIUCĂ! Escrocheria EUROCOMUNICARE continuă și sub mandatul premierului cu grade și doctorat plagiat. Ciucă a numit-o pe Alina Bârgăoanu pentru un nou mandat la Consiliul de Administrație al Institutului European
 • Acum 2 hours In vizor
  Bode, entuziasmat de o investiţie falimentară: „Felicitări Elena Udrea!”
 • Acum 3 hours Politica
  Ministrul Vasile Dîncu merge la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe. Pe lângă miniștrii Apărării din UE participă Secretarul general al NATO și ministrul ucrainean Oleksii Reznikov
 • Acum 4 hours Straineze
  SLUGA LUI PUTIN ÎN UE, Viktor Orban, bagă discurs cu ceardaș și kazaciok: ”Vestul vrea să înlocuiască copiii creştini pe cale de dispariţie cu migranţi din alte civilizaţii”
 • Acum 4 hours Din oras
  Urmărire ca în filme pe străzile din Cluj-Napoca. Un șofer a refuzat să oprească la semnalul polițiștilor
 • Acum 12 hours Editorial
  U Cluj + CFR Cluj = Niciodată. Alin Tișe visează visul erotic al lui Ucu Rus și își semnează singur ieșirea din Istoria Clujului
 • Acum 17 hours Cooltura
  Filmul „Insula Muzicii”, un lungmetraj independent filmat și la Cluj, poate fi urmărit în aceste zile în cinematografe
 • Acum 18 hours Din oras
  Șantierul de pe 21 Decembrie 1989 s-a închis, dar lucrările continuă pentru «reparații și întreținere»
 • Acum 18 hours Sport
  Doi jurnalisti clujeni condamna mesajul ciudat al lui Tise despre unificarea U si CFR
 • Acum 19 hours In vizor
  CUM NE-A CURENTAT STATUL: Scumpirea energiei a umflat conturile Hidroelectrica. Cu vânzări în scădere drastică, compania deținută de statul român anunță rezultate financiare record
 • Acum 19 hours Jos palaria
  Un exemplu pentru alte primării: La un an de la încheierea lucrărilor de reabilitare, Cetatea Bologa arată impecabil – FOTO
 • Acum 20 hours Din oras
  Dalele de granit încep să se distrugă, la 2 ani după modernizarea străzilor Emile Zola și Sextil Pușcariu
 • Acum 20 hours General
  SĂPTĂMÂNA ŞI DEMISIA: Dacian Cioloș își pregătește autodebarcarea din USR
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE