Justitie

DNA intră în multinaționale

Procurori DNA ridică, miercuri, documente de la sediul din București al companiei internaționale Oracle, a anunțat stiripesurse.ro, citând surse judiciare. Potrivit informațiile transmise de sursa citată, perchezițiile vizează un posibil caz de corupție în mediul privat. Printre cei vizați de anchetă se află și CEO-ul companiei. În acest urmează să fie și audieri la sediul DNA, potrivit sursei citate.

În 2018, procurorii DNA încearcau să resusciteze un dosar din 2014 în care se făceau cercetări referitoare la modul în care Compania Națională de Autrostrăzi a gestionat sistemul informatic de emitere al rovinietei. DNA a decis în 2018 să ceară companiei Oracle România să pună la dispoziția anchetatorilor toate contractele pentru furnizare de echipamente/software încheiate în perioada 2010 – 2013 între Oracle România și Novensys Corporation, precum și facturile aferente acestora.

Oracle Corporation este o companie multinațională americană din industria calculatoarelor, cu sediul în Silicon Valley, California. Compania este specializată în conceperea și comercializarea de componente hardware și de soluții software pentru alte companii și organizații.

Codul Penal sancționează nu doar corupția funcționarilor statului, ci și corupția din mediul privat. Astfel, potrivit articolului 308 din CP, ”Dispozițiile art. 289–292 și ale art. 297–301 privitoare la funcționarii publici se aplică în mod corespunzător și faptelor săvârșite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute în art. 175 alin. (2) sau în cadrul oricărei persoane juridice.”

Potrivit specialiștilor în drept și Convenția penală asupra corupției, ratificată de România prin legea nr 27/202, prevede la articolul 7: „Fiecare parte adoptă măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc necesare pentru a incrimina ca infracţiune, conform dreptului său intern, dacă s-a săvârşit cu intenţie, în cadrul unei activităţi comerciale, fapta de a promite sau de a da, direct ori indirect, orice folos necuvenit oricărei persoane care conduce sau lucrează pentru o entitate din sectorul privat, pentru aceasta sau pentru o altă persoană, cu scopul ca aceasta să îndeplinească sau să se abţină să îndeplinească un act, cu încălcarea obligaţiilor sale”.

UPDATE: Percheziții acasă la Sorin Mândruțescu, directorul general al companiei. Sorin Mândruțescu a transmis, prin avocatul său, Alexandru Chiciu, următoarele precizări: ”La acest moment nu pot face niciun comentariu întrucat nu cunosc ce acuzații formulează procurorii. Ceea ce pot spune este că am răspuns cu deschidere tuturor solicitarilor procurorilor si că voi adopta o astfel de conduită și pe viitor. Desigur, prin avocatul meu, voi cere sa aflu mai multe elemente din dosar, însa, fiind o procedură în curs, voi rămane rezervat cu declarațiile, apreciind că ele trebuiesc făcute doar în cadru institutional.
Vă multumesc pentru întelegere.”

Sorin Mândruțescu sosește la sediul DNA: „Consider că este o neînțelegere”

Ca fapt divers, în 2011, se specula că Traian Băsescu l-ar putea numi premier pe Mândruțescu în locul lui Emil Boc. Oracle este firma care, alături de HP și Siveco a lucrat la repararea sistemului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Atât de bine că, în aceste zile nu funcționează de mai bine de 30 de zile la nivel național. Care să fie legătura dintre Băsescu și Mândruțescu de dorea să-l pună premier în locul lui Boc?

 

Fotocredit: Inquam Press

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *