Din oras

Doar norocul a facut sa nu avem evenimente nedorite la Untold

Cu o saptamana inainte de startul oficial al festivalului Untold, Primarul Emil Boc impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor publice si organizatorii  evenimentului, au sustinut o conferinta de presa unde au prezentat masurile de securitate si modificarile de circulatie care urmau sa se faca in oras pe toata perioada celor 4 zile de distractie. Festivalul a fost, lume multa s-a distrat, altii nu prea, iar legea a fost ocolita nitel prin partile sale esentiale. Asa ca e necesar sa analizam cate din masurile despre care s-a discutat au fost respectate si care nu.

Premergator evenimentului s-au pus in discutie masurile privind siguranta cetatenilor pe timpul festivalului Untold, mai ales ca exact in acele zile un adjunct al SRI facea declaratii cu privire la posibile si neuzuale atentate pe care teroristii DAESH amenintau sa le faca. In acest sens, s-au luat cateva masuri de importanta majora asa incat orice risc sa fie eliminat. Printre masuri s-a numarat si interzicerea stationarii masinilor in perimetrul festivalului, interzicerea accesului cu rucsaci precum si recomandarea ca doamnele si domnisoarele sa poarte incaltari adecvate si sa evite tocurile prea mari, pentru a nu le incomoda in caz de forta majora. Din pacate, majoritatea masurilor anuntate nu au fost respectate.

„Eu am participat la foarte multe evenimente in toata lumea si pot sa spun sincer ca odata ce implementam toate masurile agreate cu autoritatile, probabil (s.n.) vom avea unul din cele mai sigure locuri din Romania si poate chiar din lume, in acea perioada”, a declarat Bogdan Buta, organizator al festivalului Untold, in cadrul conferintei de presa din data de 1 august

Strazile adiacente festivlului s-au transformat in imense parcari publice

In timpul celor 4 zile de festival, Primaria Cluj-Napoca a pus la dispozitia festivalierilor 3 parcari. Recomandarea atat a Primariei cat si a organizatorilor a fost ca cei care vor merge la festival sa foloseasca strict cele trei locatii, evitand sa mearga cu masina la festival. In practica, multi untoldisti au ales sa isi parcheze masinile in vecinatatea festivalului, pe trotuare sau chiar pe benzile de circulatie de pe Splaiul Independentei, incurcand astfel traficul auto si asa ingreunat de inchiderea temporara a strazilor: Aleea Stadionului, strada George Cosbuc si o buna bucata din Splaiul Independentei. Pe langa traficul ingreunat, o alta problema a fost si cu accesul autovehiculelor ce apartineau fortelor de ordine. Pentru ca multe cai de acces erau blocate din cauza masinilor stationate ilegal, era imposibil pentru vehiculele apartinand autoritatilor si serviciilor de urgente sa patrunda in incinta festivalului. Desigur, in perioada celor 4 zile nu s-au acordat amenzi pentru stationare neregulamentara chiar daca zona a fost impanzita de politisti locali.

untold parcari

Despre transport numai de bine. Controlorii pe transportul in comun au lipsit cu desavarsire iar dispeceratele firmelor de taxi au clacat

Ce e cert, e cert. Infrastructura municipiului Cluj-Napoca nu face fata unui aflux foarte mare de turisti. Clujenii si cei care au venit in vizita au simtit pe propria piele esecul unui sistem de transport invechit. Pe toata perioada festivalului, orasul s-a transformat intr-un du-te vino continuu. Toate firmele de taximetrie si-au trimis flotele in perimetrul festivalului, Primaria Cluj-Napoca a suplimentat numarul de autobuze, s-au facut eforturi inimaginabile, insa tot nu a fost suficient. In privinta transportului in comun, chiar daca acesta a functionat non-stop, iar numarul de autovehicule a fost suplimentat, problema cea mai mare a fost la bilete. Astfel, Emil Boc declara in 1 august ca serviciul de transport public va fi taxat pe toata durata festivalului, calatorii fiind nevoiti sa isi cumpere bilete chiar si pe timp de noapte. Asta in teorie, pentru ca, in practica, mai ales spre dimineata, majoritatea festivalierilor au circulat fara sa composteze bilete, profitand de faptul ca nici soferul nu ii intreba nimic iar controlorii au lipsit cu desavarsire. Desigur, in cazul de fata vorbim de un avantaj al calatorilor si o pierdere a municipalitatii. Cei care au ales sa foloseasca firmele de taxi, insa, au ramas cu un gust amar. Proaspat intrat in oras, UBER-ul cel ilegal nu a facut fata. In plus, firmele de taximetrie au clacat. Pentru cei care au ales sa isi faca comanda prin dispecerat, asteptarea si indolenta dispecerelor le-au intins turistilor nervii la maxim. Criza acuta de masini si soferi a fost gestionata de fiecare firma de taxi dupa cum i-a dus capul. De exemplu, daca majoritatea dispecerelor au ales sa nu mai raspunda la telefon, unele, in disperare, au inceput sa vorbeasca neadecvat cu clientii. Un astfel de caz s-a intamplat in cea de-a treia zi a festivalului cand in cursul dimineatii, dispecera de la Napoca Taxi le raspundea tuturor clientilor ca nu are masini pe traseu si le inchidea telefonul in nas.

