In vizor

DNA a sesizat CNA cu privire la înregistrările lui Sebastian Ghiţă

Filmuleţele care au apărut în ultimele săptămâni pe postul RomâniaTV, care îl înfăţişează pe Sebastian Ghiţă făcând diverse dezvăluiri au stârnit foarte multe controverse.

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, a ţinut să facă o serie de precizări cu privire la publicarea acelor înregistrări şi la conţinutul lor.

„Raportat la deontologia jurnalismului dar și la prevederile Legii audiovizualului numărul 504 din 2002, informațiile în cauză au generat critici justificate, veridicitatea și/sau probitatea acestora fiind serios puse la îndoială.

Până în acest moment, în legătură cu înregistrările menționate, Consiliul a primit o sesizare din partea Direcției Naționale Anticorupție – D.N.A. dar și alte sesizări din partea membrilor C.N.A. sau din partea publicului. În cel mai scurt timp rapoartele de monitorizare vor fi prezentate Consiliului, spre dezbatere în ședință publică.

Mulți jurnaliști au solicitat detalii în legătură cu posibilele încălcări ale legislației audiovizuale.

Ca în orice decizie care presupune o deliberare colectivă, este bine să nu existe antepronunțări.

Totuși, succint, se poate afirma că din informațiile analizate până acum reiese faptul că sunt puse serios sub semnul întrebării norme fundamentale ca: informarea corectă a publicului, respectarea dreptului la propria imagine și aplicarea principiului “audiatur et altera pars”. Subliniez faptul că C.N.A. poate verifica înregistrările numai din punct de vedere al modului în care au fost difuzate, verificate și folosite de către postul de televiziune, nu și din punct de vedere al confirmării conținutului lor, această etapă intrând în competența instituțiilor judiciare și de securitate ale statului român. De asemenea, va fi important de stabilit dacă există date care să arate faptul că radiodifuzorul în cauză nu își mai îndeplinește misiunea cu bună-credință și dacă prin eventualele sale acțiuni nejustificate a fost adusă atingere autorității de stat”, precizeaza Valentin-Alexandru Jucan.

 

Până acum, postul de televiziune a prezentat 8 „episoade” de dezvăluiri, majoritatea informaţiilor fiind controversate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *