In vizor

DNA nu mai umblă după șobolănime, s-a apucat de hăituit vânat mare

Delațiunea și înțelegerile cu procurorii sunt cele care dau zilele acestea principiul dominoului după care Direcția Națională Anticorupție s-au apucat să demonteze afaceri oneroase din perioada guvernării Boc și a ultimului mandat prezidențial al lui Traian Băsescu. Se demolează oameni și se demontează mituri. Sunt interesante toate mutările operate de către procurori în aceste zile. De la recenta reținere a preşedintei Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, într-un dosar care ar avea legătură cu fapte de corupție legate de încheierea unor contracte IT pentru softuri de alegeri, până la cum DNA a luat la purecat guvernarea Boc și a deschis un dosar pentru împrumutul luat de la FMI în 2009. Mita și spălarea de bani de care este acuzată șefa AEP sunt pârghia necesară pentru a se ajunge la vânat mai mare: este cunoscut faptul că Ana Maria Pătru a avut legături la nivel înalt cu mediul politic, iar în 2009 a fost văzută alături de Traian Băsescu și de liderii PDL, printre care şi Emil Boc. În ceea ce privește împrumutul luat de la FMI în 2009, este doar un alt mijloc de a se face presiune pe Emil Boc, de a i se spune că este în vizor.

În acest context, dimineața zilei de azi a debutat cu o nouă audiere a lui Vasile Blaga la sediul DNA Ploiești în dosarul în care procurorii anticorupție îl acuză de trafic de influență, faptă comisă în perioada 2011 – 2012, când era secretar general al PDL. Câți afaceriști și politicieni clujeni dorm bine, având în vedere încrengătura de relații de care a beneficiat acesta aici?

Procurorii DNA Ploiești au instituit la începutul lunii noiembrie sechestru asigurator pe bunuri imobile în limita sumei de 700.000 de euro în dosarul de corupție al fostului co-președinte al PNL.

În dosar sunt urmăriți penal fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan (zis Pinalti) și omul de afaceri Horațiu Bruno Berdila. Gheorghe Ștefan este pus sub urmărire penală în acest dosar pentru trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

„Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare”, susțin procurorii DNA Ploiești în ordonanța prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de cei trei suspecți.

Horațiu Bruno Berdilă, cumpărătorul de influență din dosarul lui Vasile Blaga, era la conducerea firmei de IT Romsys când i-ar fi dat bani lui Gheorghe Ștefan pentru PDL, iar în schimb societatea ar fi primit, după licitații trucate, contracte de la o companie națională unde cei doi lideri de partid s-ar fi asigurat că este numită o persoană de încredere.

Reamintim faptul că, la începutul lunii octombrie, Gheorghe Ștefan a fost condamnat la șase ani de închisoare în dosarul „Microsoft”, în urma unei decizii a instanței supreme. Este de așteptat să înceapă să-și negocieze condiții mai bune de detenție.

Că este un obicei în fostul PDL să se ajungă la negocieri cu procurorii când ai cuțitul ajuns la os. O dovadă în plus este și Adrian Gurzău care tocmai ce a căzut la înțelegere cu procurorii DNA în schimbul unei pedepse la închisoare cu suspendare și ceva muncă în folosul comunității. Asta este ceea ce i-au oferit procurorii, va fi interesant când vom afla ce a oferit el (sau pe cine) în schimbul clemenței.

Căci, în ceea ce o privește pe Pătru, „șefa AEP”, sursele „zvonesc” că cea care a denunțat-o la DNA este deținutul Irina Socol, fondatoarea SIVECO, mândria IT-ului Românesc, cum s-ar zice – care tocmai ce a fost pusă în libertate condiționat în luna iulie a anului curent. Or mai fi așteptat și procurorii să vadă ce mai pică în plasă, altceva decât „plevușcă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version