Perchezitiile de la check-in au lipsit cu desavarsire

Atat Bogdan Buta cat si responsabilii din cadrul politiei locale au declarat in data de 1 august ca situatia e sub control si ca toti cei prezenti la festival vor fi riguros perchezitionati asa incat sa nu aiba asupra lor nici substante ilegale si nici obiecte ce ar putea atenta la siguranta celor din jur. La conferinta de presa toti s-au laudat insa, in practica, acele perchezitii au avut loc doar in prima zi de festival cand fiecare participant a fost scanat si cautat peste tot. Ulterior, poate din comoditate, poate din delasare, in urmatoarele zile politistii au renuntat cu desavarsire la scanatul metalelor si au facut umbra degeaba in Parcul Central. Pe ici pe colo mai selectau cate un festivalier pe care il opreau din drum si il scanau dar asa, mai mult de ochii lumii. In plus, nici voluntarii responsabili de siguranta nu au fost mai presus. In doar doua din cele patru zile de festival au facut perchezitii corporale. Cat despre verificatul gentilor, nici vorba. In cel mai bun caz doar s-au verificat de foarte departe continutul posetelor si a borsetelor.

Iarba verde fumata din greu de festivalieri

Potrivit reprezentantilor politiei locale, in primele doua zile de festival a fost arestat un singur tanar care avea asupra sa substante halucinogene. In rest, tinerii s-au distrat cum au putut. Cei mai indrazneti au fumat in fata scenelor nu doar tigari de tutun ci si tigari rulate cu substante interzise. Si in cazul de fata politia a lipsit cu desavarsire chiar daca mirosul specific al substantelor interzise se simtea de la cativa zeci de metri.

Cei care au indraznit sa disturbe linistea petrecaretilor au fost aspru sanctionati

De-a lungul celor 4 zile de dezmat, politistii locali au acordat amenzi pentru tulburarea linistii si ordinii publice, asta in conditiile in care insusi festivalul a incalcat ordinea linistii publice deranjand timp de 4 nopti locuitorii din jurul Stadionului si a Salii Polivalente. Se pare ca in cazul petrecaretilor din afara festivalului, politistii locali au fost mai ageri ca niciodata. Cat e de morala o astfel de actiune, nu suntem in masura sa decidem. E interesant totusi ca inafara festivalului erau sanctionati la greu tinerii care faceau galagie insa in interior fiecare facea ce vroia iar muzica a bubuit ferestrele clujenilor pana spre dimineata. Cat despre moralitate sau ilegalitate, sunt multe de spus. De la copiii si persoanele in varsta care au avut de suferit de pe urma acestui eveniment, pana la cei care n-au putut sa se odihneasca chiar daca a doua zi trebuiau sa mearga la lucru, unii dintre ei avand chiar functii cu responsabilitate, se pare ca in cazul Untold s-a demonstrat, pentru a doua oara, ca empatia si spiritul de solidaritate lipsesc cu desavarsire.

Noroc ca nu s-a intamplat nimic nefericit in perioada celor 4 zile in care mii de tineri au fost efectiv inchisi intr-un spatiu public ingradit cu garduri. Mai mult, nu doar petrecaretii si locuitorii din zonele invecinate au avut de suferit de pe urma organizarii, ci si artistii si voluntarii. Surse din echipa de voluntari ne-au povestit cum multi artisti au ajuns in Cluj fara cazare si fara a sti cu cat vor fi remunerati, aceasta problema picand pe capul voluntarilor a caror fisa de post mentiona cu totul alte responsabilitati. Ca responsabilii si organizatorii Untold au tras pielea de pe majoritatea voluntarilor, asta e cert. Din pacate, nici din punct de vedere financiar nu avem vesti bune, unii dintre ei fiind in situatia de a sta neplatiti din 2015 chiar daca au semnat contracte in acest sens.

De spus ar mai fi multe de spus. La nivel de distractie, intradevar festivalul a fost un real succes. Din pacate, distractia cumulata cu dorinta organizatorilor de a face cat mai multi bani i-a transformat pe clujeni, festivalieri si voluntari deopotriva, in victime colaterale. Ne bucuram pe aceasta cale ca macar edilul Emil Boc s-a distrat pana in zori de zi ca un copil care nu stie nimic de griji. In fond, de ce sa fi fost ingrijorat? N-a fost nici sa vada cum s-au pus in practica masurile de siguranta si nici cum au stat 4 zile copiii bolnavi de la Pediatrie intr-un zgomot infernal. Din punctul dansului de vedere, festivalul a beneficiat de un succes atat de mare incat cel mai probabil anul viitor intentioneaza sa inchida tot Clujul iar locuitorii sa ii transfere in comunele din imprejurimi, doar acesta a fost si argumentul tuturor „martorilor” Untold care le-au sugerat clujenilor ca, daca nu le convine zgomotul, sa se mute din oras si sa plece la bunici, rude, prieteni etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *