Analiza

DISPERAREA clujenilor: Din noroaiele-dormitor în centrul european al Clujului călare pe METROU

Scris de 287

Disperarea clujenilor că „se face metrou”. Metroul „se face”, dar clujenii sunt tot nemulțumiți. Din cartierele-dormitor ale Clujului – din Iris, Bulgaria până în Borhanci ori Someșeni, Europa și Valea Gârbăului din Mănăștur-Florești – și până în centrul european al Clujului e cale lungă și anevoioasă, printre autoturismele parcate pe trotuarele lipsă, printre pistele de bicicletă inexistente și infrastructura varză a la Cluj. E cale lungă de la promisiunile lansate de autorități – aceleași autorități PDL-isto-PNL-iste vreme de 16 ani – și rămase neonorate. 

„Disperarea” clujenilor în vinerea neagră

„Cât de mulți sînt atât de disperați că se face metrou la Cluj?! N-am văzut o asemenea…

Îi disperată că se face. Nu vedeți câte atacuri sînt, da’ nu le bag în seamă. Pentru că nu i felul meu să mă uit în drumul spre destinație, cum spunea Churchill, nu te apleci de fiecare dată să arunci cu pietre după câinii care latră” – a declarat Emil Boc în cadrul unei intervenții. 

CITEȘTE ȘI: BOC dezlănțuit: „Cât de mulți sînt atât de disperați că se face METROU. Lumea îi disperată că se face. Nu vedeți câte atacuri sînt? Da’ nu le bag în seamă…”

„Vinerea verde”, fără autoturism personal, s-a transformat pentru clujeni în „vinerea neagră”

Din disperarea clujenilor culese:

„D-le Boc, va invit azi la o plimbare pe strazile Clujului. 
Pont: sa va luati o pelerina mare pentru ca strazile si trotuarele sunt pline de balti si strazile pline de soferi-ciobani, si probabil dupa 10 m o sa fiti ud din cap pana in picioare!”

„Da-i si o bicicleta sa faca o tura pe strazile neasfaltate… ca doar asta zis, sa folosim biciclete”

„Șoselele sunt necurățate de zăpadă și noi vorbim de metrou și calitatea vieții!!!!”

„Cum îmbătrânești cum o iei pe ulei ! Vb se metrou de centuri și nu sunte ți in stare sa face ți un pod de 10m ca a ți dat de un drob de sare !”

„Am crezut în el….dar este jalnic,mincinos…”

„domnul boc cand mai lucreaza daca toata ziua e la radio? e in fisa postului asta?”

„Emil Boc presedintele romaniei”

De la extaz la disperare. Și viceversa

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, interpretează nemulțumirea clujenilor prin faptul că la Cluj „se face” metrou…

În schimb, o bună parte dintre clujeni manifestă o nemulțumire crescută pentru că în timp ce la Cluj „se face” metrou, problemele reale cu care se confruntă clujenii din cartiere – Borhanci, Someșeni, Europa, Iris, Bulgaria – sunt neglijate prin proiectarea acestora într-un viitor incert. 

„Disperarea” poate fi explicată și prin proiectele mici, de bun simț, peste care administrația locală a trecut cu nepăsare vreme de ani de zile, context în care abia în 2021 Primăria și-a propus o schimbare de perspectivă: dezvoltarea să ajungă și în cartierele clujenilor, acolo unde aceștia își petrec o bună parte din timp căutând un loc de parcare liber, unde locurile de joacă lipsesc ori se află într-o stare deplorabilă, acolo unde garajele se demolează, iar parking-urile se realizează într-un ritm lent, ardelenesc.

Iar drept dovadă, centrul Clujului este transformat în șantier de la un capăt la celălalt: de la Parcul Mare

– străzile Cardinal Iuliu Hossu – George Coșbuc – Vasile Alcsandri – Sindicatelor – până la Bdul 21 Decembrie 1989

Până în 2023, străzile din centrul municipiului vor fi modernizate astfel încât posturile guvernamentale de TV să poată lua lumină de la Primăria Cluj-Napoca.

De altfel, toate străzile aflate acum în șantier – Coșbuc-Alecsandri-Sindicatelor-Bdul 21 Decembrie 1989 – duc la Primărie…

Clujenii din cartierele-dormitor vor veni să ia lumină de la Primărie. 

Iar discrepanța dintre centrul european și periferia marcată de barbarism se va adânci în Clujul cu o calitate a vieții tot mai inegală.

Iar pentru a înțelege într-adevăr „disperarea” clujenilor se cuvine să trecem în revistă o listă scurtă a obiectivelor promise de autorități, obiective nerealizate. 

Dealul Lomb – drumul de acces în dealul Lomb de 1,5 km care duce spre Buftea de Cluj și Creic

Podul Porțelanului – blocat de un boț de sare. 

Pasaj Tăietura Turcului – proiect solicitat de clujeni de ani de zile și proiectat de autorități în viitor.

Sediu nou pentru Filarmonică – proiect promis din 2014 și rămas nerealizat. 

Asfaltarea drumurilor – cazul str Gh Sion Dâmbul Rotund –

Noi Locuințe sociale – cazul proiectului de pe str Ghimeșului

Centura metropolitană – în viitor…

Aquapark în Grigorescu. Apoi Aquapark în Becaș. Proiectul a fost anulat

Conectarea Clujului la Autostradă – proiectată în viitor

Zone verzi, parcuri – proiectate în viitor.

Parcul Detunata – pe o suprafață de 9 ha – este toaletat agresiv/definitiv

Borhanci – cartierul tinerilor/cartier de case – proiect anulat

Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor – proiect suspendat

„Eu văd în felul următor: proiectul metroului merge mai departe”, a mai adăugat Emil Boc. ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 17 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 20 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 1 day Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 2 days Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 2 days Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 2 days In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE