Politica

DNA Cluj, sesizată cu privire la mafia din urbanismul clujean. Un bărbat se lupta de șase ani cu vecinul său, în vreme ce i se dărâmă casa

De șase ani familia Pop – Pâgleșan sesizează toate autoritățile competente cu privire la șantierul unui imobil care s-a ridicat în vecinătatea lor și care a dus la surparea casei pe care au realizat-o cu mari eforturi. Au primit asigurări chiar din partea primarului Emil Boc, aflat în plină campanie electorală, că cei care au comis ilegalități în cazul lor vor fi trași de urechi, arată cei de la Cluj24. După câteva zile, Poliția Locală i-a amendat tot pe ei, cu 50.000 de lei. Sunt disperați de dimensiunea mafiei imobiliare din Cluj, mai ales după ce au văzut ce s-a întâmplat și pe strada Victor Papilian, iar acum și-au pus toate speranțele în Direcția Națională Anticorupție.

Au cheltuit în total, în toți acești ani, peste 70.000 de euro pe avocați și expertize tehnice.

Încă din 2014, Pop Pâgleșan a semnalat neregulile existente la șantierul inițial în pantă, al vecinilor. Terenul a fost nivelat, iar în câteva luni de la săpături au apărut primele fisuri la pereții casei familiei sale, mai arată publicația.

Sesizările sale s-au îndreptat către Serviciul Control Urbanism şi disciplina în construcţii din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, către Marcel Bonțidean, șeful Poliției Locale, a fost în audiență la viceprimarul Dan Tarcea și a cerut să fie primit în audiență și la primarul Emil Boc, în afara campaniei electorale – însă fără succes.

”Locul domnului primar este în pușcărie. Mi-au distrus familia, sănătatea, casa. Sunt 6 ani de viață. Mi-am făcut abonament la experți și la avocați. Tot ce vorbesc este pe bază de probe și chitanțe. Nu merită ei să plătească pentru tot?”, a spus Pop- Pâgleșan.

În primă fază, familia Pâgleșan a intrat în discuții cu experți tehnici în 2015. Popa Augustin a fost pe teren când erau deja făcute săpături în baza unei autorizații false și el stabilea în concluzii că e obligatoriu să se implementeze un zid de susținere pentru protecția casei. Cu acea expertiză a fost înaintat primul dosar în instanță, care a fost suspendat din cauza proceselor care au început pe latura penală, trei în total.

 

Au fost deschise mai multe acțiuni penale, împotriva familiei Pătcaș, beneficiarul construcției, împotriva firmei care au făcut studiul geotehnic fals, pe numele mai multor angajați ai Poliției Locale.

Sunt 15 experți, doctori ingineri, care au concluzionat ilegalitatea actelor emise de Primăria Cluj-Napoca și necesitatea consolidării versantului pe bază de piloți.

Când săpăturile depășesc 3 metri adâncime, în zonele urbane se impune prima dată să se stabilească care sunt casele care pot fi puse în pericol în urma săpăturilor și să se execute un proiect de zid de sprijin. Trebuie să fie făcute monitorizări la toate construcțiile din zonă, adică expertize de topografie care stabilesc deplasările și tasările.

Citește continuarea pe Cluj24.ro…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *