Din oras

Doctoranzii de azi, somerii de maine

Scris de 1,387

Universitatile clujene produc, pe banda rulanta, doctoranzi. In acest an, la principalele institutii de invatamant superior din oras, cerceteaza peste 1.500 de tineri doctoranzi. Specialistii in resurse umane sustin ca piata fortei de munca din Cluj-Napoca nu ii poate integra pe toti tinerii doctori in concordanta cu studiile lor. De cealalta parte, absolventii de doctorat gasesc cu greu posturi la Cluj-Napoca, pentru ca sunt putine firme interesate sa-si dezvolte cercetarea si se orienteaza catre somaj. Universitatile spun ca nivelul de cercetare din oras e atat de avansat, incat tinerii cercetatori sunt ofertati de institutele de cercetare din Vestul Europei sau din Statele Unite ale Americii (SUA).

In Cluj-Napoca tinerii cercetatori de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) spun ca nu-si gasesc job-uri in concordanta cu studiile pe care le au. Ca varianta de back-up, tinerii absolventi aleg sa-si depuna dosarele pentru somaj.

“Nu am vrut sa merg sa ma angajez in multinationale. In urma doctoratului nu ai experienta practica deloc. Eu am doctorat in marketing, insa piata nu e interesata foarte mult de studiile mele. In plus, nu poti sa-i pretinzi unui angajator sa-ti dea 3.000 de lei pentru simplul fapt ca ai diploma de doctor. Cand ma angajez, ma duc pe entry level. Asa ca am ales sa-mi depun dosarul de somaj”, a spus o tanara absolventa de doctorat de la UBB.

206 doctoranzi de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) au absolvit, astazi, proiectul european “Q-DOC Cresterea calitatii studiilor doctorale in stiinte ingineresti pentru sprijinirea dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere”, proiect in valoare de peste 20 de milioane de lei. De-a lungul anilor de studii, tinerii doctoranzi au primit burse de 1.850 de lei pe luna.

Reprezentantii Universitatii Tehnice sustin ca majoritatea absolventilor de studii doctorale de la UTCN isi gasesc de lucru in institute de cercetare din strainatate.

“Toti cei care termina o scoala doctorala sunt persoane care pleaca dupa aceea. Multi din ei sunt plecati din tara. In general nu prea exista absolventi de doctorat de la UTCN care sa nu-si gaseasca de lucru. Acest lucru e caracteristic altor universitati. Probabil ca absolventii de comunicare sau de studii europene nu o sa-si gaseasca de lucru la reprezentantele diplomatice ale Romaniei in Europa. Sunt niste meserii care candva au fost utile. In inginerie lucrurile sunt putin altfel. Ingineria progreseaza, fiindca inginerul, doctor sau nedoctor,  are o admiratie retinuta fata de realizarile sale si stie ce datoreaza trecutului. (…) Inginerul are o gandire algoritmica, care doreste sa realizeze ceva. Multi lucreaza inca din timpul facultatii, de pe vremea masteratului”, a explicat, pentru Ziar de Cluj,  presedintele Consiliului de Administratie al UTCN, profesorul Radu Muntean.

In urma celor 3 ani de studii prin Q-DOC, la UTCN s-au realizat 5 co-tutele cu universitati de prestigiu din strainatate si au fost obtinute peste 50 brevete si cereri de brevete de inventie. Dascalii de la UTCN sustin ca salariile de incadrare pentru absolventii cu studii superioare sunt mai mari.

 “Salariile de incadrare, in Romania, sunt mai mari in cazul absolventilor cu studii superioare. Multi dintre Alumni UTCN sunt in strainatate. Din toti doctoranzii mei de la PRODOC toti sunt angajati in alte tari. Pe multi incercam sa-i angajam ca si cadre didactice aici, insa, din pacate nici acest lucru nu prea e posibil. Romania e inca in urma cu numarul de doctoranzi la nivelul tarii, fata de alte tari din Europa. Tot ceea ce se intampla aici e spre binele tarii”, a explicat decanul Facultatii de Constructii de Masini a UTCN, Daniela Popescu.

Universitatea “Babes-Bolyai” a admis, in acest an, 390 de tineri la studii doctorale. La UBB au absolvit, in 2013, 280 de tineri cercetatori.

Potrivit Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, in 2012, 22 de doctoranzi si-au depus dosarele pentru somaj. In 2013 sunt in plata 29 de dosare ale tinerilor doctoranzi. Absolventii cu studii superioare primesc o indemnizatie de somaj de 50% din salariul de referinta.

“In general companiile mari, multinationalele sunt interesate sa angajeze oameni pentru partea de cercetare. Daca vorbim despre Nokia, pe vremuri, ei cautau specialisti IT, tehnici sau economici. Acum, doar companiile care au departament de cercetare si imbunatatirea tehnologiei angajeaza experti, IMM-urile mai putin”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours PubliNews
  Prima finantare blue IFC sprijina, prin BT, folosirea sustenabila a apei
 • Acum 12 hours Din oras
  Fiindcă de peste un deceniu cablurile din Cluj-Napoca nu au fost integral îngropate, un clujean cere prin bugetarea participativă măcar înălțarea cablurilor care pot fi atinse cu mâna
 • Acum 12 hours Politica
  #ECHIPA_CÂȘTIGĂTOARE a pierdut și președinția Sectorului 3 București. Așteptăm, cu interes, ziua ejectării din fruntea Senatului
 • Acum 13 hours In vizor
  Hop și Boc să se lipească de imaginea celor 8 bacalaureați de nota 10 din acest an! Ar trebui să ne fie rușine, nu să ne felicităm!
 • Acum 13 hours Politica
  Guvernul, măciucă la buzunarele românilor: Crește impozitul pe dividende de la 5% la 8% începând de anul viitor. Cresc accizele la alcool și tutun, cresc impozitele la jocurile de noroc, TVA pentru băuturile cu zahăr crește la 19%
 • Acum 14 hours Sanatate
  În două săptămâni, numărul clujenilor internați cu COVID-19 s-a dublat. N-am scăpat de pandemie
 • Acum 14 hours Politica
  PSD declanșează alegeri în organizațiile care au câștigat alegerile locale din 2020, iar în celelalte organizații începe ”reorganizarea”. Filiala Cluj a ”înfrânt” pe linie
 • Acum 14 hours Din oras
  Încă un ”rând” de amânare de termen pentru licitația de proiectare și execuție a metroului din Cluj
 • Acum 14 hours Din oras
  Accident pe Regele Ferdinand, în față la Central: șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe trotuar
 • Acum 15 hours Politica
  S-A DAT COMANDA: REPER, Dacian Cioloș, în barca noului partid, ADUNAREA! Încă trei parlamentari au părăsit azi USR
 • Acum 15 hours PubliNews
  Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass
 • Acum 16 hours Din oras
  „Modernizarea locurilor de joacă” părăginite din Cluj-Napoca, solicitată prin procesul de bugetare participativă: „Unele locuri de joacă nu au mai fost modernizate de mult timp”
 • Acum 16 hours In vizor
  Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE