Politica

Doar UDMR Cluj a reușit să trimită un reprezentant din partea Clujului la negocieri. PNL Cluj și USR Plus Cluj, pauză

PNL, USR Plus și UDMR, cele trei partide care vor alcătui coliția de guvernare vor începe sâmbătă negocierile pentru formarea guvernului, pentru programul de guvernare și pentru împărțirea funcțiilor din Parlament.

Cele trei partide și-au stabilit deja negociatorii, și surpriză, din partea Clujului doar UDMR va avea un reprezentant, pe deputatul Csoma Botond. Clujul este fieful PNL, și cu toate astea, niciun membru al filialei nu va reprezenta interesele PNL Cluj la negocieri. 

Situația se repetă și în cazul USR Plus, așa cum Ziar de Cluj a scris deja. Copreședintele USR Plus Cluj Cătălin Sălăgean a recunoscut că nu au reprezentanți la negocieri, dar că își doresc Ministerul Mediului pentru Mihai Goțiu. 

Citește și:

USR Plus Cluj NU are reprezentanți la NEGOCIERILE de la București, dar își doresc Ministerul Mediului pentru Mihai GOȚIU

Liderii PNL, reuniți miercuri în ședința Biroului Politic Național (BPN) au votat trei echipe de negociere. Pentru a stabili viitorul guvern, ce ministere și câte va primi fiecare partid, echipa liberală de negociere va fi formată din Ludovic Orban (președintele PNL), Florin Cîțu (votat de partid pentru funcția de premier), Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte al PNL) și Robert Sighiartău (secretarul general al partidului), potrivit informațiilor G4Media.ro

De asemenea, liberalii au format o echipă de trei oameni pentru negocierea programului de guvernare: Ionel Dancă (purtător de cuvânt), Cristian Bușoi (europarlamentar) și Laurențiu Leoreanu (deputat).

Nu în ultimul rând, negocierea împărții funcțiilor din Parlament va fi făcută din partea PNL de Alina Gorghiu (senatoare), Florin Roman (liderul deputaților), Raluca Turcan (prim-vicepreședinte) și Daniel Fenechiu (liderul senatorilor).

Din partea USR PLUS va negocia formarea guvernului o echipă formată din Dacian Cioloș și Dan Barna (co-președinții partidului), Dragoș Tudorache (președinte executiv), Dominic Fritz (primarul Timișoarei), Vlad Voiculescu (co-președinte București) și Ionuț Moșteanu (membru al Biroului Național).

Programul de guvernare va fi negociat din partea USR PLUS de Dragoș Pislaru (europarlamentar), Anca Dragu (fostă ministră de finanțe în Guvernul Cioloș), Victor Giosan, Alin Mituță, Cristian Ghinea (europarlamentar), Claudiu Năsui (co-președinte București), Lucian Stanciu Viziteu (primarul Bacăului) și Stelian Ion (deputat).

De asemenea, echipa de negociere pe Parlament va fi formată din Oana Țoiu (secretar de stat în Ministerul Muncii în Guvernul Cioloș), Cătălin Drulă (deputat), Radu Mihail (senator), Ștefan Pălărie, Cristina Prună (deputată).

UDMR și-a stabilit doar două echipe de negociere, una condusă de președintele formațiunii, Kelemen Hunor, iar cealaltă de președintele executiv, Porcsalmi Bálint. Alături de cei doi, din echipele de negociere vor mai face parte: Hegedüs Csilla (vicepreședinte executiv), Biró Rozália (președinta Consiliului Reprezentanților Unionali), Antal Arpad (primarul din Miercurea Ciuc), Szabó Odon (deputat), Tánczos Barna (senator) și Csoma Botond (membru în Consiliul Permanent al Uniunii).

Astfel, deputatul Csoma Botond va fi singurul reprezentant al Clujului la negocieri. Asta chiar dacă PNL Cluj a obținut la alegerile parlamentare un scor mai mare decât media pe țară, iar liderii clujeni Emil Boc și Alin Tișe sun persoane cu greutate în partid. USR Plus Cluj este în aceeași situație. Chiar dacă au obținut la parlamentare un scor mult mai bun decât se așteptau, reușind să câștige un mandat de senator și trei mandate de deputat, nu vor avea niciun reprezentant la negocieri. Cu toate acestea Clujul tot ar putea avea 1-2 miniștri. Aproape de fiecare dată când PNL s-a aflat la guvernare au existat miniștri în Guvern. Iar acum, Goțiu și Oros au șanse mari să obțină fotoliile de Ministru al Mediului și respectiv de Ministru al Agriculturii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *